English booking Thai booking

10 najlepších atrakcií na Okinawe

4. november 2019

Toto sú top atrakcie, ktoré na Okinawe nesmieš vynechať!

10 najlepších atrakcií na Okinawe

#1 Shurijo Castle

Hrad Šuridžo bez diskusie patrí medzi najlepšie atrakcie na Okinawe. Dokonca, je najhlavnejšou turistickou atrakciou, ktorú sa na Okinawe oplatí vidieť. Sem smerujú všetci turisti pri návšteve ostrova, pretože je na zozname svetového dedičstva. V roku 1945 počas bitky v Okinawe bol hrad skoro úplne zničený, ale v roku 1992 bol bola centrálna pevnosť a hradby úplne zrekonštruované. Hrad Šuridžo je rozdelený na tri časti – rizuálnu oblasť, ktorá je okolo ,,Kyo-no-uchi“, súkromnú oblasť, ktorú využíva kráľovská rodina s názvom ,,Ouchibara“ a vládnu oblasť s vysokými budovami okolo ,,Una“. Ale čo je najlepšie, že mnohé vonkajšie časti hradu sú verejností prístupné zadarmo, preto si môžeš vychutnať nádherné výhľady na mesto úplne bezplatne.

Shurijo Castle

#2 Mihama American Village

Americká dedina Mihama sa nachádza iba 40 minút jazdy autom od letiska Naha v meste Chatan v centrálnej časti ostrova a bola otvorená v roku 1998. Kedysi to bola základňa pre americké vojenské sily. V obrovskom areáli sa nachádza 13 komerčných zariadení vrátane 2 hotelov, reštaurácie, nákupnej galérie, nočného klubu, divadelného komplexu a bowlingovej dráhy. No a ak sa pýtaš, čo robiť na Okinawe najlepšie bude navštíviť ruské koleso práve v Mihama American Village, ktoré má výšku viac ako 60 metrov a práve z neho je najkrajší výhľad na západ slnka. Taktiež tu nájdeš pláž Sunset Beach, ktorá je vynikajúca pre jej polohu, odkiaľ môžeš zachytiť najkrajšie východy a západy slnka na Okinawe.

Mihama American Village

#3 Peace Memorial Park

Mnoho turistov navštevuje práve tento posvätný park a preto je to kľúčové turistické miesto, ktoré patrí na zoznam čo vidieť na Okinawe. Nachádza sa v oblasti Mabuni, na mieste, kde sa počas druhej svetovej vojny odohral posledný boj na Okinawe. V tomto parku nájdeš mnoho pamätníkov padlých hrdinov, fotiek z doby druhej svetovej vojny, či pamätnú sochu Mierovej modlitby, ktorá sa modlí za duše osôb padlých vo vojne a za svetový mier. Tento park sa delí na 4 oblasti – spomienková zóna, modlitebná zóna, zóna mieru a rekreačná oblasť. Ak ťa zaujíma história Okinawy a pokora Japoncov, toto miesto jednoducho musíš zažiť. Je to silný zážitok.

Peace Memorial Park

#4 Okinawa World

Nekonečná modrá obloha, tropické kvitnúce kvety pod žiarivým slnkom a sladká vôňa južného vetru. Takto by ti opísal Okinawu domáci. Na Okinawa world môžeš stále vidieť tradičné artefakty a kultúru. Tradičná remeselná dedina Traditional Craft Village, v ktorej uvidíš mnoho starých miestnych domov s krásnymi červenými strešnými krytinami a históriou viac ako 100 rokov, jaskyňa Gyokusendo, krásna vápencová jaskyňa vypestovaná na korálovom útese, či Habu múzeum, v ktorom môžeš vidieť veľmi jedovatého hada Habu, či iné hady a plazy. Rôzne tradičné japonské predstavenia Eisa, tanec leva Šišimai, Angama či Yotsudake, sú už len čerešničkou na torte dôvodov, prečo navštíviť Okinawu.

Okinawa World

#5 Akvárium Churaumi

Ak sa necítiš na potápanie sa v Okinawskom mori alebo je len zlé počasie na šnorchlovanie, nezúfaj! Objavovať podmorský svet môžeš aj v tomto akváriu Churaumi. Prírodne osvetlené akvárium Coral See, v ktorom uvidíš krásne korálové útesy, dynamické akvárium Kuroshio s najväčšími rybami na svete ako sú žralok veľrybý a manta dvojrohá, ktoré sa ako prvým podarilo rozmnožiť ich v zajatí. No a ak zablúdiš hlbšie do akvária, naskytne sa ti pohľad na tajomné hlboké more, kde môžeš vidieť pravý Okinawský podmorský svet. Ku každému tvorovi v akváriu ti popisné tabuľky prezradia všetko o jeho živote, takže sa tu toho mnoho dozvieš. Je to miesto, ktoré patrí medzi najlepšie atrakcie na Okinawe, preto neváhaj, toto miesto na Okinawe musíš zažiť.

Akvárium Churaumi

#6 Zoo a múzeum Okinawa

Ak sa do Okinawy chystáš aj s tvojimi ratolesťami, určite neminieš zoo. Ktoré dieťa nemá rado zvieratká? Zoo v Okinawe je komplexne veľmi pekne riešená, prechádzka medzi rozkvitnutými záhradami, bylinkovou záhradkou či kŕmenie rybičiek v rybníku sa tvojim detičkám určite zapáči. Dokonca sa tu dajú kŕmiť aj žirafy či slony, opice či domáce zvieratká v časti detskej zoo. Jediné mínus sú veľmi malé výbehy pre zvieratká, čo hraničí až s týraním zvierat. Dúfajme teda, že sa Okinawčania zamyslia a v dohľadnej dobe svoje výbehy prerobia. Na konci zoologickej záhrady nájdeš aj ,,Wonder Museum“, v ktorom sa zahrajú detičky všetkých vekových kategórií. Múzeum má tri poschodia a na každom nájdeš mnoho zaujímavých a zábavných hier pre deti. Už vieš, čo zažiť na Okinawe?

Zoo a múzeum Okinawa

#7 Kokusai Dori

Pokiaľ mieriš do Japonska za nákupmi, toto je to pravé miesto, pre ktoré sa oplatí cestovať do Okinawy. Ulica Kokusai Dori je dlhá viac ako dva kilometre v centre mesta Naha, lemovaná množstvom hotelov, reštaurácií, obchodíkov, kaviarní či barov. Je na veľmi dobrom turistickom mieste, pretože z tejto ulice je to blízko aj na hrad Shuri, aj na verejný trh. Obchody sú tu otvorené do neskorých nočných hodín, preto si v predajniach so suvenírmi môžeš zakúpiť tradičné japonské predmety ako keramiku Yachimun, likéry awamori, tradičné pečené sušienky chinsuko či tradičný okinawský odev Okinawan kariyushi. Tak neváhaj, a hor sa na nákupy! Veď aj to je dôvod, prečo cestovať na Okinawu.

Kokusai Dori

#8 Ashibinaa Outlet Mall

Ďalším skvelým tipom na nákupy je toto obchodné centrum Ashibinaa Outlet Mall, ktoré sa nachádza len kúsok od letiska Naha, asi 15 kilometrov autom. Nájdeš v ňom viac ako 100 obchodov najluxusnejších značiek sveta ako Marc Jacobs, Gucci, Aramni či Salvatore Ferragamo. A to všetko so šialenými akciami! Na cenovkách nájdeš ceny o 30 - 40 % nižšie ako sa normálne predávajú a čo je ešte lepšie, stále môžeš o cene vyjednávať! No a ak už si vyjednáš super cenu, poteší ťa aj ďalšia informácia. Všetci zahraniční nakupujúci sú oslobodení od spotrebnej dane čiže výrobky svetových značiek môžeš mať vážne len za pár yenov. Ak si nákupný maniak, toto miesto je dôvodom, prečo letieť na Okinawu. No povedz, nepoteší sa tvoja rodina či priatelia značkovým suvenírom z Okinawy? Tak šup na nákupy.

Ashibinaa Outlet Mall

#9 Festival Sakura

Vzhľadom na geografickú polohu Okinawy v najjužnejšom rohu Japonska, je prvá, ktorá ohlasuje jar, keďže tu ako prvé rozkvitajú nádherné japonské čerešne. To tiež znamená, že oslavujú festival Sakura oveľa skôr ako zvyšok Japonska, zvyčajne každý rok v januári. Narozdiel od pevniny, kde kvitnú biele a svetloružové kvety japonskej čerešne, na Okinawe nájdeš len žiarivo ružovú odrodu japonských čerešní ,,Yaezukara“. Okinawčania sú známi svojimi oslavami Hanami, čo je prehliadka kvetov, pretože si na tomto festivale dávajú záležať oveľa viac ako zvyšok Japonska. Čakajú ťa kostýmové prehliadky, nádherné rozkvitnuté parky a veľkolepé oslavy. A prečo cestovať do Okinawy práve v čase festivalu Sakura? Pretože jedinečné bubnové predstavenie Okinawčanov – Taiko pod rozkvitnutými čerešnami si jednoducho nemôžeš nechať ujsť.

Sakura na Okinawe

#10 Svätyňa Futenma

Najkrajšia, najdôležitejšia a najstaršia svätyňa v oblasti Ryukyu. Týmito prívlastkami sa dá nazvať jedinečná svätyňa s jaskyňou, ktorá určite patrí medzi to, čo vidieť na Okinawe. Vojdi cez vchod torii a nájdeš hlavnú svätyňu, ktorá je voľne prístupná aj turistom, avšak dodržuj pravidlá, a ak sa v svätyni práve koná bohoslužba, musíš byť potichu a nefotiť. Ak sa ti sem podarí prísť v čase, kedy bohoslužby neprebiehajú môžeš fotiť a objavovať do sýtosti celý areál. Najzaujímavejšou atrakciou tejto svätyne sú viaceré jaskyne, ktoré sa pod ňou nachádzajú. Zájdi najprv do predajne, že máš záujem o návštevu jaskyne a vyplň dotazník. Potom ťa ochotní personál vezme do jaskyne, kde môžeš stráviť maximálne 30 minút, ale jaskyne sú priestorovo malé, preto je to primeraný čas. Skalné útvary sú krásne a keď zídeš po schodoch dole, objavíš posvätné miesto, ktoré bolo zasvätené bohu Kami, preto si dávaj pozor kam stúpaš. Fotenie je dovolené aj tu a čo je hlavné, zážitok je to nezabudnuteľný.

Svätyňa Futenma

Letenka do Okinawy ťa nemusí vyjsť draho. Letecká spoločnosť EVA Air ponúka letenky do Japonska za fantastické ceny! Na letenke pritom môžeš teraz ušetriť vďaka špeciálnym ponukám EVA Air ešte viac. Okrem toho, vyberieš si hotel, aký ti vyhovuje a dovolenku v Okinawe si tak viac užiješ.