English booking Thai booking

Letné olympijské hry 2020 v Tokiu

22. august 2019

Poriadna dávka zaujímavostí a faktov o olympiáde 2020 v Japonsku

Letné olympijské hry 2020 v Tokiu

Japonci ohúrili svet

Prvé olympijské hry v Japonsku sa konali v októbri roku 1964 v Tokiu. Tento jesenný termín bol vybraný kvôli počasiu v letných mesiacoch, kedy je v Japonsku veľmi vlhko a nie všetci športovci to znášajú dobre. V tom čase sa Japonsko spamätávalo z druhej svetovej vojny a zvládli to bravúrne. Svetu totiž predviedli super rýchle vlaky, futuristické dizajny či diaľnicu. Táto olympiáda bola ako prvá odvysielaná vďaka satelitom do celého sveta a bol to začiatok novej technologickej éry. Zaujímavosťou je tiež, že na týchto olympijských hrách sa prvýkrát súťažilo v športe zvanom džudo. A teda nie je žiadnym prekvapením, že japonskí športovci vyhrali v tejto disciplíne hneď v troch kategóriách. Celkovo Japonci získali 29 medailí a tým sa stali tretím najúspešnejším štátom letných olympijských hier v Tokiu. A prečo cestovať do Tokia? V roku 2020 nás čakajú ďalšie letné olympijské hry, ktoré bude hostiť Tokio, tak prečo nespojiť objavovanie tohto úžasného veľkomesta s podporou našich športovcov?

Letné olympijské hry v Japonsku - história

Vzor pre celý svet

O tom, ako sú Japonci už odmalička vychovávaní k čistote a že Japonsko je jedno z najčistejších miest sveta už určite vieš. Preto sa nemôžeme diviť, že robia všetko preto, aby si túto výchovu a samozrejmosť zachovali aj počas letných olympijských hier v roku 2020. Jednou z najzaujímavejších informácií je nepochybne výroba ekologických olympijských medailí, ktorých má byť vyrobených až 5000 ks. Kovy, ktoré majú ísť na výrobu medailí, majú pochádzať z recyklovaných mobilov a iných malých elektronických zariadení. Japonci najviac darovali mobilné telefóny, z ktorých sa vyzbieralo až 6000 ks. Z celkového počtu 80 000 ton darovanej elektroniky sa podarilo získať 35 kg zlata, 3,4 tony striebra a 2,2 tony bronzu. Obyvatelia Japonska tak získavajú pocit, že aktívne prikladajú ruku k dielu pri organizovaní hier v Tokiu. Tak povedz, nie je aj toto jeden z dôvodov, prečo letieť do Japonska?

Letné olympijské hry v Japonsku - medaile

Tokio – mesto budúcnosti?

Japonci sú taktiež známi svojimi prepracovanými technológiami a preto sa to snažia ukázať celému svetu aj cez olympijské hry. Návštevníkom majú pomáhať roboti, ktorí im budú prekladať, respektíve tlmočiť z japončiny do ich rodnej reči. Čo myslíš, nájdeme tam aj slovenský jazyk? Títo roboti by mali byť schopní pomáhať starším ľuďom a ľuďom telesne postihnutým pri prenose batožiny, či ukázať návštevníkom správny smer. Japonci im dokonca postavili malú dedinku hneď vedľa Olympijskej dediny pre športovcov v časti Tokia zvanej Odaiba. Po Tokiu by mali návštevníkov prepravovať autonómne taxíky, ktoré si budú môcť odomykať smartfónmi. Platba za jazdu v takomto taxíku bude tiež prebiehať cez smartfón. Japonci taktiež momentálne testujú niekoľko kilometrov solárnych ciest, do ktorých sú nainštalované solárne panely a sú zaliate smolou. V olympijských dedinách chce Japonsko používať obnoviteľné zdroje ako sú solárna či veterná energia. No a odpoveď na otázku prečo navštíviť Japonsko je jasná. Podľa týchto informácií, ktorými sa Japonci netaja, nás evidentne čakajú najekologickejšie letné olympijské hry v histórii.

Letné olympijské hry v Tokiu - roboti

Japonci myslia na mladých

Na letných olympijských hrách v Tokiu v roku 2020 pribudne 5 nových športov. Ohúriť mladých ľudí chcú Japonci športom ako skateboarding, karate, surfovanie, športové lezenie a baseball so softbalom. Lezci budú súťažiť v trojboji bouldering (riešenie lezecky náročných problémov bez istenia lanom), lead lezenie (lezenie na náročnosť s dolným lanom) a speed lezenie (lezenie na rýchlosť vyraďovacím spôsobom s horným lanom). Skateboardistov čakajú v súťaži kategórie street a park. No a surferi a surferky sa predstavia na krátkom surfe na mieste Šida Šita Point asi hodinu cesty od Tokia. Turnaje v baseballe a softbale budú prebiehať na štadióne v Jokohame a karatistov prichýli športová hala Nippon Budokan v Tokiu. Tak čo, stále váhaš prečo cestovať do Tokia? Tak čítaj! Japonci dokončujú nový olympijský štadión, ktorý dokáže hostiť až 68 tisíc fanúšikov športu. A najviac sa môžeš tešiť na otvárací ceremoniál. Namiesto krásneho tradičného a veľkolepého ohňostroja, ktorý sa Japoncom už evidentne zdá gýčový, ťa čaká jedinečná umelo vytvorená meteorická sprcha. Viem, že to hraničí so sci-fi , ale veď povedzme si, čo Japonci nedokážu? Astronomická spoločnosť ALE pracuje na miniatúrnej satelitnej družici, ktorú vystrelia do vesmíru a tá bude následne pripravená počas ceremoniálu vystreľovať smerom na Japonsko drobné sférické objekty zo špeciálnych chemikálií, ktoré po vstupe do atmosféry zhoria a vytvoria tak efekt padajúcej hviezdy. No kde inde zažiješ takýto unikátny otvárací ceremoniál?

Nové športy na Letných olympijských hrách v Japonsku

Čaká ťa veľkolepý zážitok

Tak si to zhrňme. Armáda robotov, taxíky bez šoféra, medaily z recyklovaného materiálu, obrovská športová hala, 5 nových olympijských športov a meteorický roj? A to nie je ani zďaleka všetko, čo ťa pri návšteve Tokia čaká. Japonsko sa do letných olympijských hier v roku 2020 rozhodlo investovať až 900 miliárd eur, tak si môžeš zodpovedať otázku, čo vidieť v Tokiu. A tu je ešte niekoľko zaujímavostí, ktoré musíš vedieť. Olympijská pochodeň je vysoká 71 cm v ružovo-zlatej farbe, ozdobená motívom kvetov japonskej čerešne. Je vyrobená z hliníka z dočasných domov obetí zemetrasenia a následných tsunami v roku 2011. Ďalšou zaujímavosťou je, že Japonci vyvinuli aplikáciu, ktorá na základe počutia schopná preložiť japončinu do akéhokoľvek cudzieho jazyka a naopak. Dokonca majú v pláne jej aktualizáciu, ktorá bude schopná cez kameru telefónu nasnímať akýkoľvek japonský nápis a okamžite ho preložiť do požadovaného cudzieho jazyka priamo na mieste. A to nie je všetko! Počas olympijských hier má Tokio navštíviť až pol milióna návštevníkov a tak sa Japonci rozhodli vytvoriť novú internetovú sieť, ktorá by taký nápor zvládla. Táto 5G sieť bude v prevádzke iba počas hier a bude k dispozícii pre návštevníkov o rýchlosti viac ako 2 gigabity za sekundu. No a aby Japonci ohúrili svet ešte viac, vyvinuli superrýchle vlaky Maglev. Takže Shinkansen už bude zastaraný typ vláčika, pretože ho tieto ultramoderné levitujúce vlaky dosahujúce rýchlosť až 601km/h nahradia a budú v plnej kráse predstavené práve pri príležitosti Letných olympijských hier v Tokiu v roku 2020. Tak už neváhaj, bude to jeden z najväčších zážitkov v tvojom živote.

Superrýchle vlaky v Japonsku

Rada EVA Air

Letenka do Tokia ťa nemusí vyjsť draho. Letecká spoločnosť EVA Air ponúka letenky do Japonska za fantastické ceny! Na letenke pritom môžeš teraz ušetriť vďaka špeciálnym ponukám EVA Air ešte viac. Okrem toho, vyberieš si hotel, aký ti vyhovuje a dovolenku v Tokiu si tak viac užiješ.