English booking Thai booking

10 dôvodov, prečo navštíviť Rangún

6. marec 2020

Pre tieto dôvody si Rangún jednoducho zamiluješ!

10 dôvodov, prečo navštíviť Rangún

#1 Chaukhtatgyi Paya

Alebo ležiaci Budha je bezpodmienečne dôvod, prečo letieť do Rangúnu. 65 metrov dlhý ležiaci Budha s korunou na hlave zdobenou diamantmi a drahokamami leží v obrovskom kovovom hangári a na jeho chodidlách sú vyryté nápisy znázorňujúce vlastnosti a symboly samotného Budhu. Pôvodne bola na rovnakom mieste stojaca socha Budhu, ale asi pred 50 rokmi spadla a nahradila ju súčasná ležiaca socha. Priamo cez ulicu sa nachádza aj ďalší slávny chrám Pagoda Nga Htat Gyi, ak by ti nestačila prechádzka po Chaukhtatgyi Paya. A čo je na tom najlepšie, Chaukhtatgyi Paya je otvorená nonstop a neplatí sa vstupné. Len sa pred vchodom musíš vyzuť, tak ako aj v pagodách, ale o svoju obuv sa nemusíš báť, strážnik pri vstupe sa o ne dobre postará.

Chaukhtatgyi Paya

#2 Mjanmarské národné múzeum

Aj keď nie si veľkým fanúšikom múzeí, hovorím ti, že toto miesto musíš v Rangúne zažiť. Výstava v národnom múzeu ti odhalí veľmi veľa o histórii nielen Rangúnu, ale aj samotného Mjanmarska. Expozície plné artefaktov, náboženských pamiatok, umeleckých diel, kultúrnych vysvetlení a etnicít a hlavne plno zlatých predmetov je len zlomok toho, čo tu môžeš objaviť. 5 poschodové múzeum bolo založené v roku 1952 a jeho najväčším lákadlom je jediný prežívajúci pôvodný trón levov barmských monarchov. Je to aj jedna z hlavných atrakcií v Rangúne, preto sa priprav aj na davy turistov, ktorí sem prichádzajú za poznaním a objavovaním. Vstupné stojí len niečo cez 5 dolárov a preto patrí medzi najlepšie atrakcie v Rangúne.

Národné múzeum v Rangúne

#3 Trh Bogyoke

Tiež známy ako trh Scott je populárnou turistickou atrakciou v Rangúne pre spoznávanie obchodu a obyvateľov v tejto krajine. Najlepšie na tomto trhu je, že tu proste musíš vyjednávať o cene. Preto sa ti môže stať, že za tovar, ktorý si vyberieš, nakoniec zaplatíš len zlomok ceny. Tak čo, už trénuješ svoje vyjednávacie schopností? Hneď za mostom sa nachádza aj novovybudované nákupné stredisko Junction City, takže ak si nevyberieš na trhu nič, v nákupnom centre si to môžeš vynahradiť. Počítaj s tým, že ráno je trh dosť preplnený samotnými domácimi, nieto ešte turistami, preto sa obrň trpezlivosťou, no každopádne je to zážitok, ktorý musíš v Rangúne zažiť.

Trh Bogyoke

#4 Palác Karaweik

Nachádza sa pri jazere Kandawgyi a je to opäť miesto na zozname, čo vidieť v Rangúne. Palác je jednou z najdôležitejších dominánt v modernom Rangúne a je to kópia starobylých kráľovských lodí. Ide o dva mýtické vtáky Karaweik vedľa seba, ktoré na svojich chrbtoch nesú zlatý palác. Celkové rozmery sú 39 metrov na šírku a 82 metrov na dĺžku a postavený bol v rokoch 1972 – 1974. Palác je sám o sebe zaujímavý, keďže je celý pozlátený, no jeho výzdoba a významné kultúrne akcie, ktoré sa tu konajú ho robia jedinečným. Dokonca si tu môžeš pri západe slnka vychutnať večeru s bábkovou show vo vnútri paláca. No čo, súhlasíš so mnou, že toto miesto nesmie chýbať na tvojom zozname čo robiť v Rangúne?

Palác Karaweik

#5 Pagoda Yele Kyauk Tan

Pagoda Yele Kyauk Tan je obklopená vodou, preto pri jej návšteve budeš musieť ísť loďkou. Čo zažiť v Rangúne? Pri brehoch čaká plno miestnych so svojimi loďkami, ktorí ťa ochotne za pár drobných prevezú na druhú stranu k pagode. Aj keď samotná pagoda sa radí k tým menším, priestoru je tu dosť. Zaujímavosťou je, že aj keď je pagoda obklopená vodou, nikdy sa hladina nezdvihne až tak, aby ju zaplavila. Nachádza sa približne 20 kilometrov južne od mesta Rangún a bol postavený v treťom storočí n.l. za vlády kráľa Bawgasenu. V pagode sa nachádza pôsobivá zbierka obrazov, sôch a ďalších ukážok barmského budhistického umenia a remeselného spracovania.

Pagoda Yele Kyauk Tan

#6 National Races Village

Pri svojej návšteve Mjanmarska určite neprejdeš všetky jej mestá a dedinky. Preto ťa zavediem presne do dedinky v Ragúne s názvom National Races Village, ktorá je hrdá na to, že svojim návštevníkom ponúkne neoceniteľný zážitok z rozmanitosti krajiny. V tejto obci, ktorá bola postavená ministerstvom progresu pohraničných oblastí a národnými rasami a rozvojovými záležitosťami v roku 2002. Nájdeš tu rôzne charakteristické budovy jednotlivých etík nachádzajúcich sa na celom území Mjanmarska a preto je to miesto, ktoré nesmie chýbať na tvojom zozname ,,čo vidieť v Rangúne“. Pri vstupe začni budovou Union Hall, kde sa dozvieš tie najzákladnejšie veci, ktoré o tejto dedinke musíš vedieť. Po návšteve Union Hall sa vydaj na vyhliadkovú vežu Nan Myint, z ktorej je neuveriteľný výhľad na zelenkavé jazero, most Thanlyin, rieku Bago a zelenkavý mangovový les. Je to naozaj čarovné miesto a preto patrí medzi to, čo zažiť v Rangúne.

National Races Village

#7 Ľudový park a námestie Yangon

Pri návšteve Rangúnu určite nevynecháš najznámejšiu pagodu Shewdagon. No a keď si ju už prezrieš, nezabudni sa prejsť aj po tomto ohromnom ľudovom parku a námestí, ktoré je od pagody Shewdagon vzdialené len pár krokov. Tento park sa rozprestiera na viac ako 130 hektároch a okrem pagody tu nájdeš budovu parlamentu, malé múzeum, reštauráciu a oveľa viac. V strede parku, v ktorom nájdeš viac ako 50 druhov stromov, sa nachádza jazero, z ktorého konca je nádherný výhľad na pagodu Shewdagon. Okrem toho tu nájdeš Myanmar Airways Fooker teda oblasť, kde si môžeš vyskúšať nasadnúť do stíhačky alebo starého parného vlaku. No a ak sem zavítaš s deťmi alebo sa ako dieťa stále cítiš, nevynechaj ani zábavný park Natural World a uži si spontánne popoludňajšie dobrodružstvo. Veď nakoniec ide o jednu z najlepších atrakcií Rangúnu.

Shwedagon Pagoda

#8 Cintorín Taukkyan

Najväčší mjanmarský vojnový cintorín Taukkyan, je miestom odpočinku padlých britských spojencov, ktorí prišli o život počas druhej svetovej vojny. Na cintoríne nájdeš pochmúrne hroby spojeneckých vojakov a pamätník s menami približne 27 000 vojakov. Je to jedno z najnavštevovanejších a vysoko hodnotených vojnových miest v celej Ázii. Cintorín bol otvorený v roku 1951 a dodnes je jedno z najvyhľadávanejších turistických miest. No aj keď ho vyhľadáva mnoho turistov, keď sem prídeš, čaká ťa tu len ticho a vlastné myšlienky. Je to veľmi pekné miesto plné pokory a úcty, ktoré ťa presvedčí o tom, prečo cestovať do Rangúnu.

Cintorín Taukkyan

#9 Galéria Pansodan

V minulosti museli umelci veľa svojich diel cenzurovať a museli sa vyhnúť vytváraniu politických diel. Dnes je však demokracia dokonca aj v Mjanmarsku a preto sa už umelci nemusia skrývať a môžu svoje diela naplno vystavovať v galériách. Jednou z nich je aj galéria Pansodan, v ktorej nájdeš mnoho diel súčasného aj starodávneho umenia. Ak tu náhodou budeš práve v utorok večer, zastav sa v galérii Pansodan, v ktorej sa práve v tieto dni konajú večerné zhromaždenia, pri ktorých návštevníci diskutujú o súčasnej umeleckej scéne. Ak ťa jednoducho umenie zaujíma alebo len chceš preniknúť mjanmarským umeleckým štýlom, toto miesto je pravé. Vo veľkom ho vyhľadávajú domáci aj cudzinci a preto je to to, čo vidieť v Rangúne.

Galéria Pansodan

#10 Čajovňa Golden Tea

V Rangúne nájdeš množstvo čajovní, pretože pre domácich je to proste spôsob života. Čajovne v Rangúne sú miestom, kde sa miestni obyvatelia zhromažďujú a stretávajú pri šálke čaju a preberajú svoje starosti či radosti. Typický mjanmarský čaj je čierny čaj sladený kondenzovaným mliekom a cukrom, takže sa priprav na poriadnu dávku sladkého. Čajovňa Golden Tea je známa svojim chutným typickým mjanmarským čajom, ktorý si môžeš vychutnať pri rotačnom menu vyprážaného občerstvenia. Kto by povedal, že k vyprážaným jedlám sa môže tak skvelo hodiť práve čaj? Tak neváhaj a kupuj letenky, týchto desať dôvodov je len veľmi malá časť, prečo cestovať do Rangúnu.

Čaj v Mjanmarsku

Letenka do Rangúnu ťa nemusí vyjsť draho. Letecká spoločnosť EVA Air ponúka letenky do Mjanmarska za fantastické ceny! Na letenke pritom môžeš teraz ušetriť vďaka špeciálnym ponukám EVA Air ešte viac. Okrem toho, ceny hotelov v Mjanmarsku sú naozaj nízke, a tak si budeš môcť dopriať veľa muziky za málo peňazí.