English booking Thai booking

Okinawa - miesto dlhovekosti

11. november 2019

Čím sa toto miesto líši od zvyšku Japonska?

Okinawa - miesto dlhovekosti

Dlhovekosť na Okinawe

Na Okinawe žije viac ako 1,5 milióna obyvateľov a pritom je miestna populácia 5-krát menšia ako počet turistov, ktorí ju navštívia. Čo je zaujímavým faktom, že Okinawčania sa za Japoncov nepovažujú, pretože rozprávajú inou rečou a majú rozdielne kultúrne praktiky a tradície ako zvyšok Japonska. No aj napriek tomu sa sem za spokojným dožitím presťahuje mnoho obyvateľov Japonska a preto má Okinawa najväčšiu koncentráciu obyvateľov nad 100 rokov. Doteraz nikto nezistil dôvod ich dlhovekosti, preto máš jedinečný dôvod, prečo navštíviť Okinawu a popýtať sa najstarších obyvateľov osobne.

Dlhovekosť na Okinawe

Bravčové viac ako sushi

Ďalším rozdielom medzi Okinawou a zvyškom Japonska je, že Okinawčania až tak neholdujú slávnemu japonskému sushi. Samozrejme ho tu nájdeš, ale dôvod, prečo cestovať na Okinawu, sú práve jedlá z bravčového mäsa. Strava bohatá na tofu, morské riasy či jedinečná Okinawská soľ, ktorá je zapísaná v Guinessovej knihe rekordov ako najzdravšia soľ na svete. To sú dôvody, ktoré sa pripisujú k dlhovekosti Okinawčanov. A ak tu už budeš, ochutnaj morské hrozno – miestna pochúťka z morských rias, alebo kašu v štýle congee, ktorá sa podáva na raňajky.

Kuchyňa na Okinawe

Potápačský raj

Či sa sem vyberieš v lete, a či v zime, tento šport môžeš vykonávať za každého ročného obdobia. V zime má more príjemných 20 stupňov Celzia, viditeľnosť vo vode kryštáľovo čistá a hlavne nemusíš bojovať s davmi potápajúcich sa turistov. Môžeš vidieť nádherné manty v Ishigaky, podmorské jaskyne v Miyako, či žraloky kladivohlavých pri Yonaguni. Čo viac si priať, ako užiť si spoznávanie podmorského sveta v zimných mesiacoch, keď doma mrzne? Preto neváhaj, veď to ti predsa na zozname, čo zažiť v Okinawe nesmie chýbať.

Potápačský raj na Okinawe

Iný kraj, iný jazyk

Jednou zo zaujímavostí, ktorú musíš vedieť pred tým, ako sa na Okinawu vyberieš je, že ak aj japončinu ovládaš, tu sa po japonsky nedohovoríš. Hovorený dialekt v Okinawe je tak jedinečný, že aj rodení Japonci majú problém Okinawčanom rozumieť. Tento dialekt sa nazýva ,,Uchina-guchi“ a je známy svojou výslovnosťou základných japonských samohlások. Ale nie len Okinawa má iný jazyk, ale aj skoro každý kraj na Rjukju má svoj jazyk, svoj dialekt, svoje tradície. A pre predstavu Okinawského dialektu si prečítaj toto: po Japonsky sa slovo ,,ďakujem“ povie ,,Arigatou“, ale na Okinawe ti toto isté slovo vyslovia ,,Nifee-dee-biru“. Tak čo, trúfaš si ,,pokecať“ s rodeným Okinawčanom? Jednoznačne to bude zážitok a zabavíte sa obaja, tak bal kufre, toto je to, prečo cestovať na Okinawu.

Rôznorodosť na Okinawe

Silvester na Okinawe

Ak sa do Okinawy vyberieš oslavovať Nový rok, nezabudni, že Okinawčania oslavujú príchod Nového roka podľa čínskeho lunárneho kalendára, teda niekde medzi 21. Januárom a 20. Februárom. No a keďže je Okinawa známa svojou kuchyňou, mám pre teba pár tipov, čo musíš pri oslavách Nového roka ochutnať. Kazunoko - sú malé sleďové vajcia, ktoré symbolizujú úspech a prosperitu potomkov; Kuromame - vyrába sa z malých sladkých čiernych fazúľ s jemnou chuťou sójovej omáčky a znamená dobré zdravie z tvrdej práce; Tazukuri – sú malé sušené sardinky varené s ryžovým vínom, ktoré sa podávajú v očakávaní dobrého úlovku a bohatej úrody; Konbumaki – sushi rolka plnená lososom alebo kuracím mäsom, ktorú jedia pre šťastie v ďalšom roku; Krevety – v akejkoľvek úprave symbolizujú dlhý život , pretože dlhé fúzy kreviet pripomínajú brady starcov. Takže tieto jedlá určite nevynechaj a ver, že ti prinesú všetky spomínané priania. A ak je ti to málo, môžeš ešte skúsiť Nakamiriju, chutnú polievku vyrábanú z nakrájaných čriev ošípaných, ktorá je ale oveľa delikátnejšia ako znie. Tak dobrú chuť a príjemné cestovanie do Okinawy!

Nový rok na Okinawe

Letenka do Okinawy ťa nemusí vyjsť draho. Letecká spoločnosť EVA Air ponúka letenky do Japonska za fantastické ceny! Na letenke pritom môžeš teraz ušetriť vďaka špeciálnym ponukám EVA Air ešte viac. Okrem toho, vyberieš si hotel, aký ti vyhovuje a dovolenku v Okinawe si tak viac užiješ.