English booking Thai booking

10 dôvodov, prečo navštíviť Tokio

9. júl 2019

Nájdeš si svoje dôvody?

10 dôvodov, prečo navštíviť Tokio

#1 Mesto Tokio

Prečo navštíviť Tokio? To je otázka mnohých, ktorí sa rozhodujú, kam vyraziť do sveta. Tokio je druhé najväčšie mesto planéty a má 38 miliónov obyvateľov. Je to jedno z najväčších, najčistejších a ekonomicky najstabilnejších miest na svete. Mesto je zároveň veľmi bezpečné, preto sa nemusíš báť vyjsť na prechádzku aj v noci. Japonci sú veľmi organizovaný národ, takže aj keď má toľko obyvateľov, nestane sa ti, že by do teba ľudia vrážali alebo sa predbiehali. Najtemnejším obdobím pre Tokio bola 2. Svetová vojna, kedy prišlo o vyše polovicu svojich obyvateľov (vtedy 7 miliónov obyvateľov) a viac ako polovica mesta bola zničená a spálená bombardovaním. Po vojne však mesto zažilo prudký rozvoj a obnovu, a dnes je symbolom technického pokroku a rozvoja. Tu je niekoľko tipov, ktoré musíš v Tokiu zaručene vidieť.

Mesto Tokio v Japonsku

#2 Doprava v Tokiu

Odpoveď na otázku prečo cestovať do Tokia je úplne jasná. Nikde inde na svete nezažiješ tak prepracovanú a modernú mestskú a prímestskú dopravu ako v Tokiu. Ak si fanúšik sci-fi filmov, určite ťa budú zaujímať rýchlovlaky z názvom Shinkansen. Tieto vlaky sú odrazom japonskej vynaliezavosti. Jediné, čo ich spája zo zemou je magnetické pole a dokážu vyvinúť rýchlosť viac ako 580 kilometrov za hodinu. Dopravu v Tokiu tvorí hustá sieť vlakov, podzemných dráh a autobusov, ktoré má na starosti až 12 dopravných spoločností. Vlaky sú najvhodnejším spôsobom, ktoré môžeš zvoliť pri cestovaní okolo centra Tokia. Názvy sú zvyčajne písané dvojjazyčne, teda aj anglicky. A ak si náhodou neveríš, či sa dostaneš do svojej cieľovej destinácie, ochotní Japonci ti určite radi pomôžu.

Doprava v meste Tokio

#3 Tokio SkyTree

Krajina zapadajúceho slnka je známa svojou architektúrou na celom svete. Tokio SkyTree je najvyššou budovou v Japonsku . Je vysoká 634 m a má 29 poschodí. Pri jej stavaní otriaslo Japonskom najsilnejšie zemetrasenie, takže jej výstavba sa časovo predĺžila. Nakoniec ju stavali štyri roky a otvorili ju v roku 2012. A že stále nevieš, prečo navštíviť Tokio? Vyhliadkové terasy sú na výškach 350 m a 450 m. Samozrejme, je to turistická atrakcia, preto počítaj s davmi turistov. Veža má 13 výťahov, takže aj keď sa na prvý pohľad zdá, že pri čakaní na najkrajší výhľad na Tokio aj zostarneš, neboj sa, postupuje to rýchlo. A ak sa náhodou bojíš výšok, môžeš navštíviť aspoň nákupné centrum alebo akvárium, ktoré sa nachádzajú na spodných poschodiach.

Tokio SkyTree

#4 Národná záhrada Shinjuku Gyoen

Pre Japonsko je typickým kvetom ,, kvet čerešne“. Preto sa ti táto záhrada musí objaviť v zozname čo vidieť v Tokiu. Národnú záhradu Shinjuku Gyoen otvorili pre verejnosť po druhej svetovej vojne. Nájdeš tu krásnu anglickú záhradu s rozsiahlymi trávnikmi, nádhernú symetrickú francúzsku záhradu a japonskú záhradu s cestičkami okolo rybníka. Pri prezeraní krásy tejto záhrady môžeš naraziť aj na Taiwanský pavilón, ktorý sa tiež oplatí vidieť. Preto, ak si chceš oddýchnuť od rušného veľkomesta akým Tokio určite je, toto miesto ti ponúka relax. Kto by si nechcel užiť piknik na pokojnom mieste s výhľadom na Tokio?

Národná záhrada Shinjuku Gyoen

#5 Štvrť Akihabara

Ak miluješ elektroniku, si na správnom mieste. Táto štvrť v Tokiu je prezývaná aj ,,elektronická štvrť“. Na týchto uliciach nájdeš elektroniku od výmyslu sveta, veď Japonci sú na ňu majstri. Pôvodne bola Akihabara čiernym trhom so súčiastkami do rádií, ktorý tu vznikol po 2. Svetovej vojne. Teraz je to štvrť všetkých nadšencov do videohier, cosplay a anime. Budovy tu žiaria LED obrazovkami, niekoľko poschodové budovy sú plné elektroniky, množstvo mrakodrapov a plno luxusných značkových obchodov, no čo viac si priať? A ešte jeden tip. Ak uvidíš obchod s veľkým nápisom SEGA, vstúp. Nie je to len tak nejaká herňa. Hudba tu vyhráva na plné obrátky, budova má okolo 7 poschodí a každé poschodie je zamerané na niečo iné. Od normálnych a pochopiteľných hier tu nájdeš aj rôzne čudesné rozprávkové a logické hry, ale aj ultramoderné zariadenia, do ktorých musíš vliezť. Kto by toto v Tokiu nechcel zažiť?

Štvrť Akihabara

#6 Chrám v Sensoji

Sensoji Temple je budhistický chrám, založený v roku 628 a nachádza sa v štvrti Asakusa. V jeho svätyni stojí zlatá socha ,,bohyne Merci“, ktorá je ale tak posvätná, že jej originál nesmie vidieť žiadny smrteľník. Pôsobivé ,,Hromové vráta“ sú slávne svojimi enormnými červenými papierovými lampášmi a strážiacimi sochami Fúdžina a Raidžina. Po prechode uličkou lemovanej obchodíkmi, kde kúpiš okrem iného aj japonské kimono, sa dostaneš k dvojposchodovej bráne Hózómon. Za ňou sa nachádza pálenisko, ktoré je obklopené ľuďmi, snažiacimi sa na seba naniesť čo najviac dymu, ktoré im má priniesť šťastie. V hlavnej sieni sú zachované pôvodné maľby. Tento chrám je jednou z naj atrakcií v Tokiu, preto ti na zozname čo vidieť v Tokiu nesmie chýbať.

Chrám v Sensoji

#7 Chrám Meiji Jingu

Tento chrám bol postavený v roku 1920 ale po 2. Svetovej vojne bol úplne zničený. V roku 1958 bol chrám znovu postavený a dnes má komplex viac ako 70 000 m2, kde nájdeš rôzne cirkevné budovy, záhrady a les. Ide o jednu z najznámejších šintoistických svätýň v Tokiu. Šintoizmus je pôvodne japonské náboženstvo, ktoré sa točí okolo uctievania vznešených duchov v Japonsku známych ako ,,kami“. Toto náboženstvo nemá uctievaného zakladateľa a nemá ani žiadnu svätú knihu. No má pravidlá, ktoré treba pri vstupe do svätýň dodržiavať. Pri vstupe je slušné umyť si ruky i ústa vodou. Vo vnútri hlavnej budovy svätyne sa nachádza strieborné zrkadlo, v ktorom má človek vidieť obraz svojej božskej duše. Veriaci môže obetovať peniaze alebo trochu ryže. Následne sa dva krát ukloní, dva krát zatlieska a potom sa ešte raz ukloní. Popri tom treba na niečo konkrétne myslieť, aby sa to splnilo. Samozrejme treba počítať s davmi turistov, no tento chrám treba v Tokiu určite navštíviť.

Chrám Meiji Jingu

#8 Ostrov Odaiba

Je to umelo vytvorený ostrov v Tokijskom zálive v juhovýchodnej časti mesta, na ktorý sa dostaneš cez ,,Dúhový most“, ktorý je vernou kópiou ,,losangelského“ Golden Gate. Na ostrove nájdeš mnoho hotelov, nákupných centier či reštaurácií. Povoziť sa tu môžeš aj na ruskom kolese, ktoré patrí k najväčším na svete a jazda na ňom trvá 15 minút. Ale najväčšou atrakciou na ostrove, ktorá ti zodpovie otázku prečo sa oplatí vidieť Tokio, je jednoznačne verná kópia americkej Sochy Slobody. A ak ti vyjde čas, navštív aj Múzeum vedy a námorníctva. Samotná budova múzea bola postavená podľa britského parníka Queen Elizabeth 2. Mimo budovy sa nachádza množstvo exponátov ako sú ponorky, lodné vrtule, rybárske lode či majáky.

Ostrov Odaiba v Tokiu

#9 Tokio Tower

Symbolom Tokia je určite aj Tokio Tower, ktorá je vysoká 333 m. Bola dokončená v roku 1958 a má dve observatóriá - hlavnú hvezdáreň vo výške 150 m a observatórium vo výške 250 m, odkiaľ pri peknom počasí dovidíš aj na slávnu horu Fudži. Okrem toho tu nájdeš aj reštaurácie a akvárium. A prečo je táto veža taká obľúbená atrakcia? Aj keď je to v prvom rade hlavne telekomunikačná veža, ktorá vysiela signál v regióne Kantó, turistov priťahuje hlavne jej vzhľad. Jej architekt sa pri výstavbe inšpiroval vo Francúzsku, preto sa Tokio Tower prirovnáva k parížskej Eiffelovej veži.

Tokio Tower

#10 Múzeum samurajov

Pokiaľ ťa zaujíma história japonských samurajov, toto miesto je pre teba to pravé. Ak si ho chceš naplno užiť a dozvedieť sa viac, múzeum ponúka aj sprievodcov po múzeu, ktorí ti zodpovedajú všetky tvoje otázky v angličtine. Najväčším zážitkom bude pre teba určite skutočnosť, že si môžeš nielen vyskúšať samurajský meč, ale dokonca si aj obliecť samurajské brnenie. Kto by nechcel fotku, na ktorej vyzerá ako japonský samuraj? A keď už sa vyblázniš v samurajskom odeve, na konci prehliadky ťa čakajú predstavenia ako samurajská show, ninja show či zápas sumo wrestling.

Múzeum samurajov v Tokiu

Rada EVA Air

Letenka do Tokia ťa nemusí vyjsť draho. Letecká spoločnosť EVA Air ponúka letenky do Japonska za fantastické ceny! Na letenke pritom môžeš teraz ušetriť vďaka špeciálnym ponukám EVA Air ešte viac. Okrem toho, vyberieš si hotel, aký ti vyhovuje a dovolenku v Tokiu si tak viac užiješ.