English booking Thai booking

10 dôvodov, prečo navštíviť Chiang Mai

25. máj 2018

Letieť budeš chcieť už zajtra!

10 dôvodov, prečo navštíviť Chiang Mai

#1 Mesto Chiang Mai

Provincia Chiang Mai na severe Thajska ponúka predovšetkým fascinujúcu prírodu. No ale keď už sa rozhodneš túto parádnu časť krajiny navštíviť, rovnomenné mesto bude pravdepodobné tvoja prvá zastávka. Nečakaj rovnakú kulisu ako v Bangkoku. Výškových budov je tu poskromnejšie a atmosféra patrí rozhodne medzi to, čo zažiť v Chiang Mai. Typický streetfood na každej ulici, viac domácich, viac pôvodnej kultúry. Jednoducho, viac originálneho Thajska. Povedal by som to asi takto, Bangkok chce navštíviť takmer každý, nakoniec nevidieť Bangkok a navštíviť Thajsko je priam trestuhodné. Avšak mesto Chiang Mai je destináciou pre tak trochu fajnšmekrov.

#2 Staré mesto chrámov

Zachcelo sa trocha viac histórie? Staré mesto patrí medzi najlepšie atrakcie v Chiang Mai. Áno, presne niečo takéto Bangkoku chýba. V podstate ide o múzeum, neveľký areál, na ktorom sa rozprestiera hneď niekoľko pôvodných chrámov a starých budov. Kompaktnosť tohto areálu ťa presvedčí o tom, že chodiť pešibusom nie je najhorší nápad. A tá atmosféra ťa jednoducho dostane! Zameraj sa najmä na chrámy Wat Chedi Luang, Wat Phan Tao atiež Wat Phra Singh. Tieto sú totiž absolútnou topkou starého mesta Chiang Mai. Pokojne si ich ale prejdi všetky. Byť tu a neprelúskať jednu z hlavných atrakcií mesta by bola obrovská škoda. A nakoniec sa tu aj zrelaxuješ.

#3 Doi Suthep

Ak ti nenapadá, čo robiť v Chiang Mai, práve preto tu máme tento článok. Teraz si ešte dáme trochu histórie a ľahkej turistiky. Za tým sa skrýva návšteva vrchu Doi Suthep zo severozápadnej strany mesta Chiang Mai. Práve na ňom sa totiž rozprestiera jeden z najstarších chrámov v Thajsku - jedno z duchovne najvýznamnejších miest celej krajiny, Wat Phra That Doi Suthep. Okrem toho, chrám je priamym stelesnením starej kultúry Lanna s datovaním až 700 rokov spätne. Keď sa ale chrám rozhodneš navštíviť, rátaj s trochu väčšou masou ľudí, keďže nejde iba o jednu z top atrakcií, ale aj o významné posvätné miesto. A určite tu tak stretneš aj množstvo zahraničných turistov.

#4 Podzemné starobylé mesto

K prírode sa ešte dostaneme, neboj, nezabudol som na ňu. Wiang Kum Kam, teda podzemné starobylé mesto je niečo, čo sa nedá nespomenúť. Niečo, čo určite patrí na zoznam s nadpisom čo vidieť v Chiang Mai. Keď už budeš v meste, určite sem zavítaj. Nachádza sa iba 5 km južne od mesta, avšak veľa zdrojov uvádza, že Wiang Kum Kam je ešte súčasťou mesta Chiang Mai. Tak či tak, táto historická atrakcia sa datuje až do ôsmeho storočia, do Kráľovstva Haripunchai. Nájdeš tu množstvo zaujímavých starobylých vecí, ako napríklad stoly z kameňa, ale tiež množstvo sôch Budhu. Najpopulárnejším dopravným prostriedkom po areáli je kôň. Tak snáď sa nezlakneš.

#5 Národný park Doi Inthanon

Provincia Chiang Mai má jedno ďalšie naj. Najvyšší vrch v celom Thajsku, Doi Inthanon, sa nachádza práve tu! S výškou 2 565 metrov nad morom sa už dá hovoriť o celkom slušnom výhľade. Nachádza sa tu množstvo druhov zvierat a známy je najmä vďaka neskutočnému množstvu druhov vtákov. Schádzajú sa tu nadšenci z celého sveta, aby ich sledovali. Ale dosť už o tom. Teba bude pravdepodobne najviac zaujímať scenéria. Áno, je to asi to najikonickejšie miesto celej provincie a rozhodne patrí medzi dôvody, prečo cestovať do Chiang Mai. Je to to prvé, čo uvidíš, keď do vyhľadávača napíšeš názov tejto populárnej thajskej destinácie. Nádherné miesto!

#6 Kmeň Karen

Tvoje oči už určite niekedy zahliadli takzvané žirafie ženy. Alebo aspoň tvoje uši o nich už niekedy počuli. Áno, sú to práve ženy z kmeňa Karen, ktoré známe prstencovými náhrdelníkmi, ktoré im už od malička predlžujú krk. Takéto prstence však nezdobia len ich krk, ale aj zápästia a nohy. Už som o nich raz písali v článkoch o Mjanmarsku. Nájdeš ich totiž v mjanmarských Benátkach, na jazere Inle. Ale tiež ich nájdeš na severe Thajska a určite sú dôvodom, prečo navštíviť Chiang Mai. Napíšem to otvorene, pre mnohých sú ľudskou atrakciou. Snaž sa ich neponímať takto, ale skôr ako reálnych, príjemných ľudí, ktorí robia to, čo vedia, a s ktorými sa chceš zoznámiť.

#7 Doi Pui

S výškou 1 685 metrov nad morom síce nejde zrovna o Doi Inthanon, avšak tu nejde o výhľad. I keď aj tento je svojim spôsobom skvostný. Vrch Doi Pui je známy najmä vďaka Národnému Parku Doi Suthep-Pui, kde uvidíš parádne vodopády, a ako milovník prírody sa jej tu nasýtiš až až. Hlavným dôvodom, prečo si sem spraviť výlet je ale dedinka Hmong. No a nie je to obyčajná dedina, práve naopak. Stále v nej žije pôvodný kmeň, ktorý patrí na zoznam, čo zažiť v Chiang Mai. Opäť sa ale snaž miestnych nebrať ako atrakciu, ale ľudí, ktorých chceš spoznať. Ktorým chceš nazrieť do ich každodenného zaujímavého života. Dobré srdce a úsmev ti tu budú oporou.

#8 The Elephant Jungle Sanctuary

Preklad tohto miesta, ktoré sa v provincii Chiang Mai nachádza ti radšej nebudem písať. Nemá to význam. Thajsko je všeobecne známe slonmi. Veľakrát natrafíš na rôzne fotky, ako turisti sedia na slonoch a nechajú sa prevádzať rôznymi zákutiami. Kdekoľvek v Thajsku to aj zažiješ, ale na tomto mieste nie. Pre istotu sa na to nepýtaj. Ide totiž o prvú sloniu farmu, ktorá zastáva bohatstvo ríše zvierat a snaží sa s ním zachádzať tak humánne. Všetko v medziach matky prírody. Bezpochyby však toto miesto môžeš zaradiť medzi tie najlepšie atrakcie v Chiang Mai. No a ak sa pýtaš, či je povolená nejaká interakcia, áno je. Najobľúbenejšou je umývanie slonov.

#9 Nočné Safari Chiang Mai

Podobnú, teda skôr rovnakú atrakciu nájdeš aj v Singapure, no reč je teraz o thajskej provincii na severe. A keď už sme pri tom, nočné Safari určite obohatí tvoj zoznam, čo robiť v Chiang Mai. Najlepšie na tomto Safari je, že máš na výber až z troch rôznych zvieracích zón - Savanna Safari, Predator Prowl, Jaguar Trail. Ak sa ti zapáči, čo verím, že áno, môžeš si ich pokojne vychutnať všetky. A áno, môžeš si ich prejsť v takomto tom otvorenom džípe ako v Afrike. Alebo aj pešibusom, keď sa nebudeš báť. Celé Safari je vytvorené tak, aby ťa udržalo vo vzrušení po celý čas návštevy. Od kŕmenie divokých zvierat z ruky, cez maznanie sa s tigrími mláďatami až po rôzne showky.

#10 Dedinka Bo Sang

Dáždniky a slnečníky sa stali takým malým, neoficiálnym symbolom provincie Chiang Mai. Tie sa vyrábajú ručne a veľa ľudí ich aj s radosťou využíva. Ak by sme sa bavili o Európe, iste by taký dáždnik či slnečník musel mať každý hipster. Ale späť k téme. Domovom ich ručnej výroby a ručného maľovania je práve dedinka Bo Sang. Keď ju navštíviš, uzrieš dáždniky všetkého druhu, všetkých veľkostí, jednoducho, dáždniky od výmyslu sveta. V tomto článku je to síce poslednou vecou medzi tým, čo vidieť v Chiang Mai, avšak je v skutočnosti je toho oveľa viac. Staň sa takým malým fajnešmekrom na cestovanie a navštív Chiang Mai. Uvidíš, ako ťa očarí.

Rada EVA Air

Letenka do Chiang Mai ťa nemusí vyjsť draho. Letecká spoločnosť EVA Air ponúka letenky do Thajska za fantastické ceny! Na letenke pritom môžeš teraz ušetriť vďaka špeciálnym ponukám EVA Air ešte viac. Okrem toho, ceny hotelov v Chiang Mai sú naozaj nízke, a tak si budeš môcť dopriať veľa muziky za málo peňazí.