English booking Thai booking

10 najlepších atrakcií na ostrove Phuket

18. máj 2018

Dôvod, prečo cestovať na Phuket

10 najlepších atrakcií na ostrove Phuket

1# Exotické pláže

Klišé v podobe opisu snehobielych pláží a tyrkysovej hladiny nesmie chýbať. Naopak, figurovať musí na prvom mieste toho, čo zažiť na ostrove Phuket. Najznámejšou a zároveň najnavštevovanejšou je pláž Patong Beach. Je to síce hlava na hlave, ale pocit preplnenosti kompenzuje veľkosť tejto pláže, množstvo rezortov a tiež nákupných možností. No sú tu aj iné, napríklad pláž Kata Beach alebo Karon Beach, kde nájdeš väčšie súkromie, viac oddychu a lepšiu atmosféru exotiky. A najväčšou výhodou pláží tohto ostrova je, že ich môžeš pokojne navštíviť aj v dažďovej sezóne. Spŕchne totiž možno raz za deň. Môžeš tak využiť ešte lepšie ceny leteniek EVA Air a tiež ubytovania.

Pláž Patong Beach na ostrove Phuket

#2 Vyhliadka Karon

Keď už navštíviš pláž Karon Beach, po vylihovaní by neuškodilo trochu turistiky. Vyber sa na vyhliadku Karon (Karon Viewpoint), teda na Vrch troch pláží (Three Beaches Hill) a uži si pravdepodobne najikoneckejší výhľad na ostrov. Musíš ale rátať s väčšou návštevnosťou. Vyhliadka nie je žiadnym tajným miestom, naopak, patrí medzi najlepšie atrakcie na ostrove Phuket. Pozor, pripraviť foťáky a spraviť tuctovú fotografiu, ktorá ale v tvojom albume nesmie chýbať! Vyhliadka má príznačný názov. Uvidíš už spomínanú pláž Karon Beach, ale aj dve časti pláže Kata Beach - Noi a Yai. A možno práve tu spravíš životné rozhodnutie, na ktorej z nich si po drobnej turistike oddýchneš.

Vyhliadka Karen na ostrove Phuket

#3 Výlet loďou

Ak máš pocit, že toho, čo robiť na ostrove Phuket nie je tak veľa, mýliš si. Jednou z vecí, ktorú musíš do svojho itineráru vopchať je výlet loďou. Navštíviš Maphrao, Nakha Noi a Nakha Rai. Taktiež malý ostrovček Koh Poo. Aby toho nebolo málo, navštíviš aj Phang Nga Bay, ktorý je známy najmä vďaka skalám Jamesa Bonda. Áno, jeden zo slávnych špionážnych filmov o britskom tajnom agentovi sa natáčal práve tu. Schválne, uhádneš ktorý? A čo by to bol za výlet, keby ťa miestni nevzali aj na jedno z naj miest, ktoré sú z Phuketu ľahko dosiahnuteľné - ostrov Koh Phi Phi. Ten sa zasa stal kulisou filmu Pláž (The Beach), v ktorom si zahral ešte mladučký Leonardo DiCaprio.

Ostrov Koh Phi Phi

#4 Šnorchlovanie a potápanie

Medzi to, čo vidieť na ostrove Phuket patrí aj priehľadnosť vody. Jej teplota je ideálna, medzi 26 až 30 °C a práve Phuket je tým naj miestom v celom Thajsku, čo sa potápania a šnorchlovania týka. Uvidíš nádherné, farebné koraly, tropické ryby, rybky, rybičky a vodné koníky, korytnačky, manty, ale aj žraloka veľrybého. Na svete je množstvo ľudí, ktorí na ostrov Phuket prichádzajú len kvôli šnorchlingu a potápaniu. Tiež preto, aby si urobili potápačský kurz, ktorý sa vďaka dobrým podmienkam robí jednoduchšie tu, než v mnohých iných destináciách. Inštruktori ťa iste vezmú aj na Koh Phi Phi alebo do Národného parku ostrova Similan. Ak tú krásu raz uvidíš, z ostrova nebudeš chcieť odísť.

Šnorchlovanie na ostrove Phuket

#5 Dedinka Rawai

Povedzme si na rovinu, Phuket je turistickou destináciou. Aj keď exotickou, ale turistickou. Cestovateľsky panenské tu už nie je azda nič. Ale zasa, to ani nikto nepokladá za dôvod, prečo cestovať na ostrov Phuket. Ak chceš ale predsa len zažiť trochu autenticity, navštíviť musíš dedinku Rawai. Tá je pomyselnou oázou pôvodnej kultúry a života na ostrove. Iste zaujímavý bude pre našinca životný štýl mníchov, ktorí sa zdržujú práve v dedinke Rawai. No a tiež kmeňa Sea Gypsies, ktorý po väčšine vedie nomádsky spôsob života. Muži sa zvyčajne stávajú rybármi, ale aj sprievodcami na výletných lodiach. Nájdeš tu tiež parádnu pláž. Takú, ako si ju predstavuješ v snoch o exotike.

Dedinka Rawai na ostrove Phuket

#6 Národný park Sirinat

Skvelým miestom na odpočinok od ruchu ostrova je Národný park Sirinat. Dovedna 90 kilometrov štvorcových parku na severozápadnom pobreží ťa dostane. Nájdeš tu aj divoké, nespútané pláže, ktoré sa ani zďaleka nepodobajú na masovku - Patong Beach. Ak sa sem chceš vybrať a presvedčiť sa o tom, že toto miesto je dôvodom, prečo navštíviť Phuket, musíš dodržať jedno pravidlo. Dbať na prírodu! Aby sme tu niečo zanechali aj pre budúce generácie. Môžeš navštíviť pláž Hat Nai Yang alebo Hat Mai Khao, kde chodia korytnačky v noci klásť svoje vajíčka. Od novembra do februára tu stretneš aj miestnu patrolu, ktorá tieto úžasné stvorenia a vajíčka chráni.

Národný park Sirinat na ostrove Phuket

#7 Rehabilitačné centrum gibonovitých

Jedna z vecí, ktorá patrí na zoznam, čo zažiť na ostrove Phuket, je návšteva rehabilitačného centra gibonovitých. Nachádza sa v zóne zákazu lovu, v Khao Pra Theaw. Je to úžasné miesto, kde sa o gibonovitých niečo naučíš, zistíš ako tieto inteligentné stvorenia fungujú a pomôžeš dobrej veci. Podporíš veľmi dôležitú prácu, ktorá ja vynakladaná na ich ochranu. Centrum sa snaží o ich záchranu, rehabilitáciu a o ich návrat do prirodzeného prostredia. Centrum si síce žiaden poplatok nepýta, avšak drobný poplatok musíš zaplatiť pri vstupe do parku, v ktorom sa nachádza. No a nezabudni ani na tropický les s vodopádmi Bang Pae s prírodnými bazénikmi, ktoré sa tu nachádzajú tiež.

Rehabilitačné centrum gibonovitých na ostrove Phuket

#8 Mesto Phuket

Snáď mi odpustíš, že rovnomenné mesto Phuket je až na ôsmom mieste. Pravda je ale taká, že aj keď patrí medzi najlepšie atrakcie na ostrove Phuket, predčia ho pláže a príroda. Keď už sa sem ale dostaneš, obdivovať budeš pôvodnú architektúru. Teraz však nemyslím thajskú, ale skôr portugalskú a čínsku. Nuž darmo, oba národy tu svojho času mali svoj vplyv a v takom duchu sa budovalo i mesto. Prejdi sa celým starým centrom, sústreď sa na budovy, uži si tú atmosféru. No a keď už ťa to omrzí, môžeš navštíviť napríklad interaktívnu 3D galériu, múzeá či nedeľné trhy. A ešte niečo, čo som v tomto článku ešte nespomenul, chrámy. Chrámy, chrámy, chrámy, najmä Jui Tui Shrine.

Staré mesto Phuket na ostrove Phuket

#9 Wat Chalong

A keď už sme pri tých chrámoch, obísť nemôžeš Wat Chalong. Ak sa pýtaš, čo robiť na ostrove Phuket, a návštevu tohto chrámu tam ešte nemáš, rýchlo si to pripíš. Bezpochyby, ide o najväčší, najznámejší a tiež najnavštevovanejší chrám na celom ostrove. Chrám je zasvätený dvom vysoko váženým a rešpektovaným mníchom, Luang Pho Chuang a Luang Pho Chaem. V samotnom chráme sa nachádzajú aj voskové figuríny týchto dvoch mníchov, a to v životnej veľkosti. Pri vstupe do chrámu si však treba dávať pozor na bežné zvyklosti. Ženy, zahaliť kolená a ramená. A bez rozdielu, akúkoľvek obuv dolu! Áno, aj svoje neškodné flip-flopy si musíš pred vstupom do chrámu vyzuť.

Chrám Wat Chalong na ostrove Phuket

#10 Phuket Big Buddha

Poslednou atrakciou, ktorú ti predstavím je Big Buddha. A môžeš ju pokojne zaradiť na zoznam, čo vidieť na ostrove Phuket. Pre mnohých vlastne ani nie je zaujímavý 45 metrov vysoký monument, ale výhľad. Big Buddha sa totiž nachádza v kopcoch Nakkerd a z tohto miesta je famózny výhľad. Prakticky máš ostrov na dlani - 360 stupňový panoramatický výhľad! Dám ti však malú radu, kedy sa sem vybrať. Nuž, keďže Phuket je všeobecne turisticky dosť preplnený, ideálne je ísť sem ráno. Musíš si ale dopredu pozrieť počasie, aby bol tvoj výhľad čo možno najlepší. Ozaj, turistiky sa nemusíš obávať, okrem pár klasických strmých schodov k monumentu.

Socha - Big Buddha na ostrove Phuket

Rada EVA Air

Letenka na Phuket ťa nemusí vyjsť draho. Letecká spoločnosť EVA Air ponúka letenky do Thajska za fantastické ceny! Na letenke pritom môžeš teraz ušetriť vďaka špeciálnym ponukám EVA Air ešte viac. Okrem toho, ceny hotelov na ostrove Phuket sú naozaj nízke, a tak si budeš môcť dopriať veľa muziky za málo peňazí.