English booking Thai booking

10 dôvodov, prečo navštíviť Sapporo

14. január 2020

Pre toto sa Sapporo oplatí navštíviť!

10 dôvodov, prečo navštíviť Sapporo

#1 Mesto Sapporo

Je piatym najväčším mestom Japonska a najväčšie mesto na japonskom ostrove Hokkaido. Názov mesta Sapporo bol prevzatý z jazyka Ainu a dá sa preložiť ako ,,suchá,veľká rieka“. Podnebie v tejto oblasti je vlhké kontinentálne podnebie, kedy sú letá pomerne a suché a zimy zase chladné a zasnežené. Celková plocha mesta Sapporo presahuje rozlohu 1 121 kilometrov a má cca 2 milióny obyvateľov. V roku 1972 mesto Sapporo hostilo zimné olympijské hry a v roku 2002 hostilo svetový pohár FIFA. A prečo letieť do Sappora? Každoročný festival snehu Sapporo priťahuje viac ako 2 milióny turistov a je to jednoznačne dôvod, prečo navštíviť Sapporo.

Mesto Sapporo

#2 Snehový festival Sapporo

Je jednoznačne najväčšia každoročná atrakcia v meste. Prichádzajú sem turisti z celého sveta, aby mohli obdivovať toto ľadové umenie. Festival sa koná vždy začiatkom februára v Odori Koen, takže ak môžeš, naplánuj si návštevu tohto mohutného mesta práve v tomto čase, pretože práve táto atrakcia je to, čo zažiť v Sappore. Hosťujúci sochári stavajúci ľadové sochy prichádzajú z celého sveta a môžeš tu nájsť aj atrakcie pre deti ako iglu či ľadové hrady. Najviac si toto miesto užiješ po zotmení, kedy sú všetky ľadové výtvory nasvietené farebnými svetielkami a pripravia ti tak nezabudnuteľný zážitok. Počítaj však aj s tým, že keďže je to najočakávanejšia udalosť v meste, je dosť možné, že sa pri atrakciách budeš jednoducho pretláčať s ostatnými turistami.

Snehový festival Sapporo

#3 Televízna veža Sapporo

Táto známa vyhliadková veža postavená v roku 1957, je určite jedným z miest, ktoré musíš v Sapporo navštíviť. Má 147 metrov a je jednou z najnavštevovanejšou atrakciou mesta. Veža je ľahko prístupná z parku Odori a ponúka neuveriteľný pohľad na celé mesto Sapporo. V areáli sa nachádza aj zaujímavá expozícia na prízemí, ktorá súvisí s históriou stavby, ako aj vstup do obrovského obchodného centra. Na vrchole veže môžeš obdivovať aj veľké digitálne hodiny z roku 1961 a z mnohých okolitých tradičných reštaurácií môžeš obdivovať jej nočné osvetlenie, čo taktiež stojí za pohľad. Táto stavba rozhodne patrí medzi najlepšie atrakcie v Sappore. Tak neváhaj, veď odkiaľ, ak nie z tejto televíznej veže môžeš vidieť mesto ako na dlani?

Televízna veža Sapporo

#4 Hodinová veža

Je jedna z najznámejších budov v Sappore a pochádza z roku 188, keď bola postavená na počesť dnešnej univerzity Hokkaido. Hodinová veža je postavená z dreva a veľmi pripomína budovu koloniálneho štýlu, ktorá je spoločná pre mnohé malé mesta v USA. Vnútri môžeš nájsť malé múzeum s podrobnosťami o histórii regiónu a samotného mesta Sapporo s osobitým zameraním na hospodárstvo. Táto hodinová veža sa používa aj na hudobné a divadelné predstavenia, či spoločenské podujatia a workshopy. Je to najlepšia atrakcia v Sappore, preto počítaj s davmi turistov, ale určite stojí za tvoju návštevu.

Hodinová veža Sapporo

#5 Hora Moiwa

Je jednoznačne najkrajšia hora v tejto oblasti. Vďaka podnebiu tu v zimnom období napadne dosť snehu na zimné športy, preto je aj mimoriadne obľúbená. Nachádza sa hneď za mestom Sapporo, už len vyviesť sa lanovkou až na vrchol a obdivovať nádherný výhľad na okolitú prírodu ale aj na celé mesto Sapporo. Nachádza sa tu niekoľko lyžiarskych zjazdoviek a vyhliadková plošina, z ktorej najkrajší výhľad ťa čaká práve po zotmení. Okolité rozžiarené mestečká v jasnom svite mesiaca je práve to, prečo cestovať do Sappora. No ak nie si fanúšik zimných športov a adrenalínu, na stanici lanovky môžeš navštíviť planetárium či divadlo a na samom vrchole výbornú japonskú reštauráciu.

Hora Moiwa

#6 Trh Nijo

Je verejný trh v centre mesta Sapporo a je otvorený každý deň od 07.00 do 18.00 hod. Miestni obyvatelia aj turisti sem chodia nakupovať čerstvé miestne produkty a morské plody, ako kraby, vajíčka z lososa, či morskí ježkovia a rôzne upravené ryby. Takže ak chceš zažiť raňajky v jedinečnom štýle a pochutnať si tak na domácich špecialitách ako vajcia uni ikura donburi, morský ježko či losos na ryži, navštív jednu z reštaurácií práve na tomto mieste. Tá chuť a vôňa čerstvých surovín v tebe zanechá jedinečný dojem. To je to, čo vidieť v Sappore. Trh Nijo sa nachádza pár ulíc od televíznej veže takže sa odtiaľ môžeš vybrať na krásnu vyhliadku na túto top atrakciu v Sappore.

Trh Nijo

#7 Mesto Jozankei

Ak sa chceš vybrať na jednodňový výlet niekde v okolí Sapporo, mesto Jozankei je to pravé riešenie. Nachádza sa v národnom parku Shikotsu-Toya medzi vysokými útesmi rieky Toyohira. Okrem toho, že je mesto slávne hlavne vďaka svojim kúpeľom onsen, ktoré boli objavené už v roku 1886, má aj ďalšie miesta, ktoré patria k najlepším atrakciám v Sappore. Taký chrám v centre mesta Jozankei je úplne jedinečný, nakoľko sa jeho väčšia časť nachádza v jaskyni. Chrámová jaskyňa je dlhá 120 metrov a je v nej umiestnených viac ako 33 sôch budhistického božstva súcitu Kannon. Takže ak sa sem vyberieš, nebudeš ľutovať. Centrum mesta Jozankei a chrám v jaskyni je len časť z toho, čo zažiť v Sappore.

Mesto Jozankei

#8 Múzeum Hokkaido

Ak sa túžiš dozvedieť viac o histórii samotného mesta Sapporo či celého ostrova Hokkaido, toto múzeum je odpoveď na otázku, čo robiť v Sappore. Môžeš tu navštíviť mnoho galérií a predstavení, ktoré ťa zavedú naspäť v čase a dokonca môžeš chytiť aj zachovalé mamuty. Taktiež tu môžeš vidieť modernejšiu stránku Sappora a Hokkaida s vysvetlením jeho súčasnej podoby. Aj keď v iných múzeách po celom Japonsku majú často absenciu anglického prekladu, tu sa toho nemusíš báť. Všetky predmety a predstavenia majú aj stručný anglický popis, ktorý ti vysvetlí vznik Sappora a Hokkaida od minulosti až po súčasnosť.

Múzeum Hokkaido

#9 Botanická záhrada Univerzity Hokkaido

Áno, aj ona je dôvod, prečo navštíviť Sapporo. Bola otvorená v roku 1886 a zaberá 13,3 hektára v centre mesta Sapporo vzdialená 10 minút chôdze od stanice Sapporo. Je jednou z najkrajších záhrad svojho druhu v meste a nájdeš tu aj mnoho zaujímavých atrakcií. V tejto záhrade nájdeš mnoho menších záhrad, ktoré sú usporiadané v rôznych témach, skladné záhradky či lila záhrada. Ak môžeš, vyber sa sem v období jari, kedy je všetko rozkvitnuté a záhrada je plná najrôznejších farieb. V areáli sa taktiež nachádza aj Múzeum prírodných dejín vystavujúce predmety súvisiace s kolonizáciou Hokkaido a Múzeum severného ľudu zobrazujúce artefakty popisujúce kultúru pôvodných obyvateľov Hokkaido.

Botanická záhrada univerzity Hokkaido

#10 Pioneer Village

Je v podstate múzeum pod holým nebom na predmestí mesta Sapporo. Vystavuje asi 60 typických budov z celého Hokkaida pochádzajúcich z obdobia Meiji a Taisho. Nachádzajú sa tu štyri sekcie ako mesto, rybárska dedina, hospodárska dedina a horská dedina. Múzeum sa zameriava na 5 hlavných tém vrátane kultúry, histórie a divočiny. V letnom období si môžeš prezrieť toto múzeum na koči ťahaného koňmi a v zime zase na saniach taktiež ťahanými koňmi. Tiež sa tu môžeš zúčastniť semináru o tradičnej výrobe hračiek a slamy, takže sa dozvieš dokonca viac ako očakávaš. Je to veľmi zaujímavé miesto a ak ťa zaujíma história mesta Sapporo, prečo ju neprebádať zábavnou formou? Tak bež sa zbaliť a nezabudni si toto miesto zapísať na svoj zoznam čo vidieť v meste Sapporo.

Pioneer Village

Letenka do Sappora ťa nemusí vyjsť draho. Letecká spoločnosť EVA Air ponúka letenky do Japonska za fantastické ceny! Na letenke pritom môžeš teraz ušetriť vďaka špeciálnym ponukám EVA Air ešte viac. Okrem toho, vyberieš si hotel, aký ti vyhovuje a dovolenku v Sappore si tak viac užiješ.