English booking Thai booking

Fukuoka - mesto festivalov

15. október 2019

Miluješ festivaly? Fukuoka ti ich ponúkne neúrekom.

Fukuoka - mesto festivalov

O Japoncoch je známe, že vo svojom množstve svätýň často vzdávajú poctu svojim bohom. Preto sa Fukuoka dá nazvať aj mesto festivalov. No a teda, čo vidieť vo Fukuoke? Festivaly! Najznámejším je bezpochyby festival Hoyoja, ktorý sa oslavuje každoročne medzi 12. a 18. septembrom vo svätyni Hakozaki. Každý rok ho navštívi viac ako jeden milión návštevníkov a tradíciu si drží už 1000 rokov. Pri účasti na tomto festivale bude pre teba asi najzaujímavejšie pozorovanie šintoistických rituálov, ako je darovanie Bohom. Pre Európanov je tento festival jedným z nezabudnuteľných zážitkov. Okrem rituálov ťa ohromí viac ako 500 stánkov rozprestierajúcich sa okolo svätyne Hakozai. Rôznorodosť stánkov presahuje typické festivaly a tvoje chuťové bunky sa zbláznia. Kandizované jablká, vyprážané chobotnice, yakitori a takoyaki sú len malým odvarom toho, čo tu môžeš ochutnať. A pokiaľ ti chýba zábava, stačí sa zastaviť v jednom z množstva stánkov, kde si môžeš vlastnoručne uloviť svoju zlatú rybku, či zahrať paintball alebo sa báť v strašidelnom dome. A ešte jeden tip! Nezabudni si kúpiť najobľúbenejší a najznámejší suvenír Chanpon, čo je vlastne ručne maľovaná sklenená soška.

Jedným z najmladších festivalov vo Fukuoke je Tenjin Summer Festival. Vznikol iba minulý rok a už vtedy ho navštívilo viac ako 46 000 návštevníkov. Koná sa od 02. do 04. augusta vo Fureai Hiroba na západnej strane Fukuoky. Ak ťa až tak nezaujímajú náboženské tradície, ale vyhľadávaš skôr zábavu, toto miesto patrí na zoznam, čo zažiť vo Fukuoke. Najväčším lákadlom pre turistov je japonský tradičný tanec Bon-Odori. Na pódiu ti ho predvádzajú skúsení tradiční tanečníci a tak si ho môžeš s kľudom zatancovať aj ty. Je to pomalý tanec, kde tancuješ prevažne rukami, takže ho určite zvládneš. No a samozrejmosťou sú stánky s občerstvením či atrakciami, remeselnými výrobkami či tombola. To všetko môžeš zažiť v meste Fukuoka.

Ak sa do Japonska vyberieš začiatkom júla, Hakata Gion Yamakasa Festival bude dôvod, prečo navštíviť Fukuoku. Koná sa každý rok od 01. do 15. júla a ukáže ti japonské tradície a kultúru v plnej svojej kráse. Tento festival sa oslavuje už viac ako 770 rokov a navštevuje ho viac ako milión ľudí. Od roku 1979 bol tento festival označený ako dôležité nehmotné ľudové kultúrne vlastníctvo Japonska a dokonca ministerstvo životného prostredia vybralo zvuk Yamakasa ako jeden zo 100 zvukov Japonska. No a najväčšou atrakciou tohto festivalu sú takzvané ,,plaváky Yamakasa“, ktoré ľudia prenášajú ulicami mesta alebo sú postavené na uliciach a dosahujú veľkosť až 13 metrov. Najväčší plavák, ktorý ľudia prenášajú ulicami ako akt vznášania sa sa nazýva Kakiyama a váži okolo 1 tony. Takže ak sa ti stane, že sa budeš nudiť, vedz, že práve Hakata Gion Yamakasa patrí medzi najlepšie atrakcie vo Fukuoke.

Ďalší z najväčších festivalov vo Fukuoke sa koná už od roku 1179 a každoročne ho navštevuje cez dva milióny návštevníkov. Pre domácich Japoncov je tento festival veľkým sviatkom a a zúčastňuje sa ho takmer celá populácia Hakaty. Na festivale sa zúčastňuje viac ako 600 skupín, čo predstavuje viac ako 1300 interpretov! Po celom meste sú rozmiestnené pódia, takže na jednom si určite nájdeš to svoje. Atrakciou tohto podujatia je tradičný japonský tanec, ktorý sa tancuje s lopatkou na ryžu v ruke, kvetinové autá s neónovými svetlami, či spoločenské tance ako samba. Ochutnávka japonského piva či japonských jedál je už iba plus. Toto je iba málo z toho, čo Fukuoka ponúka. V meste sa festivalová sezóna začína na jar a končí na jeseň, preto je viac ako pravdepodobné, že ak sa zamyslíš, prečo cestovať do Fukuoky v tomto období, narazíš na jedno z týchto podujatí.

Festivaly ale nie sú to jediné, čo môžeš vo Fukuoke vidieť. Z predchádzajúcich článkov si môžeš vytvoriť itinerár miest, ktoré musíš navštíviť a objavovať tak krásy tohto mesta či prefektúry. Po Tokiu a Osake je Fukuoka príjemnou zmenou, kde pocítiš viac kultúry a prírodnej krásy Japonska a kde je svet menej uponáhľaný ako v spomínaných mestách. Ľudia sú tu príjemní, spoločenskí a milí a atrakcií nájdeš na každom kroku. Tu sa určite nudiť nebudeš. Tak čo, už máš kufor zbalený?

Rada EVA Air

Letenka do Fukuoky ťa nemusí vyjsť draho. Letecká spoločnosť EVA Air ponúka letenky do Japonska za fantastické ceny! Na letenke pritom môžeš teraz ušetriť vďaka špeciálnym ponukám EVA Air ešte viac. Okrem toho, vyberieš si hotel, aký ti vyhovuje a dovolenku vo Fukuoke si tak viac užiješ.