English booking Thai booking

10 najlepších atrakcii vo Fukuoke

28. september 2019

Skús nevynechať ani jednu

10 najlepších atrakcii vo Fukuoke

#1 Hrad Fukuoka

Medzi dôvody, prečo navštíviť Fukuoku je Hrad Fukuoka. Ten kedysi nazývali aj hrad Maiziru bol postavený v 17. Storočí a kedysi mal rozlohu až 47 000 metrov štvorcových. Postavil ho Kuroda Nagamasa, ktorý bol vymenovaný za pána okolitého feudálneho panstva Chikuzen. Nachádza sa v centre mesta na vrchole kopca Fukusaki s výhľadom na rieku Naka. Rieka Naka tvorí vlastne priehradu na východnej strane hradu. V areáli je množstvo pôvodných brán, veží a v roku 1987 boli nájdené aj pozostatky staršieho penziónu, ktoré slúžili hlavne diplomatom pri návštevách hradu Fukuoka. Všetko je teraz súčasťou nádherného parku Maiziru, v ktorom nájdeš aj mnoho športovísk, súdnu budovu či múzeum umenia. No a keď už si prezrieš toto očarujúce miesto plné histórie, môžeš navštíviť ešte jednu zo strážnych veží, ktorá teraz slúži ako vyhliadková veža a ponúka 360 stupňový výhľad na okolie a mesto.

Hrad Fukuoka

#2 Fukuoka Tower

Jedna z vyhliadkových veží je aj táto Fukuoka Tower, ktorá sa nachádza 234 metrov nad zemou a teda ponúka neopísateľný výhľad na scenériu pod ulicami Fukuoka a Hakata Bay. Je otvorená do 22.00 hod. a teda ti nič nebráni vidieť ešte krajší výhľad práve večer na rozsvietené mesto Fukuoka. Bola postavená v roku 1989 a drží rekord ako najvyššia prímorská veža v krajine. Je to jeden zo symbolov mesta, preto je to jedna z atrakcií, ktorá patrí na zoznam čo vidieť vo Fukuoke. Ak by ťa pri návšteve Fukuoka Tower chytil hlad, môžeš navštíviť reštauráciu a najesť sa pri krásnom výhľade napríklad na západ slnka. No a keď už máš plno fotiek z vrcholu tejto vyhliadky, stojí za to odfotiť si ju aj zo zeme. Je pokrytá z viac ako 8000 kusov zrkadiel a veľkolepo osvetlená displejmi, ktoré pri zotmení premietajú mliečnu dráhu či plávajúce ryby.

Fukuoka Tower

#3 Marine World Uminonakamichi

Morský svet Uminonakamichi sa nachádza v krásnej novej modernej budove v tvare mušle, neďaleko nábrežia Hakata. Tento morský svet má viac ako 70 nádrží a môže sa pochváliť mnohými druhmi miestnych rýb či cicavcov a tak sa môžeš viac dozvedieť o bohatom morskom živote v Kyushu. Najväčším lákadlom je panoramatická nádrž, v ktorej pláva viac ako 100 žralokov. Marine World Uminonakamichi je známy aj množstvom druhov morských cicavcov ako sú tulene či morské vydry. No a jedna z vecí, čo zažiť vo Fukuoke je zúčastniť sa aj na jednom z predstavení ako sú show s delfínmi alebo tuleňmi. No a ak ti vyjde počasie, poprechádzaj sa aj po okolitom parku Uminonakamichi, ktorý ponúka nádherné prechádzky medzi kvetinovými záhradami alebo výbehy s divo žijúcimi či domácimi zvieratami. Toto miesto je krásne, preto neváhaj a objavuj nádhery, pre ktoré sa oplatí cestovať do Fukuoky.

Marine World Uminonakamichi

#4 Robosquare

Ak do Fukuoky cestuješ aj s deťmi, alebo ťa zaujíma, ako to tí Japonci robia v oblasti robotiky, toto bude miesto, ktoré zodpovie otázku prečo cestovať do Fukuoky. Je to jedinečné miesto, ktoré ti ukáže ako roboti vznikajú, ako sa opravujú a ako fungujú. Čaká na teba 111 robotov, ktoré si môžeš prezrieť alebo skúšať a môžeš tak pochopiť najvyspelejšiu techniku v Japonsku. Cez víkendy tu prebiehajú aj robotické show, ktoré môžeš vidieť v časoch od 13.00 do 15.00 hod. Predtým bol Robosquare súčasťou televíznej budovy TNC, no teraz ho môžeš vidieť vo výstavnej miestnosti na 5. Poschodí vo vedeckom múzeu.

Robosquare

#5 Hakata Machiya Folk Museum

Toto ľudové múzeum z konca 19. a začiatku 20. storočia sa nachádza priamo v meste Fukuoka. Je to miesto, kde môžeš objavovať tradície či históriu nielen Fukuoky, ale celého Japonska. A nie je to len také obyčajné nudné múzeum. Okrem pozorovania remeselníkov, ktorí ti ukážu ako sa typické japonské remeslá robili v minulosti, si tieto remeslá môžeš aj vyskúšať a tak priamo na vlastnej koži zistiť, ako funguje kaligrafia či origami. No a obliekanie sa do tradičných japonských odevov, či zúčastniť sa na rôznych ceremóniách ako je podávanie čaju, bude pre teba zážitok na celý život. Múzeum sa zameriava hlavne na obdobia Meiji a Taisho a sú zobrazované z rôznych perspektív. Takže ak túžiš spoznávať Japonsko a jeho minulosť, ale nebaví ťa len chodiť a prezerať si vykopávky, toto miesto patrí medi najlepšie atrakcie vo Fukuoke.

Hakata Machiya Folk Museum

#6 Fukuoka Art Museum

To, že je Fukuoka, a vlastne celý ostrov Kjúšu prístavom ázijskej a kórejskej kultúry vďaka jej polohe, už isto vieš. Preto je návšteva Fukuoka Art Museum vec, ktorá patrí na zoznam, čo robiť vo Fukuoke. Práve tu nájdeš veľkú zbierku japonských obrazov a remesiel, ako aj kórejské čí ázijské remeslá, výtlačky či diela. Múzeum je známe aj svojou rozsiahlou zbierkou perzského skla a čínskych, kórejských a japonských umeleckých diel. Jednou z najdôležitejších a najväčších atrakcií tohto múzea sú neodmysliteľne umelci ako Salvador Dalí, Andy Warhol či moderný japonský umelec Fujino Kazumoto. Najlepšie na tom je, že si môžeš priplatiť za prehliadku s výkladom v anglickom jazyku, takže ti neunikne ani najmenší detail. Takže ak ti vo Fukuoke nevyjde pekné počasie, môžeš svoj drahocenný čas využiť pri spoznávaní svetoznámych umelcov.

Fukuoka Art Museum

#7 Svätyňa Sumiyoshi-jinja

Viem, že už pár tipov na návštevu svätýň máš z predchádzajúceho článku ,,10 dôvodov, prečo navštíviť Fukuoku“, ale táto svätyňa je výnimočná, a tak ako aj svätyňa v Osake, je zasvätená ochranným božstvám námorníkov. Každý námorník pred vyplávaním na šíre more navštívil túto svätyňu a modlil sa k božstvám za bezpečnú plavbu a návrat domov. A prečo práve toto miesto? Obzvlášť pôsobivá je hlavná sála, ktorá bola v roku 1623 prestavaná do súčasnej podoby a je v nej uložený národný poklad – starodávny meč a medená sekera či rukopisy a dokumenty z obdobia stredoveku. Svätyňa je obklopená veľkým hájom japonských cédrov, odkiaľ sú nádherné výhľady na rieku Naku. A ak môžeš, naplánuj si návštevu tohto miesta na október, kedy sa tu koná veľmi slávny a obľúbený ,,sumo wrestling“. Mimochodom, jedna z vecí, prečo letieť do Fukuoky.

Svätyňa Sumiyoshi-jinja

#8 Annmitsu Hime

Ak túžiš po zábave a smiechu, divadlo Anmitsu Hime je miesto, ktoré bude patriť medzi tvoje najlepšie atrakcie vo Fukuoke. Je to jedinečné divadlo, ktoré robí niečo ako ,,travesty show“, keďže herci sú väčšinou len muži, oblečení v ženských šatách. A aj napriek tomu, že nerozumieš po japonsky, nebudeš sa nudiť. Zaujímavosťou je, že Anmitsu Hime nemá iných zamestnancov, iba hercov, takže vstupenky, drinky či občerstvenie si manažujú herci sami. Kostýmy či kulisy sú tiež v réžií samotných hercov. Dokonca pred začiatkom predstavenia sa snažia s každým návštevníkom prehodiť pár slov, čo zakomponujú aj do svojej show, takže sa ti s veľkou pravdepodobnosťou stane, že skončíš s nimi na pódiu. Divadlo vedie ,,mama-san“ Tomato, ktorý má na konci svoje vlastné číslo v obrovskom kostýme, takže ho určite neprehliadneš. Tak ak tvoje srdce piští po zábave vo Fukuoke, navštív toto miesto a čaká ťa predstavenie plné tanečných čísiel, komediálnych paródií či tradičných japonských tancov, ktoré by sa uplatnili aj v Las Vegas.

Annmitsu Hime

#9 Sumoa kaviareň

O zvieracích kaviarňach už isto vieš z predchádzajúcich článkov a práve vo Fukuoke také nájdeš. Jednou z najpopulárnejších v meste je Sumoa kaviareň, teda kaviareň, v ktorej sa voľne pohybujú ježkovia pri pití kávy. Zamestnanci ti ochotne ukážu a porozprávajú o každom jednom druhu ježka, ktoré v tejto kaviarni nájdeš. A nie je ich málo. Ukážu ti ako správne ježka chytiť, aby nepichal a aby sa ťa nebál a dokonca ti spravia jedinečnú fotku s týmito krásnymi zvieratkami. Čo je krajšie a upokojujúcejšie ako si vychutnať dobrú kávu pri ,,hladkaní“ ježkov? Túto zvieraciu kaviareň nájdeš v časti Hakata a odporúčam ti vopred si rezervovať termín. Je to jedna z vecí, čo zažiť vo Fukuoke.Toto miesto navštevuje množstvo turistov, preto si svoju návštevu radšej poisti.

Sumoa kaviareň

#10 Itoshima

30 minút od mesta Fukuoka sa nachádza toto čarovné miesto, ktoré ti umožní nádherný výhľad na azurové more a biele piesočnaté pláže. Najobľúbenejším miestom je Sakurai Futamigaura, kde môžeš sledovať západ slnka medzi dvoma skalami vyčnievajúcich z mora. Áno, aj toto je jeden z dôvodov, prečo letieť do Fukuoky. Tento výhľad bol vybraný ako jeden z najkrajších západov slnka v celom Japonsku a práve preto ho navštevuje množstvo turistov. A ak sa tu vyberieš do prírody, zájdi si do hôr v Itoshime, na krásny vodopád Shiraito Falls. Biele pramienky vody padajú 24 metrov ku skalám a okolo vodopádu stoja pokojné japonské javory staršie ako 300 rokov. A ak sa na tomto mieste ocitneš v letnom období, pokojne sa tu môžeš osviežiť v tejto priehľadnej vode, do ktorej je vstup povolený! Bol by hriech nevyužiť to, no nie?

Itoshima

Rada EVA Air

Letenka do Fukuoky ťa nemusí vyjsť draho. Letecká spoločnosť EVA Air ponúka letenky do Japonska za fantastické ceny! Na letenke pritom môžeš teraz ušetriť vďaka špeciálnym ponukám EVA Air ešte viac. Okrem toho, vyberieš si hotel, aký ti vyhovuje a dovolenku vo Fukuoke si tak viac užiješ.