English booking Thai booking

7 vecí, ktoré musíš v Mjanmarsku zažiť!

29. apríl 2018

Niektoré sa nezažiť jednoducho nedajú

7 vecí, ktoré musíš v Mjanmarsku zažiť!

#1 Pohľady domácich

Ak toho ešte nemáš veľa nacestovaného (a Stredomorie sa neráta), toto ťa v Mjanmarsku prekvapí. Nemusíš sa ale ničoho báť, rýchlo si zvykneš. Aby som ti to trochu objasnil. Krajina zlatých pagod sa ešte len začína aklimatizovať na odvetvie zvané cestovný ruch. Cestovatelia, turisti sú pre domácich viac-menej novinkou. Či sa prechádzaš po ulici, spoznávaš pamiatky alebo sa ideš najesť do reštaurácie, zvedavým, avšak vľúdnym pohľadom sa nevyhneš. Preto ich ani nemôžeš vyradiť zo zoznamu, čo zažiť v Mjanmarsku. Nakoniec sa ti to zapáči, veď uvidíš.

Domáci obyvatelia - Mjanmarsko

#2 Ruch mesta Rangún

O väčšine krajín, najmä v juhovýchodnej Ázií sa vraví, že sú krajiny protikladov. Niekoľkokrát obohrané klišé sa dá povedať aj o Mjanmarsku a tiež o jeho bývalom hlavnom meste, Rangún. Na jednej strane rušné veľkomesto. Prepchaté ulice autami, motorkami, ľuďmi. Luxusné hotely a nádherné fotky z fotobánk urobené z toho správneho uhla. Prečo navštíviť Mjanmarsko? Aby ti bolo jasné, že nie je všetko také, ako sa zdá. Pod pozlátkom sa totiž nachádza realita, na ktorú sa treba pripraviť. Špina, psie svorky nepatriace nikomu, chudoba. Báť sa ale nemusíš.

Mesto Rangún - Mjanmarsko

#3 Ochotu miestnych

Vieš si predstaviť, že by ťa na Slovensku len tak niekto zastavil a z vlastnej vôle pomohol? V Mjanmarsku je to úplne bežné. Každý miestny, bez ohľadu na jazykovú bariéru, bez ohľadu na to, z ktorej časti krajiny pochádza, bez ohľadu na čokoľvek, je pripravený pomôcť. Kedykoľvek a v čomkoľvek. Ochota, akej sa ti tu dostane je určite dôvodom, prečo cestovať do Mjanmarska. V hoteloch to platí snáď ešte dvojnásobne. Na recepcii vybavíš všetko, od taxíka, cez zabookovanie miestneho letu, lístka na autobus až po rezerváciu v reštaurácií. Je to skvelý pocit!

Miestni obyvatelia - Mjanmarsko

#4 Chrámy Baganu

Tak toto je niečo pre cestovateľských fajnšmekrov. Obrovský chrámový komplex rozprestierajúci sa na vyše 50 kilometroch štvorcových je podľa niektorých nielen divom Mjanmarska, ale celého sveta. Totiž, Bagan nemá obdobu. Je to ale ťažko skúšané miesto. Pagody na tomto mieste neboli vždy posvätnými miestami. Najskôr slúžili na obranu pôvodného kráľovstva. Odvtedy veľa vody v rieke Iravady pretieklo a mnoho zemetrasení týmto miestom prešlo. Napriek tomu, dnes stoja. A v plnej paráde ich môžme zaradiť medzi tie najlepšie atrakcie v Mjanmarsku.

Chrámový komplex Bagan - Mjanmarsko

#5 Previezť sa po jazere Inle

Jazero Inle je ako talianske Benátky. Akurát, že oveľa chudobnejšie. O to viac sú tu ale ľudia prívetiví a priateľskí. V okolí jazera sa nachádza niekoľko dedín, pričom najznámejšia z nich sa nazýva Nyaung Shwe. V nej sa nachádza prístav, z ktorého sa dostaneš priamo na jazero. Každý, kto má tradičnú dlhú drevenú loďku, ťa s radosťou za nejaké všimné povozí po jazere. Inle jednoznačne patrí medzi dôvody, prečo letieť do Mjanmarska. Toho, čo tam uvidíš, je veľa. Najfascinujúcejšie sú ale životy skutočných rybárov a pracantov na plávajúcich záhradách.

Plavba po jazere Inle

#6 Ležať na pláži Ngapali

V Mjanmarsku sa nachádzajú dve pláže, ktoré ešte v cestovnom ruchu tejto krajiny zamútia vodu. Čoraz viac ľudí nachádza svoje útočisko na pláži Ngwe Saung. Pravdou ale je, že jednotkou naďalej ostáva buržoázna pláž Ngapali. Práve na nej necháš za noc strávenú v lepšom hoteli viac, než za tri či štyri noci kdekoľvek inde v krajine. Ak však stále premýšľaš nad tým, čo robiť v Mjanmarsku a všetky top atrakcie už máš zapísané, oddych na pláži Ngapali ti padne vhod. Najmä na konci tvojho tripu. Prepchatosť ako v Thajsku nečakaj! Tu budeš mať súkromie.

Pláž Ngapali Mjanmarsko

#7 Dažďovú sezónu

Keď sa povie juhovýchodná Ázia a dažďová sezóna, mnohým napadne, že to nejde dokopy. Nuž, všetko závisí od uhľa pohľadu. Totiž, každá krajina má trochu iné počasie. No a predstav si také Mjanmarsko. Je obrovské. Naozaj si myslíš, že prší všade, vkuse? V Rangúne síce áno, no vo zvyšku krajiny je počasie ako stvorené na cestovanie. Domáci volajú dažďovú sezónu zelená sezóna. Všetko je v rozkvete a cestovateľovi sa naskytajú parádne kontrasty. Čo zažiť v Mjanmarsku? Dažďovú sezónu môžem odporučiť. A aj v tom Rangúne. Aspoň uvidíš, čo je to lejak!

Dažďová sezóna - Mjanmarsko

Rada EVA Air

Letenka do Mjanmarska ťa nemusí vyjsť draho. Letecká spoločnosť EVA Air ponúka letenky do Mjanmarska za fantastické ceny! Na letenke pritom môžeš teraz ušetriť vďaka špeciálnym ponukám EVA Air ešte viac. Okrem toho, ceny hotelov v Mjanmarsku sú naozaj nízke, a tak si budeš môcť dopriať veľa muziky za málo peňazí.

Pozrite si krátky video spot o Mjanmarsku!