English booking Thai booking

7 vecí, ktoré musíš v Rangúne zažiť

29. február 2020

Bez týchto zážitkov z Rangúnu neodchádzaj!

7 vecí, ktoré musíš v Rangúne zažiť

#1 Navštív pagodu Shwedagon

O tejto krásnej pagode vieš už z predchádzajúcich článkov, no musím sa k nej vrátiť. Je to najväčšia atrakcia mesta, bez návštevy tohto miesta sa tvoja návšteva v Rangúne nepočíta. Preto by určite nemala chýbať ani na tvojom zozname čo vidieť v Rangúne. Je to najposvätnejšie miesto budhistickej komunity v Mjanmarsku, je pokrytá zlatými listami a drahokamami ako rubíny či diamanty, na jej vrchole sa nachádza mohutný smaragd, ktorý odráža lúče slnka. Má cca 2600 rokov, preto sa radí k najstarším pagodám na svete. Pri jej návšteve sa budeš musieť pred vstupom vyzuť a nezabudni ani na vhodné oblečenie. Žiadne odhalené ruky ani nohy! Ale nemusíš sa báť, lebo na každom kroku nájdeš stánky s typickými ,,longyis“, čo je dlhá látka na zahalenie, ktorú nosia aj mjanmarskí muži. Takéto miesto určite nikde inde na svete neuvidíš, preto si to hlavne nezabudni užiť.

Shwedagon Pagoda

#2 Kŕm sumcov v jazere

Ďalšia atrakcia v meste Rangún je trošku sentimentálna, no vyhľadávajú ju turisti ako aj domáci. Jazero Yangon, tiež nazývané aj Kandawgyi, kde ťa čaká množstvo sumcov, ktoré čakajú kým im hodíš kúsok chleba. Krásna prechádzka v centre mesta pri jazere ti dodá potrebnú energiu na ďalšie objavovanie zaujímavých miest. Na každom kroku ťa tu čakajú predajné stánky, kde si môžeš kúpiť chleba na kŕmenie a potom si už len nájsť ideálne miestečko. Je to najzábavnejšia atrakcia, keď hodíš chleba do vody a v tom momente sa pri ňom zhŕkne množstvo obrovských sumcov bojujúcich o kúsok chleba. Aj keď sa ti to môže zdať čudné, ver mi, že keď to raz uvidíš, stráviš tu viac času ako očakávaš. V okolí jazera nájdeš prírodný park, ktorý je na prechádzku ako stvorený, no ak hľadáš niečo zaujímavejšie, v okolí môžeš navštíviť aj zoologickú záhradu, akvárium či zábavný park. Myslím, že toto miesto je odpoveďou na otázku čo robiť v Rangúne?

Jazero Kandawgyi

#3 Nakupuj na Bogyoke Aung Sun Market

Je to hlavný trh v Rangúne, ktorý sa nachádza v černošskej štvrti. Trh je známy svojou koloniálnou architektúrou a dláždenými ulicami a je hlavným turistickým cieľom. Ak hľadáš suveníry typické pre Rangún a Mjanmarsko, tu si na pravom mieste. Toto bude dôvodom, prečo navštíviť Rangún. Tento trh bol postavený v roku 1926 počas britského koloniálneho obdobia a nájdeš tu mnoho remeselných, ručne robených a umeleckých tovarov, ktoré stoja za to vidieť ich. No a ak aj nechceš nič kupovať, toto miesto navštív. Je tu veľa obchodíkov, reštaurácií či kaviarní, ktoré stoja za návštevu a z ktorého budeš odchádzať s nezabudnuteľnými pocitmi a zážitkami.

Bogyoke Aung Sun Market

#4 Prechádzaj sa pri jazere Inya

Toto krásne jazero bolo nedávno zrekonštruované a je ideálne na prechádzky pri zapadajúcom slnku. Romantika na počkanie. Množstvo reštaurácií a kaviarní v okolí s výhľadom na jazero a jeho okolie je nezabudnuteľné. No a ak sa chceš poprechádzať, záhrady a promenády v okolí ti poskytnú vhodné útočisko. V okolí jazera je množstvo drahých a luxusných domov, ktoré patria mjanmarskej elite. Za obhliadku tiež stojí neďaleko stojaca Yangon University, ktorá je najstaršou a najznámejšou univerzitou v Mjanmarsku. Takže ak hladáš oddych a relax, toto je jedno z miest, ktoré patrí medzi najlepšie atrakcie v Rangúne. Je to turistická atrakcia, takže súkromie tu nečakaj, ale za tvoju návštevu isto stojí.

Jazero Inya

#5 Ubytovanie v luxuse

Ak sem zavítaš z dôvodu obehnúť všetky zákutia mesta Rangún, určite budeš túžiť po ubytovaní, ktoré sa postará o tvoje pohodlie. Povedzme si pravdu, Mjanmarsko ešte stále nie je krajina, ktorá sa pýši svojimi luxusnými hotelmi, no v poslednom čase záujem turistov o túto krajinu rastie a preto tu už dnes môžeš nájsť aj pár luxusných ubytovaní. Jedným z nich je aj hotel Rosewood Yangon. Tento historický hotel ponúka všetko, čo od päť hviezdičkového hotela očakávaš. Mjanmarská pohostinnosť je samozrejmosť, no tradičné kúpeľné procedúry a terapie sú výnimočné. Po dlhých prechádzkach to bude úľava pre tvoje nohy aj telo. Jeho preslávený strešný bar vychýrený panoramatickým výhľadom na celé mesto Rangún je už iba plus, ktoré určite patrí na zoznam, čo zažiť v Rangúne.

Ubytovanie v Rangúne

#6 Jazda okružnou železnicou

Pôvodná železničná stanica Yangon Central bola zničená počas druhej svetovej vojny, ale súčasná budova z roku 1954 zostáva zaujímavým príkladom barmskej architektúry. Stanica slúži ako spojenie s ostatnými časťami krajiny a je tiež východiskovým bodom pre okružnú jazdu Yangon, 46 kilometrovú, trojhodinovú vychádzkovú jazdu po Rangúne. Ak chceš zažiť typickú jazdu s miestnymi obyvateľmi, cestujúcimi predávať svoje výrobky do okolitých trhov, spievajúcich tradičné mjanmarské piesne, toto je to, čo robiť v Rangúne. Sadni si do otvorených dverí a vychutnávaj si atmosféru vo vlaku a okolité mesto a krajinu. Po tejto hrboľatej jazde starým vlakom budeš mať o pár nezabudnuteľných zážitkov viac.

Železnica Rangún

#7 Spoznaj históriu sekretariátu

Sekretariát, alebo ,,budova ministra“ je ďalšou z množstva obľúbených atrakcií v Rangúne. Nachádza sa na pôsobivých 6,5 hektároch a je jedným z najväčších a najznámejších zvyškov britského kolonializmu. Bol dokončený v roku 1905 a bol prvým nezávislým parlamentom v krajine. Okrem jeho architektúry, ktorá je sama o sebe jedinečná, je toto miesto známe aj ako miesto atentátu na Ung San v roku 1947. Od tejto udalosti bola táto budova prázdna a len chátrala. No dnes je znovu otvorená verejnosti a môžeš tu nájsť okrem kancelárskych priestorov aj múzeum a priestory na verejné výstavy. Každopádne je to ďalšie miesto, ktoré nesmie chýbať v tvojom itinerári, a medzi dôvodmi, prečo cestovať do Rangúnu.

Ministerstvo Rangún

Letenka do Rangúnu ťa nemusí vyjsť draho. Letecká spoločnosť EVA Air ponúka letenky do Mjanmarska za fantastické ceny! Na letenke pritom môžeš teraz ušetriť vďaka špeciálnym ponukám EVA Air ešte viac. Okrem toho, ceny hotelov v Mjanmarsku sú naozaj nízke, a tak si budeš môcť dopriať veľa muziky za málo peňazí.