English booking Thai booking

10 dôvodov, prečo navštíviť Sendai

17. december 2019

Ktorý z dôvodov sa ti zapáči?

10 dôvodov, prečo navštíviť Sendai

#1 Mesto Sendai

Aj keď mesto Sendai nie je najznámejšie turistické miesto v Japonsku, má čo ponúknuť. Dám ti pár tipov, prečo navštíviť mesto Sendai, ale najprv o ňom musíš vedieť pár faktov. Mesto Sendai vzniklo už v roku 1600 kedy ho založil Date Masamune, pre svoju výhodnú polohu v blízkosti mesta Tokio (predtým Edo). Dnes je to hlavné mesto v prefektúre Miyagi a najväčšie mesto v regióne Tohoku. V súčasnosti má mesto Sendai viac ako jeden milión obyvateľov a má viac ako 788 kilometrov. Najvyšším bodom mesta je hora Funagata, ktorá sa týči do výšky 1500 metrov nad morom. Najväčším symbolom mesta Sendai je rieka Hirose a hrad Sendai, ktorý bol pri rieke postavený. A jednoznačne sú to miesta, ktoré v meste Sendai musíš vidieť.

Mesto Sendai

#2 História mesta

Jedno z vecí, prečo cestovať do Sendai, je jeho história. Sendai bolo vo svojej rannej histórii známe ako jedno z najzelenších japonských miest, pretože mal veľké množstvo otvorených priestranstiev, ako aj množstvo stromov a rastlín. Počas druhej svetovej vojny mnohé z týchto krajín zničili nálety a následné bombardovanie. V dôsledku svojej zelenej histórie sa spoločnosť Sendai stala známou ako ,,Mesto stromov“ a pred zemetrasením a tsunami v roku 2011 boli jej obyvatelia vyzvaní, aby vo svojich domovoch a pozemkoch vysadili čo najviac zelene.

História mesta Sendai

#3 Zemetrasenia v Sendai

Aj keď zemetrasenia zrejme nebudú to, čo zažiť v Sendai, určite patria medzi zaujímavosti tohto mesta. 11.marca 2011 Japonsko zasiahlo zemetrasenie s veľkosťou 9,0, ktoré vzniklo v oceáne asi 130 km od mesta Sendai. Zemetrasenie bolo také silné, že vytvorilo obrovskú tsunami a zasiahlo mesto Sendai a okolité regióny. Toto zemetrasenie spôsobilo obrovské škody, kde prišlo o život viac ako tisíc obyvateľov ostrova. Považuje sa za jedno z piatich najsilnejších zemetrasení od roku 1900 a predpokladá sa, že hlavný ostrov Japonska sa kvôli zemetraseniu posunul o 2,4 metra. Našťastie sa z toho región pomerne rýchlo spamätal a preto ti dnes nič nebráni zahrnúť toto japonské mesto do svojho itinerára, čo musíš vidieť v Japonsku.

Zemetrasenia v Sendai

#4 Podnebie v Sendai

Zemetrasenia v tejto časti Japonska ale nie sú nič neobvyklé. Oblasť Sendai je geologicky aktívna a väčšina hôr na jej západnej hranici sú práve spiace sopky. Vďaka polohe mesta Sendai v blízkosti japonskej priekopy, kde sa stretávajú tichomorské a severoamerické tektonické platne sú tu zemetrasenia tak trochu očakávané. A ak sa sem chystáš a nevieš, v ktorom ročnom období by sa ti tu mohlo páčiť, mysli na to, že podnebie v Sendai sa označuje ako vlhké subtropické podnebie, kedy sú letá vlhké a teplé a zimy suché a studené, takže ak budeš mať šťastie, v zime možno uvidíš mesto pod snehom a to je určite to, čo zažiť v Sendai.

Podnebie v Sendai

#5 Hrad Sendai

Tak ako je už vyššie spomenuté, hrad Sendai je symbolom mesta Sendai a týči sa pri rieke Hirose. Dnes sú z neho bohužiaľ len zrúcaniny hradu, ale model pôvodnej brány ti dá pocit, ako by hrad Sendai vyzeral v dávnych dobách. Nachádza sa tu aj malé múzeum, ktoré ťa prevedie históriou hradu, aj keď neočakávaj nič dych berúce, nakoľko sa hrad Sendai nepovažuje za zvlášť pôsobivý. Každopádne, keď už sa sem rozhodneš cestovať, je to miesto, ktoré patrí na zoznam, čo vidieť v Sendai. Veď tento hrad bol aj inšpiráciou pre slávnu japonskú báseň s názvom ,,Mesiac nad pustým hradom“.

Hrad Sendai

#6 SS30 Observation Lounge

Táto vyhliadková veža je to pravé miesto, ktoré tu musíš vidieť. A rozhodne patrí medzi najlepšie atrakcie v Sendai, ak tvoje srdce piští po výhľade na túto neskutočnú krajinu. Budova má 128 metrov, preto sa radí do kategórie mrakodrapov v meste Sendai. Nie je to síce najvyššia budova mesta ale má aj tak čo ponúknuť. Vyvez sa výťahom na tridsiate poschodie tejto budovy a vystúp v ohromnom observatóriu, ktoré ti ponúkne očarujúci výhľad na celé mesto. Najlepšie na tejto atrakcii je, že je úplne zadarmo a je otvorená do 23.00, preto nevynechaj ani nočnú vyhliadku na mesto. Bude to naozaj nezabudnuteľný zážitok.

Výhľad z SS30 Observation Lounge v Sendai

#7 Kokubuncho

Je nákupná oblasť a oblasť nočného života pre Sendaičanov a je najväčšia v celej oblasti Tohoku. Preto je to aj jedna z najnavštevovanejších atrakcií v meste Sendai pre všetkých turistov. Ale nielen turistov. Táto oblasť je veľmi obľúbená aj medzi študentmi ale aj pracujúcimi, ktorí sa sem chodia najesť alebo si vypiť po práci. Nájdeš tu veľmi dobré reštaurácie miestnej kuchyne, ale ak nie si práve nadšenec skúšania neznámeho, zájdi do typických anglických alebo talianskych reštaurácií. Každopádne sa tu nudiť nebudeš, naješ sa, nakúpiš, zabavíš sa aj vyrelaxuješ. Tak neváhaj, Kokubuncho je jednoducho miesto, ktoré zodpovie otázku, prečo cestovať do Sendai.

Kokubuncho

#8 Svätyňa Osaki Hachimangu

Oblasť Sendai nie je práve známa svojimi chrámami alebo svätyňami, pretože ich tu stretneš len veľmi zriedkavo. Ak už si ale v tejto oblasti a ty túžiš navštíviť aspoň jedno náboženské miesto, svätyňa Osaki Hachimangu je jedno z miesto zoznamu, čo vidieť v Sendai. Hlavná budova tejto svätyne sa považuje za národný poklad, pretože je jednou z mála zachovalých architektúr v štýle obdobia Azuchi-Momoyama z rokov 1568-1600. Svätyňa bola postavená v rokoch 1604 až 1607 na pokyn mocného feudálneho pána menom Date Masamune,ktorý na túto výstavbu najal najkvalifikovanejších remeselníkov z priľahlých oblastí. Počas roka sa tu koná mnoho festivalov, najznámejší je asi festival Dontosai, ktorý usporadúvajú každý rok 14. Januára, kedy sa založí veľká vatra na nádvorí a pália sa všetky novoročné ozdoby. No čo ti poviem. Už len kvôli festivalu Dontosai sa oplatí letieť do Sendai.

Svätyňa Osaki Hachimangu

#9 Budova AER

Je druhý najvyšší mrakodrap v meste Sendai a nachádza sa len dve minuty chôdze od stanice Sendai. Určite teda patrí medzi najlepšie atrakcie mesta Sendai. Je vysoká 145 metrov a má 31 poschodí. Zaujímavosťou je, že táto budova je čiastočne postavená robotmi. Na prvých štyroch poschodiach sa nachádzajú maloobchodné podniky napríklad kníhkupectvo Maruzen a jediné Pokemonské centrum v celom regióne Tohoku. A že Japonci teda Pokemonmi žijú. Na 5 až 7 poschodí sú úrady mestskej správy, zatiaľ čo poschodia 8 až 30 sú kancelárie. Čo ťa ale bude zaujímať je 31. poschodie tejto budovy, kde sa nachádza bezplatná vyhliadková plošina a drahá čínska reštaurácia Heichinro. Takže ak ti budova SS30 nestačila, zavítaj sem a vychutnaj si nádherný výhľad na mesto a okolitú krajinu či oceán.

Výhľad z budovy AER

#10 Mount Zao

Aj keď sa toto miesto nachádza ďalej od centra mesta Sendai, je to jedno z miest, prečo navštíviť Sendai. Mount Zao je s výškou 1841 metrov jednou z najvýznamnejších hôr v regióne Tohoku. Táto aktívna sopka ti ponúkne krásny kráter, uprostred ktorého sa nachádza úchvatné zelené jazero, známe ako Okama. Keďže je to stále aktívna sopka, úplne blízko jazera sa z bezpečnostného hľadiska nedostaneš, no aj z ostatných vrcholov hory sa ti naskytne výnimočný výhľad na túto zelenú krásu. Na vrcholoch tejto hory môžeš navštíviť reštauráciu, turistické centrum, svätyňu či Zao Onsen- japonské kúpele. Ak miluješ turistiku a prírodu, toto je to miesto, prečo letieť do Sendai.

Mount Zao

Letenka do Sendai ťa nemusí vyjsť draho. Letecká spoločnosť EVA Air ponúka letenky do Japonska za fantastické ceny! Na letenke pritom môžeš teraz ušetriť vďaka špeciálnym ponukám EVA Air ešte viac. Okrem toho, vyberieš si hotel, aký ti vyhovuje a dovolenku v Sendai si tak viac užiješ.