English booking Thai booking

Osaka - miesto plné prekvapení

14. september 2019

Tu je zopár zaujímavostí z japonského mesta Osaka

Osaka - miesto plné prekvapení

Máš mlsný jazýček?

O reštauráciách v Osake, o vychýrenej japonskej kuchyni, o jedlách pripravovaných z tých najčerstvejších surovín sme sa už bavili. Ak ale chceš dôvod prečo navštíviť Osaku, mám pár tipov, ktoré treba ochutnať. Mesto je známe a typické hlavne svojou špecialitou okonomiyaki, čo je vlastne pikantná palacinka plnená rôznymi náplňami ako bravčové mäso či kapusta. Túto mňamku si môžeš vychutnať v reštaurícií Mizuno, kde okonomiyaki pripravujú na horúcom grile priamo pred tebou, a tak sa do tejto palacinky môžeš zahryznúť hneď ako ju dokončia. Ďaľšou špecialitkou, ktorú musíš ochutnať je takoyaki, čo sú grilované guľôčky z cestíčka, v ktorých je obalená mletá alebo nakrájaná chobotnica. Je to hlavné jedlo japonských festivalov, kde ho môžeš nájsť ako fastfood, ale nesmie chýbať ani v reštauráciách či obchodoch po celej krajine.

Street food v Osake

Kockaté melóny šetria miesto

Ako už iste vieš, najčerstvejšie a najlacnejšie ryby predávajú práve Japonci. No ale aby to Japonsko nebolo až také dokonalé, o ovocí sa to povedať nedá. Ak si chce Japonec kúpiť aspoň nejaké ovocie, siahne hlboko do svojej peňaženky. Za jedno jablko si totiž zaplatí aj viac ako dve eurá, za trs banánov viac ako 5 eur. No a za klasický melón, ktorý u nás kúpiš za pár eur v Japonsku zaplatíš aj viac ako 200. Čo vidieť v Osake? Japoncom nepáčil tvar melóna a ako guľa zaberal veľa miesta, pre lepšie uskladnenie ho pestujú v špeciálnych nádobách, aby dosiahli tvar kocky. Predsa sa tak všade zmestí, ale samozrejme za takýto melón si zaplatíš oveľa viac ako len 200 eur. Preto si Japonci často ovocie nekupujú a ich hlavnými zložkami stravy sú sója a ryby, čo im znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb. A aj keď neprijímajú toľko zeleniny a ovocia ako by mali, predsa sa radia ku krajine s najnižším počtom obezity u mužov aj žien. Predstav si, že Japonsko je miesto, kde nájdeš najviac ľudí, ktorí majú viac ako 100 rokov.

Kockaté melóny z Japonska

Hrdí Osačania

Osačania sú v celom Japonsku ale aj na celom svete známi tým, že neskrývajú svoj dialekt. Sú na neho natoľko hrdí, že sa ho vôbec nesnažia skryť, na rozdiel od Tokijčanov, ktorí sa snažia svoje akcenty skryť v najväčšej možnej miere, aby nepôsobili nedôveryhodne. Ľudia z Osaky sú celkovo považovaní za pragmatických, nezávislých a neúctivých oproti zvyšku Japoncov. Sú to vlastne takí rebeli Japonska, pretože v rámci krajiny sú na prvom mieste v krádežiach, výtržníctvach a nelegálne zaparkovaných autách. Sú známi svojou slabosťou na jedlo a dokonca používajú aj výraz ,,budem jesť, kým nezbankrotujem“. Medzi Japoncami sa vraví, že Osačania nikdy nevzhliadali k samurajovi ako ostatní z krajiny, ale vzhliadali veľkému počtu obchodníkov, ktorých v meste mali, preto nemajú zábrany k fajčeniu na nefajčiarskych miestach, uťahovať si z iných ľudí, byť ironickí či porušovať pravidlá. Takže ak si tiež rebel, nemáš rád pravidlá a baví ťa stand up komedy, potom sú títo ľudia tým, čo zažiť v Osake.

Domáci Osačania

Tajomné čajovne v tmavých uličkách

Určite vieš, že Japonci sú z hľadiska sexuality veľmi vynaliezaví, čomu nasvedčuje aj dopyt po silikónových bábikách či iných podobných ,,hračkách“. Japonci sú ochotní za erotické pomôcky zaplatiť nehorázne peniaze. No, nie je sa čo čudovať. Pri ich pracovnej vyťaženosti a životnému štýlu často nemajú dlhodobé partnerky, tak prečo neinvestovať do niečoho takého ako je SEX DOLL? Prostitúcia je v Japonsku zakázaná, preto sa môžeš v Osake stretnúť s ,,čajovňami“ , ktoré vo svojich zadných izbách ponúkajú určité služby. Najčastejšie na nich môžeš naraziť v tých najtmavších a najzabudnutejších uličkách, napríklad v štvrti Tobita. V tejto časti Osaky je podobných podnikov viac ako 100 aj napriek tomu, že jej rozloha je len 12 blokov. Zaujímavosťou je, že na západnej strane v týchto ,,čajovniach“ pracujú tie mladšie slečny, no čím viac ideš na východ, tým sú pracovníčky staršie. Turisti tu síce nie sú vítaní, ale záujemca musí dodržiavať určitú etiketu a pravidlá, pokiaľ má o tieto služby záujem. Najhlavnejším pravidlom je, že nikdy nesmú pýtať sex, inak budú odmietnutí. Ak ale prídu s prosbou o spoločnosť, je tu vítaní a zavedení do zadných izieb. Toto je tiež jedna zo zaujímavých informácií, ktoré musíš vedieť, kým si z tejto informácie vytvoríš dôvod prečo cestovať do Osaky.

Tmavé uličky v Osake

Festival Tenjin-Matsuri

Ak ešte nevieš, kedy je najlepšie cestovať do Osaky, poradím ti. Každý rok sa v Osake koná Festival Tenjin-Matsuri, ktorý je jedným z najväčších a najznámejším festivalom v Japonsku. Koná sa vždy v dňoch 24. a 25. júla a určite nebudú chýbať tradičné sprievody, podujatia či veľkolepý ohňostroj. Tento festival sa koná s cieľom ukázať prosperitu mesta Osaka a za to, aby sa ľudia modlili za prosperitu podnikov a ich zdravie. Tenjin-Matsuri je známi hlavne veľkou účasťou obyvateľov Japonska ale aj turistov, ktorí nosia historické japonské oblečenie a kimoná. Toto podujatie tiež ukáže aká Osaka naozaj je a aj aká bola. A určite si nenechaj ujsť ani rieku Okawa, po ktorej v tomto čase pláva najviac tradičných elegantných japonských člnov. Je to pohľad na nezaplatenie, a ak sa ti podarí v jednej z nich aj zviesť, je to zážitok na celý život. Večer ťa čaká niekoľko veľkolepých ohňostrojov, tak povedz, nepatrí medzi najlepšie atrakcie v Osake?

Festival Tenjin-Matsuri v Osake

Rada EVA Air

Letenka do Osaky ťa nemusí vyjsť draho. Letecká spoločnosť EVA Air ponúka letenky do Japonska za fantastické ceny! Na letenke pritom môžeš teraz ušetriť vďaka špeciálnym ponukám EVA Air ešte viac. Okrem toho, vyberieš si hotel, aký ti vyhovuje a dovolenku v Osake si tak viac užiješ.