English booking Thai booking

10 dôvodov, prečo navštíviť Osaku

7. september 2019

Tieto dôvody ťa presvedčia kúpiť si letenku do Osaky!

10 dôvodov, prečo navštíviť Osaku

#1 Letisko Kansai

Jedným z najzaujímavejším miestom v Japonsku je bezpochyby letisko Kansai, ktoré sa nachádza 5 km od Osaky. Takže ak chceš odpoveď na tvoju otázku prečo cestovať do Osaky, čítaj ďalej. Letisko Kansai sa nachádza na umelo vytvorenom ostrove, ktoré Japonci vytvárali až 6 rokov. Z toho 5 rokov len budovali tento zaujímavý ostrov. More je hlboké 20 metrov a jeho dno tvorí mäkké bahno, ktoré pri stavbe pokleslo o ďalších viac ako 11 metrov. Na navážanie zeminy na dno sa používala zemina z blízkych hôr a navozili naň viac ako 178 miliónov metrov kubických zeminy. Na základe toho tri najbližšie hory, z ktorých sa zemina navážala boli doslovne zrovnané zo zemou. Na stanovisko materiál prevážali člnmi, ktoré boli riadené satelitom, aby presne vedeli, kam materiál vysypať. Tým sa to ale neskončilo a bolo potrebné vybudovať mohutné piesty, ktoré ostrov vyvažujú. Letisko bolo nakoniec po 6 rokoch otvorené 4. Septembra 1994 a ročne odbaví 160 000 letov. Na túto stavbu Japonci minuli 17 miliárd dolárov, ale môžu sa pýšiť najdlhšou miestnosťou na svete, ktorá má dĺžku až 1800 m. No ak máš strach o svoju bezpečnosť a stále hľadáš odpoveď prečo navštíviť Osaku, nemusíš sa báť. Japonci majú veľmi prísne pravidlá o bezpečnosti, a táto stavba nie je výnimkou. Musela byť postavená tak, aby odolala zemetraseniu, požiaru či mohutným vlnám, ktoré občas toto miesto trápia. Ale ako o Japoncoch vieme, nemajú problém s ničím a tak toto letisko spĺňa všetky bezpečnostné opatrenia ako treba a dokonca aj tie čo netreba. Tak šup do lietadla, toto miesto v Osake jednoducho musíš navštíviť.

Letisko Kansai

#2 Kids Plaza Osaka

Ak už sa rozhoduješ, že Osaku navštíviš, ale v tvojom itinerári chýba atrakcia pre deti, toto je to miesto, kde musíš s deťmi byť. Je to raj pre všetky vekové kategórie detí, ale ak sa v tebe skrýva to nevybláznené dieťa, určite sa s nimi zabavíš aj ty. Japonci veľmi dbajú na vzdelanie detí a prišli na to, že najviac sa naučia pri hre. Tak netrvalo dlho, kým postavili jedno z najkrajších ihrísk sveta plné detských prekvapení. Toto múzeum vzniklo v roku 1997 a jeho základnou filozofiou je , že deti sa vzdelávajú vtedy, keď sa hrajú. Je tu neuveriteľné množstvo vybavenia, vďaka ktorému deti spoznajú mnoho informácií o svete, v ktorom žijú. Ak máš ešte len malé detičky, zaujímať ťa bude hlavne prvé podlažie. Hneď pri vstupe je cirkus , v ktorom sa točia rôzne kolesá či zábavné loptičky, alebo 4 podlažie, kde nájdeš hraciu miestnosť pre malé bábätká. No ak máš už deti v predškolskom či školskom veku, na treťom podlaží nájdeš kreatívne štúdio, či časť Plaza Aqua kde deti zažijú hru a učenie pomocou digitálnych technológií. Na štvrtom podlaží sa deti môžu zahrať v rôznych prevádzkach ako je knižnica, obchod, kaderníctvo či pošta a naučiť sa tak, ako jednotlivé profesie fungujú. No a na piatom a poslednom podlaží sa môžu vzdelávať o prírode, kultúre a vede, kde sa nachádza napríklad televízne štúdio. Tu sa deti naučia, ako sa pripravuje spravodajský program a môžu si sami vyskúšať, aké je to pracovať v televízií. Takže ak máš potomkov, ktorých treba unaviť, toto miesto je ideálnym tipom na zozname čo robiť v Osake.

Kids Plaza Osaka

#3 ZOO Tennoji

Jedno z miesto, ktoré patrí medzi najlepšie atrakcie v Osake je ZOO Tennoji. Je to jedna z najstarších ZOO v Japonsku a nachádza sa v parku Tennoji-koen. Každoročne priťahuje viac ako 1,5 milióna návštevníkov a je domovom viac ako 1000 zvierat z 230 druhov. Japonci sa zase pohrali a vytvorili tak pôsobivé priestory, ktoré návštevníkov ohúria. Môžeš tu vidieť africkú savanu, kde sa v rovnakom priestore nachádzajú mäsožravce aj bylinožravce. Zaujímavý je aj bazén, v ktorom môžeš sledovať hrochy plávajúce s rybami , či zóna tropickej džungle s desiatkami rôznych druhov vtákov a samozrejme, šimpanzy a orangutany. Na jednej strane môže byť sledovanie týchto zvierat príjemným vzdelávacím zážitkom pre deti, ale aj dospelých. No na strane druhej, mohli viac myslieť na zvieratá a dopriať im tak viac priestoru na ich život v zajatí. Ale aj napriek tomu, ak toto miesto navštíviš, pri pozorovaní ľadových medveďov či červených pánd ti prejde čas, ani nebudeš vedieť ako.

ZOO Tennoji

#4 Osaka Maritime Museum

Jednou z najzaujímavejších stavieb v Osake je práve Osaka Maritime Museum. Túto budovu Japonci začali stavať v roku 1997 a slávnostné otvorenie bolo v roku 2000. Neprehliadneš ju už z ďaleka vďaka svojej sklenenej kupole s priemerom 73 metrov, ktorá budí dojem, že pláva na vode. Slúžila na ochranu repliky japonských lodí a je spojená so vstupným pavilónom na pobreží cez podmorský tunel. Sklenená kupola v stredomorskom podnebí v Osake predstavovala výzvu pre nájdenie riešenia, ktorý poskytne jasný výhľad na prístav a zároveň odoláva osobitným japonským konštrukčným obmedzeniam tajfúnov, tsunami či zemetraseniam. No ale pre Japoncov teda žiadny problém. Hlavnou atrakciou pre návštevníkov bola replika obchodnej lode z obdobia Edo v plnej veľkosti a v celej svojej kráse. Medzi ďalšie atrakcie v múzeu patrili divadlá ukazujúce život na mori a simulátor, ktorý návštevníkom umožnil vyskúšať plavbu na kontajnerovej lodi. Dnes je toto námorné múzeum pre nedostatok financií a poklesu návštevníkov zatvorené. A teda prečo cestovať do Osaky a vidieť toto miesto? Aj keď sa už do múzea nedá dostať, nič to nemení na fakte, že je to veľmi architektonicky zaujímavá budova a pred vchodom je umiestnená ďalšia replika obchodnej lode, takže si tu môžeš urobiť fotku a na svojom itinerári odfajknúť návštevu tohto zaujímavého miesta.

Osaka Maritime Museum

#5 Tsutenkaku Tower

Táto veža bola postavená v roku 1912 a bola navrhnutá tak, aby sa podobala parížskej Eiffelovej veži. Má výšku 64 metrov a v tej dobe to bola druhá najvyššia stavba v Ázií. Japonci boli hrdí na tento fakt a tak sa Osaka stala symbolom hrdosti. Dokonca sa návštevníci mohli zviesť lanovkou z veže až k vtedy ešte otvorenému Luna Parku. No čo čert nechcel, Tsutenkaku bola v roku 1943 poškodená požiarom a krátko na to bola rozobratá. V povojnových rokoch však miestni ľudia viedli kampaň za novú vežu, ktorá ju nahradila a súčasná veža bola postavená v roku 1956. Dnes je veža plná obchodov so suvenírmi a má dve vyhliadkové plošiny, z ktorých si môžeš pozrieť panoramatický výhľad na mesto. Veža, ktorá bola predtým známa svojim neónovým osvetlením, je od roku 2011 nasvietená LED diódami, ktoré menia farbu podľa ročného obdobia. Horné dva farebné pruhy na veži sa používajú aj na predpoveď počasia na nasledujúci deň, takže ak plánuješ výlety a nevieš aké bude počasie, toto miesto patrí medzi najlepšie atrakcie v Osake. No a za obhliadku stoja aj hodiny na východnej strane veže, ktoré sa považujú za najväčšie v Japonsku.

Tsutenkaku Tower

#6 Tennen Onsen Naniwa-no-Yu

Prírodné termálne pramene Naniwa sú populárne kúpele s horúcimi prameňmi v Osake. Táto termálna voda sa čerpá z hĺbky až 659 metrov a sú nápomocné pri kožných problémoch, na bolesti kĺbov a svalov a celkovú únavu tela. Nájdeš ich na najvyššom poschodí zábavného komplexu s názvom Park Yu-Yu, ktorý je vzdialený 8 minút od stanice Tenjinbashisuji. Nachádzajú sa tu vnútorné a vonkajšie bazény, sauny, masážne centrum a kaderníctvo. Vo vonkajšej časti na streche sa nachádza 6 bazénov, ktoré si najviac užiješ vo večerných hodinách pod hviezdami. Dámy majú prístup k infračervenej a slanej saune , páni zase využijú suchú a parnú saunu. O japonskej kúpacej etikete v kúpeľoch Onsen sme si už hovorili, tak len pár pripomenutí. Pred vstupom do kúpeľov sa musíš osprchovať, umyť mydlom a namočiť sa do vane. Pozor! Vo vani nepoužívaj šampón ani mydlo. Zákazníci s tetovaním alebo pod vplyvom alkoholu majú do Onsen kúpeľov vstup zakázaný. V kúpacích priestoroch je zakázané nosiť spodné prádlo alebo plavky, ak sa hanbíš prechádzať okolo bazénov ,,naholo“ , použi osušku. No a ak ťa chytí hlad, môžeš si tu vybrať, čím svoj žalúdok nasýtiš z jedálnička až z troch reštaurácií. Po celodennom spoznávaní mesta, je toto najlepší spôsob ako uvoľniť svoje telo, preto ti ho odporúčam, ako jednu z vecí, čo robiť v Osake.

Tennen Onsen Naniwa-no-Yu

#7 Despicable Me Minions Mayhem

O zábavnom parku Universal Studios Japan už vieš z minulého článku. Despicable Me Minions Mayhem sa nachádza práve v tomto parku a je to najväčšia atrakcia, ktorú navštevujú milióny návštevníkov. Vďaka masívnej kupolovej obrazovke a hyper-realistickému projekčnému systému nebudeš vedieť čo je naozaj a čo nie. Vyliezť na palubu vozidla navrhnutého Gruom a vstúpiť do jeho laboratória bude nezabudnuteľný zážitok. A ty sa staneš jeho pomocníkom Mimoňom. Ak si fanúšikom tejto kreslenej rozprávky, je to miesto, ktoré ti odpovie na otázku, prečo cestovať do Osaky. No a okrem atrakcií, ktoré tu môžeš v tomto rozprávkovom svete zažiť, navštív aj reštaurácie či obchody so suvenírmi. Všade okolo teba bude behať plno detí a dospelých oblečených za hlavné postavy tejto rozprávky, tak prečo vybočovať z davu? Mikiny, bundy, nohavice, klobúky, ponožky či iné druhy oblečenia znázorňujúce mimoňov tu nie je nič nezvyčajné. A určite nevynechaj stánok s popcornom s banánovo-karamelovou príchuťou, ktorá ťa omámi už pri vstupe do Universal Studios Japan.

Despicable Me Minions Mayhem

#8 Amerika-Mura

Je oblasť západne od nákupnej oblasti Shinsaibashi, ktorá je už viac ako 40 rokov známym strediskom japonskej mládežníckej kultúry. V tejto oblasti nájdeš viac ako 2000 obchodov, ktoré predávajú miestnu aj zahraničnú módu, kaviarne, reštaurácie, kluby a bary. A prečo sa nazýva Amerika-Mura? V 60-tych rokoch sa oblasť volala Sumiyamachi a bola zaplnená robotníkmi a skladmi. Jedného večera v roku 1969 sedela japonská mladá návrhárka interiérov práve v jednom z priestorov v tejto oblasti a dopíjala kávu, keď dostala nápad a rozhodla sa otvoriť si tu vlastnú kaviareň s názvom Loop. Jej kaviarni sa darilo a prilákala množstvo umelcov, dizajérov a ďalších kreatívnych ľudí a tak sa ostatní miestni rozhodli prevádzkovať kaviarne či obchody, do ktorých dovážali tovar z Ameriky. Populárna bola v tej dobe hlavne surferská móda, havajská móda ako aj vintage modely, džínsy, tričká a platne. A tak ju miestni začali volať Amerika-Mura a tento názov zostal zaužívaný až dodnes. Dnes tu nájdeš už všetko, a tak ak tvoje srdce piští za nákupmi, toto je ten pravý dôvod, prečo navštíviť Osaku.

Amerika Mura

#9 Pivovar Asashi Beer Suita

Pokiaľ si milovník piva a zaujíma ťa aj technicky dokonalý výrobný proces, bude toto miesto pre teba veľmi zaujímavé a nesmie ti chýbať na zozname čo vidieť v Osake. Asashi je jedným z najlepších štyroch výrobcov piva v Japonsku a ponúka prehliadky svojho pivovaru aj pre verejnosť. Čaká ťa 90 minút spoznávania, ktorá na začiatku zahŕňa videoprezentáciu výrobkov Asashi a pokračuje do galérie s ukážkami do histórie spoločnosti a výrobný proces. Potom sa presunieš na vyhliadkovú plošinu, odkiaľ si môžeš pozrieť konzervárne a baliace priestory pivovaru. Posledných 20 minút stráviš pri ochutnávaní troch rôznych pív pri malom občerstvení. Okrem prehliadky pivovaru má továreň obchod so suvenírmi, ktorý predáva produkty Asashi a pamätné predmety, ktoré nikde inde nekúpiš. No a čo je najlepšie, že vstup je úplne zdarma, takže svoje našetrené peniaze môžeš minúť pri iných super atrakciách v Osake.

Pivovar Asashi Beer Suita

#10 Sumiyoshi Taisha

Sumiyoshi Taisha je jednou z najstarších svätýň Japonska. Bola postavená v 3. Storočí pred zavedením budhizmu a je hlavnou a najsvätejšou svätyňou Sumiyoshi z viac ako 2000 týchto svätýň nachádzajúcich sa v Japonsku. V tejto svätyni nájdeš 4 haly a pred ňou vedie krásny most Sorihashi, ktorý vytvára jedinečne vysoký oblúk nad rybníkom. Keď majú Japonci obdobie hatsumode, čo v preklade znamená Nový rok, stáva sa toto ojedinelé dielo najnavštevovanejšou svätyňou v krajine. Typickým prvkom je jej strecha, ktorá je priama na rozdiel od zakrivených striech, ktoré sa bežne stavajú v neskorších obdobiach, takže nehrozí, že ju minieš. Takže ak máš na svojom zozname čo vidieť v Osake málo náboženských a kultúrnych prvkov, vyber sa sem. Nič nedokáže viac odhaliť japonskú kultúru, ako táto svätyňa Sumiyoshi Taisha v Osake.

Sumiyoshi Taisha

Rada EVA Air

Letenka do Osaky ťa nemusí vyjsť draho. Letecká spoločnosť EVA Air ponúka letenky do Japonska za fantastické ceny! Na letenke pritom môžeš teraz ušetriť vďaka špeciálnym ponukám EVA Air ešte viac. Okrem toho, vyberieš si hotel, aký ti vyhovuje a dovolenku v Osake si tak viac užiješ.