English booking Thai booking

10 dôvodov, prečo navštíviť Mjanmarsko

11. február 2020

Mjanmarsko vás chytí za srdce!

10 dôvodov, prečo navštíviť Mjanmarsko

#1 Mjanmarsko

Mjanmarsko, ktoré sa kedysi nazývalo Barma je dnes známou cestovateľskou destináciou. Poloha Mjanmarska je v oblasti vplyvu ázijských monzúnov, preto v tejto krajine rozoznávame tri ročné obdobia: obdobie dažďov (od konca mája do polovice októbra), chladnejšie ročné podnebie (od konca novembra do konca marca) a horúce ročné obdobie (apríl/máj a október/november). Hlavným mestom je Nay Pyi Taw a to iba od roku 2005. Zaujímavosťou je, že predtým bolo hlavným mestom mesto Rangún, a z nejakých nepochopiteľných príčin sa mjanmarská vláda rozhodla, že vytvorí nové hlavné mesto úplne od základov. Takže Nay Pyi Taw je umelo vytvorené mesto, ktoré je rozlohou 6-krát väčšie ako celý New York a podľa vlády tu má trvalý pobyt viac ako 1 milión obyvateľov. Je to veľmi moderné mesto s luxusnými vilami a šesťprúdovými hlavnými ťahmi, každopádne toto mesto vyzerá veľmi smutne a opustene.

Mjanmarsko

#2 Hlavné mesto Nay Pyi Taw

Sa nazýva aj mesto duchov. Bolo postavené na mieste, kde bola predtým džungľa a veľmi veľa pôvodných kmeňov a obyvateľov džungle tým prišlo o svoje príbytky. Tak ako už bolo vyššie spomenuté, cez celé hlavné mesto sa ťahajú šesťprúdové hlavné ťahy, ktoré tu ale nie sú len tak náhodou. V prípade konfliktov či vojen majú slúžiť aj ako pristávacie dráhy pre lietadlá, ktoré odnesú členov vlády do svojich opevnených rezidencií v strede džungle. Zaujímavým kontrastom je, že skoro všetky obchody, bary, reštaurácie či kaviarne ponúkajú WI-FI zdarma, pritom len veľmi malé percento obyvateľov Mjanmarska vlastní vôbec mobily, nieto ešte notebooky či tablety. Každopádne je to mesto, ktoré nikde inde neuvidíš a preto je to jedna z vecí na zozname čo vidieť v Mjanmarsku. No dávaj si pozor. Skús splynúť z davom a hlavne sa moc nevypytovať. Miestne autority vedia zvedavým turistom dosť znepríjemniť pobyt.

Hlavné mesto Nay Pyi Taw

#3 Rangún

Bývalé hlavné mesto Mjanmarska a oveľa živšie mesto ako Nay Pyi Taw. Má viac ako 4 milióny obyvateľov a preteká cez neho rieka s rovnomenným názvom Rangún. Najväčšou atrakciou v meste je jednoznačne pozlátená pagoda Shwe Dagon, ktorá je najsvätejším budhistickým miestom v Mjanmarsku. Podľa legendy bola postavená pred viac ako 2600 rokmi a meria 99 metrov. Je celá pokrytá zlatými platničkami a jej vrch zdobia diamanty a rubíny. Nikto presne nevie, akú hodnotu môže mať celá pagoda, ale vraví sa, že sa rovná zlatu zo všetkých anglických bankách. Najkrajší pohľad na pagodu je pri západe slnka, kedy sa lúče odrážajú od zlatých stien a striech, a keďže patrí medzi najlepšie atrakcie v Mjanmarsku, nemala by chýbať na tvojom itinerári.

Rangún

#4 Mandalay

Druhé najväčšie mesto v Mjanmarku. V roku 1857 ho založil kráľ Mindon na úpätí hory Mandalay Hill ako kráľovské mesto. Legenda zas vraví, že Budha navštívil Mjanmarsko a na hore Mandalay Hill vyslovil Proroctvo o založení mesta Mandalay. Práve preto dnes pri svätyni na spomínanej hore stojí jeho socha. Jednoznačne ti toto miesto nesmie chýbať na zozname čo robiť v Mjanmarsku, pretože návšteva tejto svätyne je povinná. Priprav sa však na približne tridsať minútovú chôdzu hore po schodoch, čo preverí aj tvoju fyzickú a duševnú stránku osobnosti. No a pri ceste na vrchol je možné, že stretneš mníchov, ktorí ťa požiadajú o konverzáciu, pomocou milej požiadavky o zlepšenie ich angličtiny. No dá sa týmto mníchom odmietnuť takúto láskavosť na tak posvätnom mieste?

Mandalay

#5 Bagan

Ďalšie mesto, ktoré sa nachádza 500 kilometrov od mesta Rangún, je určite dôvod, prečo cestovať do Mjanmarska. Toto mesto sa môže pýšiť svojou architektúrou, keďže na svojich 42 kilometroch štvorcových rozlohy, nájdeš až neuveriteľných 2200 pagod. Pôvodne ich tu bolo okolo 5000, ale veľké množstvo bolo zničené pri vojnách či zemetraseniach. Prevažná väčšina pagod bola v roku 2018 uzatvorená pred verejnosťou, ale stále ich tu nájdeš ešte dosť, ktoré sa navštíviť dajú. Najväčšou atrakciou v tomto meste sú teplovzdušné balóny, ktoré vzlietajú vždy na svitaní a preto ponúkajú neskutočný výhľad na celé mesto Bagan a jeho okolie. Každopádne, ak sa chystáš nejakú tú pagodu navštíviť, nezabudni, že musíš mať vhodné oblečenie. Krátke nohavice či sukne nad kolená sú neprípustné, preto dbaj na zahalené nohy aj ramená. No a samozrejme vstúpiť do nich môžeš iba na boso, preto sa pred vchodom vyzuj.

Bagan

#6 Jazero Inle

Je bezpochyby miesto, ktoré ti naznačí, prečo navštíviť Mjanmarsko. Je to to najexotickejšie miesto, aké zažiješ. Je to dokonalý spôsob vidieť, ako sa domáci obyvatelia prispôsobili životu na vode. Pestujú tu paradajky, uhorky a inú zeleninu na trávnatých kopcoch vyčnievajúcich z vody, pestujú tu rôzne druhy kvetín a iných plodín. Počas plavby stretneš rybárov, ktorí rozhadzujú svoje siete a chytajú ryby či vyťahujú riasy spod hladiny. Okolo jazera sa nachádza množstvo pagod, ktoré môžeš pri svojom výlete pri jazere navštíviť. No a ak hľadáš typické mjanmarské ženy s dlhými krkmi, tu o ne nebude núdza. No a ak si túžiš z tohto miesta odniesť aj nejaké suveníry alebo domáce výrobky, navštív dedinku Indein, kde ťa čaká lokálny trh určených najmä pre domácich, no je tu aj trh so suvenírmi a domácimi výrobkami.

Jazero Inle

#7 U Bein most

Sa nachádza neďaleko druhého najväčšieho mesta Mandalay. Je to najdlhší a najstarší drevený most na svete a má 1,2 kilometra. Bol postavený v roku 1850 a spája dva brehy jazera Taungthaman. Pri návšteve tohto miesta sa ale obrň trpezlivosťou, toto miesto navštevujú masy turistov, keďže tento most patrí k najfotogenickejším miestam v Mjanmarsku. Najkrajšie výhľady sú pri východe a západe slnka samozrejme, no ak aj tieto časy nestíhaš, po prejdení tohto mosta budeš mať nezabudnuteľný zážitok na celý život. Budeš mať pocit, že si v inej dobe a na inej planéte. Ak tu však stretneš policajnú hliadku, neboj sa. Davy turistov lákajú domácich na predaj suvenírov a pre narastajúcu agresivitu predávajúcich to tu stráži miestna polícia. Každopádne je to miesto, kde sa nebudeš nudiť a nemalo by chýbať na tvojom zozname čo vidieť v Mjanmarsku.

U Bein most

#8 Pagoda Mingun Pahrodawgyi

Je jednou z najznámejších nedokončených pagod na svete. Leží len 10 kilometrov od mesta Mandalay, preto si ju môžeš s kľudom zapísať do zoznamu čo robiť v Mjanmarsku. Začali ju stavať v roku 1791 a bola zámerne ponechaná ako nedokončená. V súčasnosti má ,,iba“ 49 metrov, no keby ju dokončili, bola by so svojimi 150 metrami najväčšou pagodou na svete. Na vrchole ťa čaká jedinečný výhľad na Mandalay a okolitú krajinu. V blízkosti sa môžeš pokochať aj scénickou krásou rieky Ayeyarwaddy a zeleným vrchom Minwun. No a neprehliadni ani veľkú atrakciu v Mjanmarsku a to dve obrovské sochy levov na brehu rieky Ayeyarwaddy a pred pagodou Mingun Pahrodawgyi.

Pagoda Mingun Pahrodawgyi

#9 Jaskyne Pindaya

Sa nachádzajú blízko mjanmarského mesta Pindaya a je to posvätné budhistické pútnické miesto a turistická atrakcia. Na vrchole nájdeš až tri jaskyne, no iba južná jaskyňa je otvorená pre verejnosť. Mjanmarskí vedci presadzujú tieto jaskyne zaradiť aj do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Južná jaskyňa je známa svojim interiérom, ktorý obsahuje viac ako 8000 obrázkov Buddhu. Niektoré sochy a obrazy majú na sebe nápisy, ktoré pochádzajú z 18. Storočia, najstarší rok sa datuje na rok 1773. Nikto nevie, čo sa nachádza za poslednou stenou jaskyne, no legenda hovorí, že za ňou sa nachádza tajný vchod do mesta Bagan. Sochy a obrazy zobrazujúce Budhu vytvárajú pôsobivé zobrazenie budhistickej ikonografie. Návšteva jaskýň jednoducho patrí medzi to, čo zažiť v Mjanmarsku.

Jaskyne Pindaya

#10 Chrám Gawdawpalin

Je budhistický chrám v meste Bagan a je druhým najväčším chrámom v tomto meste. Chrám bol postavený v roku 1227, je dvojposchodový a v roku 1967 bol dosť poškodený zemetrasením. Dnes je však opravený do pôvodného stavu a preto je to ďalší dôvod, prečo navštíviť Mjanmarsko. Hneď vedľa chrámu sa nachádza obrovské múzeum svadobných koláčov, ktoré tiež stojí za návštevu. Mjanmarsko je veľmi známe svojou architektúrou, preto každá stavba a budova stojí za tvoj pohľad, no toto je 10 najlepších atrakcií, ktoré jednoducho pri tvojej návšteve nesmieš vynechať. Na cestovanie po tejto nádhernej krajine ti aj 10 dní bude málo, cestovanie autobusmi či vlakmi po nociach ti zaberie dosť veľa času, vzhľadom na vzdialenosti jednotlivých miest. Každopádne sa tu nudiť nebudeš a zaručene si užiješ nezabudnuteľnú dovolenku.

Chrám Gawdawpalin

Letenka do Mjanmarska ťa nemusí vyjsť draho. Letecká spoločnosť EVA Air ponúka letenky do Mjanmarska za fantastické ceny! Na letenke pritom môžeš teraz ušetriť vďaka špeciálnym ponukám EVA Air ešte viac. Okrem toho, ceny hotelov v Mjanmarsku sú naozaj nízke, a tak si budeš môcť dopriať veľa muziky za málo peňazí.