English booking Thai booking

10 najlepších atrakcií v Mjanmarsku

18. február 2020

Tieto atrakcie v Mjanmarsku musíte navštíviť!

10 najlepších atrakcií v Mjanmarsku

#1 Trh Zay Cho

Mesto Mandalay je atrakcia sama o sebe. Veľké, hlučné mesto plno domácich chodiacich sem a tam je zážitok, ktorý len tak nezažiješ. No ak sa do Mandalay vyberieš a chceš zažiť niečo výnimočné, navštív trh Zay Cho. Je to najväčší a najdôležitejší trh v Mandalay a je jedným z najstarších trhov v Mjanmarsku. Päťpodlažná moderná budova s viac ako 3000 obchodmi v strede mesta. No nenechaj sa zaskočiť budovou. Vnútri nájdeš mnoho výrobkov z celého Mjanmarska, ale nie len odtiaľ. Výnimkou nie je ani tovar s Číny, Indie či Thajska, zelenina a ovocie, jedlo, bytové doplnky aj elektronika s týchto krajín. A ak by ťa zaujímali aj barmské filmy, na najvyššom podlaží nájdeš tri kinosály, kde tieto filmy premietajú. Ak si chceš nakúpiť za málo peňazí, toto miesto ti na tvojom zozname čo robiť v Mjanmarsku nesmie chýbať.

Trh Zay Cho - Mandalay

#2 Kaunghmudaw Pagoda

Najznámejšie pagody, ktoré musíš v Mjanmarsku vidieť, nájdeš už v predchádzajúcom článku o Mjanmarsku. Väčšina pagod v Mjanmarsku je nádherná a stojí za tvoju návštevu, no povedzme si pravdu, všetky sa podobajú. No Pagoda Kaunghmudaw je už na prvý pohľad iná. Nachádza sa v meste Sagaing v strednom Mjanmarsku. Je to dôležitá pútnická a turistická atrakcia v meste Sagaing. Začali ju stavať už v roku 1636, no dokončili ju až o 12 rokov neskôr, t.j. v roku 1648. Pagoda je vysoká 46 metrov a jej obvod má 274 metrov, takže je to dosť masívna stavba. Je známa svojim valcovitým dizajnom, ktorý sa od tradičných pyramídových pagod už na prvý pohľad líši. Vnútri nájdeš obrovskú sochu Buddhu s výškou 7,3 metra z bieleho mramoru. Je to ohromná stavba a jednoducho pri návšteve krajiny patrí medzi to, čo zažiť v Mjanmarsku.

Kaunghmudaw Pagoda

#3 Red Mountain Estate

Ak si milovníkom vína alebo ťa len zaujíma výroba vína v Mjanmarsku navštív Red Mountain Estate. Nachádza sa na južnej strane jazera Inle, o ktorom si môžeš viac prečítať v predchádzajúcom článku. Vyrábajú tu najlepšie víno v Mjanmarsku a čo je zaujímavé, vyrábajú ho so všetkými novými technológiami a moderným vybavením. Také nezvyčajné, v krajine, kde iba malé percento obyvateľov nevlastní ani len mobil, nieto ešte počítač. Za ochutnávku štyroch vín, dvoch červených a dvoch bielych, zaplatíš iba 3 doláre. Preto ich určite vyskúšaj. Pri návšteve tohto jedinečného vinárstva ťa čaká prechádzka po vinohradoch, či ochutnávka tých najlepších mjanmarských vín pri západe slnka. No čo viac si priať? Romantika je to pravé, prečo cestovať do Mjanmarska.

Red Mountain Estate

#4 Chrám Shwegugy

O mjanmarských pagodách už vieš skoro všetko. Čo tak tentokrát navštíviť chrám Shwegugyi? Je to budhistický chrám v meste Bagan, ktoré bolo v 9. Až 13. Storočí hlavným mestom pohanského kráľovstva. Chrám bol postavený v roku 1131 a už len pre jeho vek patrí na zoznam, čo vidieť v Mjanmarsku. Je veľmi krásne zdobený, prelína sa tu architektonické obdobie románskeho a gotického štýlu. Za zmienku stoja aj interiérové drevené zdobené dvere, ktoré pri návšteve nesmieš vynechať. Sú proste dokonalé. Severozápadne od chrámu Shwegugiy sa nachádzajú aj zrúcaniny a tehlové základy bývalého kráľovského paláca, ktorý bol postavený z dreva. No dnes sa z neho zachovali len ruiny, čo je veľká škoda, keďže bol tento palác obrovský a veľmi zaujímavý.

Chrám Shwegugy

#5 Mandalay Palace

Pri návšteve mesta Mandalay je Mandalay Palace je najlepšia atrakcia v Mjanmarsku. Je to posledný kráľovský zámok a bol postavený v rokoch 1857-1859. Budovy sú jednoposchodové a obklopuje ich priehrada široká 64 metrov. Kráľovský palác s rozlohou 413 hektárov má po svojom obvode 12 brán a na každej je vyobrazené znamenie zverokruhu. Palác Mandalay bol hlavným kráľovským sídlom kráľa Mindona a kráľa Thibawa, posledných dvoch kráľov krajine. Veľká časť paláca bola počas druhej svetovej vojny zbombardovaná, zachovala sa iba mincovňa a strážna veža. V 90. Rokoch bol palác celý zrekonštruovaný a tak dnes patrí medzi najlepšie atrakcie v Mjanmarsku.

Mandalay Palace

#6 Mesto Pindaya

Toto mesto je jednou z vecí, ktoré zodpovie otázku, prečo letieť do Mjanmarska. Mestečko Pindaya na severovýchode krajiny, obklopené horami, s nádhernými zlatými pagodami, všade v okolí rastú posvätné stromy banyan. Jednoducho orientálne mesto ako z rozprávky. Na kopci je vybudovaný kláštor, ktorá sa nachádza v blízkosti jaskyne. Podľa povesti jaskyňa poskytla úkryt pre princezné, ktoré naháňal obrovský pavúk. V priestrannej jaskyni je umiestnených viac ako 8000 sôch Buddhu, pričom niektoré sú staré viac ako niekoľko storočí. Umiestnenie jaskyne vysoko na kopci, v kombinácii s množstvom sôch Buddhu a zlatými pagodami má toto mesto priam posvätnú atmosféru. Nemôžme sa preto čudovať, že je obľúbeným turistickým miestom a jednoznačne nesmie chýbať na tvojom zozname čo robiť v Mjanmarsku.

Mesto Pindaya - Mjanmarsko

#7 CocksComb Island

Jedinečný ostrov neďaleko mjanmarského pobrežia Kawthaung, najjužnejšieho mesta Mjanmarska. Ostrov je vápencový atol bez pláže, ale s úžasnou lagúnou, ktorá má tvar srdca. Plavba na loďke cez jaskyňu, úžasné korálové útesy, najrôznejšie druhy rybičiek je jednoducho zážitok, na ktorý nikdy nezabudneš. To priehľadné more s bielym pieskom na dne je romantika sama o sebe. Šnorchlovane na tomto mieste je nezabudnuteľné, príroda okolo teba je panenská. Na toto miesto sa organizujú aj turistické výpravy loďou z mesta Ranong, preto si nemusíš robiť starosti s tým, ako sa sem dopraviť. Každopádne už len tento ostrov je odpoveďou na otázku, prečo navštíviť Mjanmarsko.

CocksComb Island

#8 Yangon Circle Train

Najlepším zážitkom z návštevy mesta Rangún je celodenná okružná jazda vlakom. Vlak sám o sebe nie je nič extra, no len za pár korún si môžeš obzrieť celé mesto z vlaku. Vlak pomaly prechádza predmestiami, vystúpiť a nastúpiť môžeš kdekoľvek sa ti zachce. Pri jazde týmto vlakom budeš mať pocit, že si naspäť v čase o niekoľko desiatok rokov. No a keď už nasadneš na stanici na okružnú jazdu, vystúp aj na stanici Da Nyin Gone, kde sa nachádza rozľahlý trh. Aby to bolo presnejšie, trh je súčasťou stanice, čiže priamo na nástupišti a medzi koľajnicami sa budeš prepletať medzi predávajúcimi zeleniny a ovocia, či iného tovaru. Potom len jednoducho nastúpiš na ďalší vlak, ktorý sa preplazí okolo teba a zvezieš sa naspäť kam potrebuješ. No povedz, kde inde niečo také zažiješ?

Yangon Circle Train

#9 Prírodný park Sai Yok

Populárny národný park pre domácich aj zahraničných turistov, známy svojimi vodopádmi, jaskyňami a historickými pamiatkami. To všetko ponúka prírodný park Sai Yok, ktorý sa rozprestiera na úžasných 18 730 kilometrov štvorcových. Hlavnými atrakciami parku sú rieka Khwae Noi, vodopád Sai Yok Lek a zvyšky jaskyne smrti. Horské oblasti sú listnatými a vždyzelenými lesmi zmiešanými s bambusmi. Park je otvorený celoročne, aj cez sviatky, takže sa nemusíš báť zbytočnej návštevy. Na čo sa ale musíš pripraviť je, že niektoré z množstva jaskýň, ktoré sa v tomto parku nachádzajú, môžu byť neprístupné z dôvodov zatopenia. K hlavným atrakciám sa dostaneš po dobre značených chodníčkoch aj bez sprievodcu, no a ak si chceš na návštevu vyhradiť viac dní, je tu možnosť ubytovania. Prírodný park Sai Yok je jedným z miest na zozname, čo vidieť v Mjanmarsku.

Prírodný park Sai Yok

#10 Ostrov Macleod

Ak máš už Mjanmarsko prechodené krížom krážom a zdá sa ti, že už nemáš čo nové objaviť, čo tak luxusná dovolenka? Súkromný rezort na ostrove Macleod ti dokonca ponúka ešte omnoho viac ako len luxusnú dovolenku. Tento ostrov je doslova nedotknutý a je domovom iba jedného letoviska, takže turisti či domáci sú tu izolovaní od okolitého sveta. Ostrov je lemovaný stromami, bielymi piesočnatými plážami a priezračnou azúrovou vodou. Stráv tu dni potápaním alebo šnorchlovaním, objavovaním podmorského sveta, alebo sa prejdi na najvyšší vrch vo výške 173 metrov. Vďaka rozmanitej flóre a faune môžeš pozorovať neobvyklé druhy vtákov, zvierat a rastlín. No čo viac si priať? Úžasný luxus, oddych a relax. Pre toto miesto sa oplatí cestovať do Mjanmarska.

Ostrov Macleod

Letenka do Mjanmarska ťa nemusí vyjsť draho. Letecká spoločnosť EVA Air ponúka letenky do Mjanmarska za fantastické ceny! Na letenke pritom môžeš teraz ušetriť vďaka špeciálnym ponukám EVA Air ešte viac. Okrem toho, ceny hotelov v Mjanmarsku sú naozaj nízke, a tak si budeš môcť dopriať veľa muziky za málo peňazí.