English booking Thai booking

10 dôvodov, prečo navštíviť Fukuoku

20. september 2019

Zopár dobrých dôvodov, prečo cestovať do Fukuoky

10 dôvodov, prečo navštíviť Fukuoku

#1 Mesto Fukuoka

Na severnom pobreží japonského ostrova Kjúšu nájdeš Fukuoku, ktorá je so svojimi 1,5 miliónmi obyvateľov piatym najväčším mestom Japonska. Fukuoka je z troch strán obklopená horami, zo severu ju ohraničuje more Genkai. Takže sa teda priprav na vlhké a subtropické podnebie s tropickými letami a relatívne miernymi zimami. Fukuoka je hospodárskym centrom oblasti a je vstupnou bránou na juh Japonska. S jej priemerným vekom 39 rokov je tiež druhým najmladším a najrýchlejšie rozvíjajúcim mestom v celej krajine. Fukuoka je rozdelená na dve časti riekou Naka – na časť Hakata a časť Fukuoka. V minulosti boli tieto dve časti samostatnými mestami, až kým sa v roku 1889 nestali jedným veľkým moderným mestom. A prečo navštíviť Fukuoku? No asi preto, že vďaka jej polohe je už dlhé roky hlavným prístavom pre čínsku a kórejskú kultúru, takže zážitok z tohto miesta nebude čisto iba japonský. Ver mi, je to jedno výnimočné miesto a to nie len kultúrou.

Mesto Fukuoka

#2 Mestská štvrť Tenjin

Ďalším dôvodom, prečo cestovať do Fukuoky je jej mestská štvrť Tenjin. Je to viac komerčná a nákupná časť na západnom brehu rieky mesta Fukuoka, narozdiel od zábavnej štvrte Nakasu, ktorá sa nachádza na východnom brehu rieky. Tenjin sa nachádza v centre Fukuoky a je prezývaná aj ako hlavné mesto módy v Kjúšu, alebo mesto labužníkov. Aj keď je Fukuoka menším mestom oproti Tokiu či Osake, v ničom nezaostáva. Pozdĺž hlavnej ulice Watanbe-dori nájdeš plno obchodných domov ako IMJ, Tejnin Store či podzemnú nákupnú pasáž Tenjin Chikagai. Aj pre najväčších neobľúbencov nakupovania toto miesto poskytne plno zážitkov či atrakcií. Tenjin má veľmi dobrú dopravnú dostupnosť všade kam potrebuješ. Zo staníc metra Tenjin a Tenjin-minami sa úplne ľahko dostaneš do iných častí mesta alebo dokonca na letisko Fukuoka. Aj keď je Tenjin v porovnaní s centrami ostatných miest pomerne malý, môžeš sa tu stratiť rovnako ľahko. Môže sa ti totiž stať, že jedným vchodom vojdeš na autobusovú stanicu, zrazu prechádzaš obchodným centrom, ale von vyjdeš na vlakovej stanici. Všetko je to poprepájané a ak sa zameriavaš na obchody a nie na cestu, ľahko zablúdiš. Už len tento zážitok s miernym adrenalínom stojí za to.

Mestská štvrť Tenjin

#3 Mestská štvrť Hakata

Práve táto štvrť je pre zábavu to, čo hľadáš. Je plná barov, reštaurácií a zábavy. Sem sa chodia mladí zabaviť a starší najesť do ich jedinečných ,,jatai“ – pestrých stánkov osvetlenými typickými japonskými lampášmi a posedením. Najobľúbenejším nákupným centrom v celej Fukuoke je CANAL CITY Hakata. Je to obrovské nákupné centrum, v ktorom si určite nájdu to svoje ľudia všetkých vekových kategórií. A ak ťa zmohla únava z nakupovania, môžeš si skočiť do veľkého kina s 13 sálami, ktoré je súčasťou tohto kolosu. A ak ťa nakupovanie nezaujíma, čo tak si pozrieť Hakatu z člna? Vyhliadkovú plavbu sa určite oplatí zaradiť na zoznam, čo zažiť vo Fukuoke. Ruch a zhon veľkomesta sa vytráca a v tichosti uvidíš svetlá obchodnej štvrte zo zálivu Hakata. Táto 30-minútová plavba sa vracia späť na rovnaké miesto, odkiaľ štartuje, preto je to krásne spestrenie večera a príjemný oddych po nákupoch a pamiatkach.

Mestská štvrť Hakata

#4 Svätyňa Dazaifu Tenmangu

Je svätyňa, ktorá bola postavená pred 1100 rokmi a je zasvätená básnikovi a politikovi Sugawarovi Michizane. Sugawaro Michizane bol po svojej porážke v politickej bitke vyhostený a deportovaný do Dafaizu. Slivka, ktorá rastie na pravej strane a je otočená k budove Honden-hlavnej svätyni sa nazýva Tobi-ume (lietajúca slivka). Viaže sa k nej legenda, že keď bol Michizane vyhostený z krajiny nariekal, že chce cítiť vôňu slivky vo svojom dome a neskôr k nemu táto slivka priletela. Je to jediná slivka zo všetkých 6000 sliviek v tomto areály, ktorá kvitne každý rok. Čo povieš, je na nej niečo zaujímavé, nemyslíš? Michizane bol známy ako boh učenia, nakoľko mal vynikajúcu schopnosť učiť sa a doteraz sem prichádzajú študenti pred skúškami, pomodliť sa, alebo si kúpiť talizman pre šťastie. Každoročne prichádza do tejto svätyne viac ako 6 miliónov návštevníkov, preto určite patrí medzi najlepšie atrakcie vo Fukuoke.

Svätyňa Dazaifu Tenmangu

#5 Chrám Komyozenji

Je chrám, ktorý bol založený v roku 1373 budhistickým kňazom menom Tetsugyu Enshin, bývalým šľachticom z klanu Sugawara. Hlavnou atrakciou v tomto chráme sú jej dve krásne záhrady. Predná záhrada je menšia a po jej hranici sú uložené kamene v tvare japonskej charakteristiky ,,svetlo“. Zadná záhrada, ktorá sa nachádza za chrámom je ale oveľa krajšia. Okrem kameňov a hornín tu môžeš vidieť obrazce tvorené machom, ktoré znázorňujú abstraktné znázornenie veľkých pozemných a vodných plôch. Konáre javorov visia nad celým areálom, preto je veľmi vyhľadávaný hlavne v jesenných mesiacoch, kedy je pohľad na tieto záhrady neskutočným zážitkom. A ak sa pozrieš na túto záhradu z hlavnej budovy chrámu, môžeš vidieť, ako sa potôčik tečúci z hory mení na oceán. A aj pre tento nádherný pohľad je chrám Komoyozenji jednou z vecí, čo vidieť vo Fukuoke.

Chrám Komyozenji

#6 Ostrov Nokonoshima

Je ostrov s obvodom asi 12 kilometrov, ktorý sa nachádza v zátoke Hakata. Ak sa pýtaš, čo vidieť vo Fukuoke, tento ostrov nevynechaj. Najväčšou atrakciou tohto ostrova sú kvety, ktoré sa na tomto ostrove nachádzajú. Je to jeden z najkrajších kvetinových parkov, kde môžeš vidieť napríklad repku, čerešňové kvety, sedmokrásky, mak, azalky či nechtík lekársky. Najlepší výhľad na celý ostrov budeš mať z reštaurácie Sakimori, ktorá sa nachádza na malom kopci, takže si môžeš vychutnať celý kvetinový park aj s výhľadom na oceán. A ak by ťa až tak kvety nebrali, nezúfaj. Na tomto ostrove nájdeš aj Mini Zoo, Adventure Park, detské ihrisko, alebo si môžeš vyskúšať vyrobiť vlastnú keramiku, či zahrať Nokonokoball, ktorý je jedinečným športom pre tento ostrov. Tak čo, trúfaš si poraziť majstrov tohto športu?

Ostrov Nokonoshima

#7 Ohori Park

Fukuoka a aj vlastne celý ostrov Kjúšu sa môže pýšiť jedinečnými a nádhernými verejnými parkami, ktoré musíš preskúmať. Je to jeden z najzaujímavejších parkov, ktorý sa nachádza len pár minút chôdze od centra mesta, preto ho radíme k miestam, prečo cestovať do Fukuoky. Veľké umelé jazero, ktoré sa v tomto parku nachádza bola kedysi priehrada, ktorá obkolesovala hrad Fukuoka. Ohori Park bol založený v roku 1923 a prechádzka v ňom v tebe vyvolá nesmierny pocit relaxu a oddychu. Vyber sa chodníčkom, ktorý obieha okolo celého jazera a môžeš sa kochať tradičnými japonskými záhradami, v ktorých na jar nádherne kvitnú japonské čerešne. Prejdi sa po mostoch, ktoré vedú ponad jazero na nezvyčajné ostrovčeky alebo objav čaro promenád. A ak chceš vidieť Ohori Park v plnej svojej kráse, naplánuj si jeho návštevu na august, kedy sa nad celým parkom rozsvieti množstvo veľkolepých ohňostrojov.

Ohori Park

#8 Pláže vo Fukuoke

Ak na tomto ostrove hľadáš niečo iné ako len pamiatky či nákupy, možno ťa budú zaujímať pláže vo Fukuoke. Ak si fanúšikom surfovania, si tu na správnom mieste. Pláže v tomto meste sú krásne a hlavne plné športovcov a surfistov. Vďaka podnebiu tu nie sú veľké vlny, preto sa tejto záľube tešia hlavne začiatočníci či mierne pokročilí surfisti. V okolí mesta nájdeš mnoho pláži, no skús navštíviť napríklad pláž Futamiguara či Mitoma. No a ak si na tento šport netrúfaš, stále môžeš plnohodnotne využiť svoj čas plážovým volejbalom alebo sa opaľovať. Zaujímavosťou je, že na plážach v Japonsku nie je nič výnimočné, ak tu nenájdeš sociálne zariadenie, sprchy či dokonca parkovisko. Zato surferské obchody, ktoré ponúkajú všetko, čo sa tohto športu týka, nájdeš na každom kroku. Preto tieto obchody poskytujú ako sociálne zariadenie tak aj parkovisko, no bohužiaľ za poplatok. Preto nie je nič neobvyklé, ak uvidíš Japoncov s bandaskami vody na opláchnutie od morskej vody alebo s pomôckami na vytiahnutie auta zapadnutého v piesku. A ešte jedna rada. U Japoncov nie je vo zvyku zdraviť sa s ľuďmi pri surfovaní, aj keď sa vidia každý deň, preto to neber osobne ale užívaj si tento šport, ktorý patrí na zoznam dôvodov prečo letieť do Fukuoky po celý rok.

Pláže vo Fukuoke

#9 Chrám Nanzoin

Chrám Nanzoin nepochybne patrí medzi 10 vecí, ktoré vo Fukuoke musíš vidieť. Nachádza sa iba 15 kilometrov východne od mesta Fukuoka a je to jedna z najnavštevovanejších budhistických svätýň prefektúry Fukuoka. Ročne priláka viac ako milión návštevníkov a turistov z celého sveta. A prečo? Veľkým lákadlom je nepochybne masívna bronzová socha ležiaceho Budhu, ktorá bola postavená v roku 1995 a ktorá je považovaná za najväčšiu bronzovú sochu na svete. Áno, je dokonca dlhšia ako socha Slobody v New Yorku. A ak už máš fotku s týmto Budhom, vydaj sa po chodníčku, ktorý sa tiahne pozdĺž tienistého svahu z malebnej dedinky Sasaguri. Trasa, ktorá je riadne označená je lemovaná menšími soškami Budhov a je obľúbená aj pre svoje malebné potoky, mostíky a záhrady. Tak ak chceš vidieť, čo nikde inde vo svete nenájdeš, toto miesto si zapíš do itineráru čo vidieť vo Fukuoke.

Chrám Nanzoin

#10 Hakata Port Tower

Hakata Port Tower je kultový symbol v mestskej časti Hakata. Slúži ako navigačná veža pre lode prichádzajúce a odchádzajúce z prístavu zo zátoky Hakata. Nakoľko je vo Fukuoke viac vyhliadkových veží, nemusíš sa báť, že budeš musieť stáť v dlhých radoch na vstup alebo sa tlačiť pri okne s ostatnými zvedavými turistami. 103 metrov vysoká veža červenej farby krásne kontrastuje s modrou oblohou a morom za ňou, takže je veľmi pekné ju obdivovať aj zo zeme. No ak sa teda vyberieš na vrchol, čaká ťa 360 stupňový výhľad na celé mesto Hakata. Vstup na túto vyhliadku je úplne zadarmo a ak sa ti nechce šliapať po schodoch 103 metrov vysoko, našťastie môžeš použiť výťah až do výšky 73 metrov. Takže ak chceš vidieť mesto ako na dlani, alebo vidieť nezabudnuteľný západ slnka za more, toto je ten pravý dôvod, prečo navštíviť Fukuoku.

Hakata Port Tower

Rada EVA Air

Letenka do Fukuoky ťa nemusí vyjsť draho. Letecká spoločnosť EVA Air ponúka letenky do Japonska za fantastické ceny! Na letenke pritom môžeš teraz ušetriť vďaka špeciálnym ponukám EVA Air ešte viac. Okrem toho, vyberieš si hotel, aký ti vyhovuje a dovolenku vo Fukuoke si tak viac užiješ.