English booking Thai booking

10 dôvodov, prečo navštíviť Okinawu

21. október 2019

Týchto 10 vecí ťa presvedčí o tom, že Okinawu musíš vidieť

10 dôvodov, prečo navštíviť Okinawu

#1 Ostrov Okinawa

Okinawa je japonský ostrov s rozlohou 1201,03 km štvorcových a je najväčším ostrovom v súostroví Rjukjú. Jej hlavným mestom je Naha, ktorá sa nachádza na juhozápade ostrova. Prefektúra Okinawy pozostáva zo 160 ostrovov a s toho 49 je obývaných. Samotný názov Okinawa v preklade znamená ,,reťaz na otvorenom mori“ a tá sa tiahne od ostrova Kjúšu až po Taiwan. A prečo cestovať do Okinawy? Preto, že ťa tu čaká dokonalý raj s čistým morom, nádhernými korálmi a bohatým podmorským životom. Toto krásne a exotické prostredie, ktoré dokonca porovnávajú s Havajom, je najobľúbenejšou turistickou destináciou skôr pre Japoncov ako pre cudzincov, preto sa vyber práve sem objavovať exotickú tvár Japonska.

Ostrov Okinawa

#2 Podnebie Okinawy

Jediným z dôvodov, prečo navštíviť Okinawu je jej subtropické podnebie sa na severnej časti ostrova. Rozprestiera sa tu hustý prales. A keďže sa Okinawa nachádza v spomínanom subtropickom podnebí, pozor na počasie! Je tu teplo a vlhko, čo znamená, že v lete ťa čakajú viac ako 30 stupňové horúčavy a cez zimu je tu príjemných 20 stupňov Celzia. Na čo si ale treba dávať pozor je sezóna dažďov, ktorá prichádza v máji a v najlepšom prípade trvá ,,len“ do polovice júna. Ale sezónou dažďov to nekončí, pretože po nej prichádza zase sezóna tajfúnov, ktoré sa tu môžu, ale aj nemusia konať. No a ak sa sem vyberieš aj napriek týmto hrozbám, nezabúdaj na opaľovací krém. Aj keď sa ti zdá, že slnko cez mraky vôbec nesvieti, veľmi ľahko sa môžeš spáliť. Preto si do svojej batožiny nezabudni pribaliť aj opaľovací krém s vysokým ochranným faktorom.

Podnebie Okinawy

#3 Doprava na Okinawu

Na Okinawu môžeš cestovať lietadlom alebo trajektom. V hlavnom meste Naha sa nachádza medzinárodné letisko, ktoré má spojenie nielen s Japonskom, ale aj s inými ázijskými štátmi ako Honkong, Taiwan, Čína, Singapur, Thajsko či Južná Kórea. Nízkonákladovými letmi, ktoré ponúkajú japonské spoločnosti ťa to ani nemusí vyjsť draho, no počítaj s nie príliš pohodlnými a kvalitnými lietadlami a výnimkou nie sú ani niekoľko hodinové meškania. Ak sa rozhodneš pre trajekt, počítaj s vyššími nákladmi na dopravu ale za to omnoho pohodlnejšiu cestu na Okinawu. Trajekt po ceste stojí na viacerých ostrovoch, preto to môžeš považovať za jednu z výhod a poobzerať si aj tieto krásne miesta. Aj takáto cesta môže patriť medzi to, čo zažiť na Okinawe. Trajekt sem jazdí z mesta Kagoshima, ktorý sa nachádza na ostrove Kjúšu a po menších spomínaných zastávkach dopláva k hlavnému mestu Naha.

Doprava na Okinawu

#4 Ľudia v Okinawe

O Japoncoch z predchádzajúcich článkov vieš, že sú priateľskí, milí, dobrosrdeční, ochotní a veľmi ústretoví. Platí to aj na Okinawe, no ak máš pochodené Tokio či Osaku, je tu jeden rozdiel. V spomínaných mestách ako Osaka či Tokio stretneš prevažne pracujúcich strnulých ľudí smerujúcich z práve či do práce. No na Okinawe stretneš ľudí v kvetinových košeliach, uvoľnených a usmievavých, ako keby boli práve na dovolenke na Hawaji. Toto mesto pôsobí menej formálne až dovolenkovo a exotickejšie. Veľa Japoncov tvrdí, že ceny v Okinawe sú nižšie ako v iných japonských prefektúrach, lebo aj platy miestnych sú nižšie ako inde v Japonsku. No nie je to až tak pravda. Ceny v obchodoch či reštauráciách sú približne rovnaké ako v iných mestách, dokonca hostely sú v rovnakej cenovej kategórii, ale o niečo nižší štandard ako v inde v Japonsku. Aj to môže byť dôvod, prečo letieť do Okinawy.

Ľudia v Okinawe

#5 Doprava v Okinawe

Po Okinawe sú na prepravu k dispozícií miestne autobusy, bohužiaľ v nich ale angličtinu nehľadaj. Všetky informácie sú písané iba v japončine a naokolo nikto, kto by ti to do tej angličtiny preložil. Nezúfaj. Keď nastúpiš do miestneho autobusu, vezmi si lístok z automatu pri dverách. Na ňom nájdeš číslo, ktoré označuje cestujúceho. Nad tebou sa bude nachádzať monitor s číslami cestujúcich a cenou, ktorá sa každou zastávkou zvyšuje. Preto ak sa rozhodneš vystúpiť, pozri si na monitore tvoje číslo a sumu, ktorú prejazdíš, priprav si drobné a pri vystupovaní ich hoď do kasičky. Je to také jednoduché. Ak chceš objavovať a chceš vidieť najlepšie atrakcie na Okinawe, najlepšou variantov dopravy bude skúter alebo auto na prenájom. Je to najobľúbenejší a najjednoduchší spôsob dopravy pre turistov, ktorí chcú vidieť viac, ako len hlavné turistické atrakcie.

Doprava po Okinawe

#6 Makishi

Je centrálny trh mesta Naha so špecifickým tovarom ako sú morské hady a riasy, prasacie tváre a žalúdky, no nájdeš tu aj unikátne druhy ovocia či zeleniny, ako sú goya či hechima dodávané priamo z fariem. Z každého druhého stánku sála iná vôňa a chuť, hrá iná okinawská hudba. Nachádza sa na ulici Kokusaidori a miestni ho prezývajú aj ,,kuchyňou Okinawy“. Je starý asi ako druhá svetová vojna, má dve poschodia a vedie k nemu viac ako dva kilometre dlhá cesta. Nájdeš tu viac ako 400 obchodíkov, prevažne s jedlom, ale aj so suvenírmi či oblečením. Okinawská kuchyňa je ale iná ako tá japonská. Tá okinawská je ovplyvnená kuchyňou Číny, juhovýchodnej Ázie, ale aj tou americkou. A najlepšie na tom je, že je celý krytý, takže ak pri tvojej návšteve Okinawy prší a ty nevieš, ako najlepšie využiť čas, toto miesto je to, čo vidieť na Okinawe.

Trh Makishi v Okinawe

#7 Ostrov Kume

Ak sa na Okinawu vyberieš za exotikou, ostrov Kume je to pravé, prečo navštíviť Okinawu. Dostaneš sa sem letecky a je to iba pol hodinku od hlavného ostrova Okinawa Honto. Celý ostrov je národným parkom, preto sa priprav na pešiu turistiku a objavuj krásy tohto ostrova. Čaká ťa pozorovanie voľne žijúcich zvierat, hlavne vtákov, ktoré sa zdržujú vo vysokej tráve v oblastí mokradí. Na ostrove sa nachádza aj sedem kilometrov dlhá biela piesočnatá pláž a v kontraste s tyrkysovým oceánom v tebe vyvolá pocit oddychu a relaxu. Ostrov Kume bol v minulosti jednou z hlavných zastávok obchodných ciest medzi pevninskou Čínou a kráľovstvom. No ale nemaj strach, nudu tu nenájdeš. Na ostrove sa nachádzajú štyri zrúcaniny hradov Uegusuku, Gushikawa, Tonnaha a Chinaha. V nich výskumníci našli aj mince a čínsky porcelán. Zo zrúcaniny Uegusuku, ktorá je v nadmorskej výške 310 metrov môžeš vidieť neďaleké ostrovy v plnej svojej kráse, ako vytŕčajú zo smaragdovo zeleného oceánu.

Ostrov Kume

#8 Ostrov Naganna

Jedným z najkrajších ostrov v okinawskej prefektúre je bezpochyby ostrov Naganna. Dostaneš sa sem trajektom z hlavného ostrova Okinawa Honto a cesta trvá približne 30 minút. Má nádherné a čisté piesočnaté pláže. Prečo cestovať na Okinawu a vidieť práve tento ostrov? Najväčšou atrakciou je potápanie v tyrkysovom mori, objavovanie podmorského sveta. Môžeš si tu vyskúšať kráčanie po morskom dne a pri tejto prechádzke skúmať ako funguje morský ekosystém, dotknúť sa nádherných koralov a nakŕmiť malé smelé rybky, ktoré k tebe priplávajú sami od seba. Taktiež sú tu dobré podmienky na jachting, preto ak inklinuješ práve k tomuto športu, bude tento ostrov pre teba doslovným rajom.

Ostrov Naganna

#9 Ostrov Kirama

Ak hľadáš relax, exotiku a hlavne menej ľudí na pláži, jednoznačne je ostrov Kirama miesto, ktoré patrí medzi najlepšie atrakcie v Okinawe. Jazdí sem trajekt z Okinawy alebo rýchlostné člny, preto je potrebná rezervácia minimálne jeden deň vopred. Po ceste môžeš vystúpiť na viacerých ostrovčekoch, ktoré patria pod ostrov Kirama a každý bude výnimočný. Krištáľovo čisté more, fotogenické biele pláže, panoramatické vyhliadky, či šnorchlovanie s korytnačkami? Žiadny problém. Ak chceš zažiť plávanie s korytnačkami, tie môžeš zažiť na ostrovčeku Zamami na Ama beach. Vidieť ich môžeš už 20 metrov od brehu, ale len v čase prílivu, čo je v ranných hodinách. V zimných mesiacoch sa tu síce neokúpeš, keďže je more studené, ale práve v tomto čase môžeš v okolí vidieť veľryby. A na objavovanie týchto nádherných ostrov, ktoré majú rozlohou len pár kilometrov ti odporúčam požičať si bicykel. Ver mi, toto miesto je jedinečné a nikto by nepovedal, že ho môžeš zažiť práve v Japonsku.

Ostrov Kirama

#10 Ostrov Iriomote

Posledný ostrov, ktorý ti predstavím je ostrov Iriomote. Nie je to typický turisticky vyhľadávaným miestom, ale určite má čo ponúknuť, ak si cestovateľ objavovateľ. Na ostrov sa dá dostať iba trajektom. Aj infraštruktúra na ostrove je iba jedna pobrežná cesta, ktorá spája jeden koniec ostrova s druhým. Pobrežie ostrova je prevažne piesočnaté, vo svojich útrobách je doslova džungľa. Na ostrove žije ohrozený druh mačkovitej šelmy a odhaduje sa, že na tomto mieste ich žije už približne iba 100. A prečo navštíviť Okinawu? Práve pre tento ostrov, ktorý patrí medzi tých pár miest, na ktorom ešte stále uvidíš jednoduchosť a krásu vidieckeho života. Ľudia sa tu živia najmä rybolovom a pestovaním ananásu, manga či cukrovej trstiny, chovajú domáce zvieratá a ostrov takmer vôbec neopúšťajú.

Ostrov Iriomote

Letenka do Okinawy ťa nemusí vyjsť draho. Letecká spoločnosť EVA Air ponúka letenky do Japonska za fantastické ceny! Na letenke pritom môžeš teraz ušetriť vďaka špeciálnym ponukám EVA Air ešte viac. Okrem toho, vyberieš si hotel, aký ti vyhovuje a dovolenku v Okinawe si tak viac užiješ.