English booking Thai booking

Japonsko - miesto, kde zažiješ všetko

4. júl 2019

Zopár zaujímavostí o Japonsku

Japonsko - miesto, kde zažiješ všetko

Nemusíš sa báť

Pokiaľ ide o najbezpečnejšie miesta na Zemi z hľadiska informácií, osobnej bezpečnosti, zdravotníctva a infraštruktúry, japonské mestá Osaka a Tokio jednoznačne obsadzujú prvé miesta. Ako cudzinec sa v Japonsku môžeš orientovať pomocou obrázkových príručiek, ktoré sú navyše aj v angličtine. A ak sa náhodu stane, že nebudeš vedieť nájsť supermarket, nájdi najbližší predajný automat. Japonci žijú automatmi, preto v nich nájdeš všetko, od jedla, nápojov, jednorazových fotoaparátov, dáždnikov a pršiplášťov, až po oblečenie a elektroniku. Toto, jednoducho musí patriť na tvoj zoznam, čo zažiť v Japonsku.

Bezpečnosť v Japonsku

Japonská kuchyňa

Ak sa obávaš, ako si objednáš jedlo v reštaurácií, nemusíš. Vo väčších mestách ako sú Tokio či Kjóto sú pomerne početné reštaurácie, ktoré majú pred vstupom automat s obrázkami jednotlivých jedál. Jednoducho si vyberieš, čo sa ti na prvý pohľad páči, vhodíš mince a vypadne ti lístok s číslom, ktorý odovzdáš obsluhe. A problém s dorozumievaním je vyriešený. Pýtaš sa, čo vidieť v Japonsku? Toto ťa možno prekvapí. Ak si náhodou objednáš ryžu a budeš ju jesť typickými drevenými paličkami, nikdy ich nenechaj kolmo zapichnuté v ryži. Japoncom to pripomína pohreb, kde nechávajú takto zapichnuté paličky v ryži. Veria, že to prináša nešťastie. A ešte jedna rada na záver. Pri odchode sa v Japonsku nenecháva tringelt. Pre Japoncov je to dokonca urážka a neúcta.

Reštaurácie v Japonsku

Cestovanie potichu

V Japonsku platia pravidlá aj v hromadnej doprave. V prvom rade si na nástupištiach či už do metra, vlaku alebo autobusu všimni vyznačené čiary na radenie. Japonci toto striktne dodržujú a nikto sa nepredbieha, nech sa akokoľvek ponáhľajú. Taktiež si treba dať v hromadnej doprave pozor na miesta určené pre seniorov a hendikepovaných ľudí. V týchto miestach je totiž zakázané používať aj elektronické prístroje. A možno ťa prekvapí to ticho, keď budeš cestovať vlakom. Prečo cestovať do Japonska potichu? Bude to adekvátna príprava na to, čo je v krajine vychádzajúceho slnka bežné. Japonci si cestovanie užívajú a zvyknú pri tom relaxovať, takže sú všetci ticho a medzi sebou sa nerozprávajú.

Cestovanie v Japonsku

Žiadne smetné koše

Naraziť v Japonsku na smetný kôš je veľmi vzácne. Ak práve dojedáš čokoládovú tyčinku alebo dopíjaš svoj nápoj, zober si obaly so sebou. Japonci nikdy nič nehádžu na zem a všetky odpadky si berú domov. Toto pravidlo je jednou položkou zoznamu s názvom najlepšie atrakcie v Japonsku a je spojené s ich kultúrou. Sú k tomu vedení už od malička. Ďalším dôvodom prečo nemajú smetné nádoby na verejných miestach je to, že v roku 1995 došlo v Tokiu k teroristickému útoku, a tak sa vláda rozhodla zbaviť sa košov, kde by sa mohla nachádzať bomba. Japonci majú ten najprepracovanejší systém triedenia odpadu. Takže ak si myslíš, že prídeš domov a len tak smeti hodíš do koša, si na omyle. Japonci majú doma niekoľko druhov smetných nádob na triedenie odpadu, takže asi chvíľku potrvá, kým zistíš, do ktorého smetného koša patrí tvoja papierová vreckovka.

Čistota v japonských uliciach

Tetovanie je tabu

Na svete stále existuje niekoľko krajín, kde je tetovanie zakázané alebo spoločensky neprijateľné. Jednou z týchto krajín je aj Japonsko. Takže ak aj ty máš na tele tetovanie, dávaj si pozor! Do väčšiny wellnes centier, bazénov či posilňovní budeš mať vstup zakázaný. Japonci si tetovanie spájajú s japonskou mafiou – Yakuzou a je pre nich desivé a nevkusné. Ale ak takúto ozdobu na tele nevlastníš a chceš ísť navštíviť miestnu oddychovú zónu - onsen (ktorý určite patrí medzi dôvody, prečo navštíviť Japonsko), opäť dodržuj pravidlá. Kým vojdeš do sauny, treba sa poriadne umyť. Nie len na seba pustiť vodu a opláchnuť sa, ale minimálne 10 minút sprchovania sa s poriadnou dávkou mydlovej peny je nutnosť.

Miesto na relax v Japonsku - onsen

Rada EVA Air

Letenka do Japonska ťa nemusí vyjsť draho. Letecká spoločnosť EVA Air ponúka letenky do Japonska za fantastické ceny! Na letenke pritom môžeš teraz ušetriť vďaka špeciálnym ponukám EVA Air ešte viac. Okrem toho, vyberieš si hotel, aký ti vyhovuje a dovolenku v Japonsku si tak viac užiješ.