English booking Thai booking

10 dôvodov, prečo navštíviť Japonsko

1. apríl 2018

Japonsko ťa chytí za srdce

10 dôvodov, prečo navštíviť Japonsko

#1 Ohromujúce chrámy

Nedá sa ani vymenovať, ktoré by stáli za návštevu. Pretože všetky chrámy a svätyne Shrine by sa mohli zaradiť medzi najlepšie atrakcie v Japonsku. Veď už len Kjóto, najviac zachované mesto v Japonsku, ich ponúka vyše 2 000. A to sa sem nezapočítavajú tie mimo mesta, v rámci regiónu Kansai. No a čo také mesto Nara? To je domovom až pre 8 chrámov, ktoré chráni UNESCO, a ktoré sú považované za top v Japonsku. Chrámy patria ku kultúre a tiež na prvé miesto dôvodov, pre ktoré sa Japonsko oplatí navštíviť.

Chrámy v Japonsku

#2 Nenapodobiteľná príroda

Keď sa povie Japonsko, predstavíš si megalomanské mestá s brutálne vysokými mrakodrapmi a obrovské svietiace billboardy. Však je to tak? A všetko sedí, no zabúdaš na japonskú prírodu. No a tá je jedinečná, nenapodobiteľná. Jedna z najkrajších na svete. Výhľad na horu Fuji, prechádzka po bambusovom lese Arashiyama či po záhradách svätýň a chrámov. Toto sú tie veci, ktoré patria na zoznam, čo zažiť v Japonsku, v prvom rade. Až potom tie svietiace billboardy, na ktoré si spomínaš z televíznych filmov či reportáží.

Príroda v Japonsku

#3 Kvety stromu Sakura

Dá sa tento strom nazvať inak, než obrazovým synonymom krajiny vychádzajúceho slnka? Na jar, keď kvitne, chce byť každý vonku. Premeškať totiž pohľad na milióny snehobielych a ružových kvetov je trestuhodné. Vonku budeš chcieť byť aj ty. Bude to tvojim cieľom. Ak sa sem chystáš práve na jar, odpoveď na otázku, čo vidieť v Japonsku, máš z časti zodpovedanú. Ale pozor! Nezabúdaj, že kvety stromu Sakura kvitnú iba krátku dobu, približne 2 až 3 týždne. Musíš si to teda načasovať tak dobre, ako len vieš.

Kvety stromu sakura v Japonsku

#4 Úžasní ľudia

Ľudia v Japonsku sú milí, slušní a veľa z nich si dokáže zapamätať tvoje meno čo i len po krátkom rozhovore. Mnohí z nás takýmto talentom nedisponujú. Mimochodom, rozprávajú sa veľmi radi. Ak sa pýtaš, čo robiť v Japonsku, rozhovory s ľuďmi nemôžeš vynechať. Jazykovú bariéru je niekedy ťažké prekonať, no stojí to za to. Okrem toho, každý by urobil čokoľvek, aby ti pomohol. No a ak musíš odísť od načatého rozhovoru, budeš musieť uvažovať o tom, ako to urobiť čo i len z časti tak slušne, ako to dokážu miestni.

Milí ľudia v Japonsku

#5 Neuveriteľná čistota

Žiadne smeti, žiadne nečistoty, špaky ani len popol z cigariet. Pripomína ti to reklamu na nový model vysávača? Nuž, toto je realita v Japonsku. Ulice voňajú, žiadny smrad! Dokonca i vodiči autobusov majú oblečené košele belšie, než čisto biele. A Tokio, mesto v ktorom budeš čistotu hľadať možno najmenej, je azda najčistejšie z celej krajiny. Prečo cestovať do Japonska? Musíš sa predsa naučiť, že odpadky nepatria na zem, ale do koša. Že špaky patria do popolníka. Že rešpektovať životné prostredie sa oplatí.

Čistota v Japonsku

#6 Podivuhodné veci

Od Japonska sa, nepochybne, máme čo učiť. Ale odtiaľ potiaľ. Veď ako sa už len môžeš cítiť, keď na teba prehovorí toaleta a pustí ti tvoju obľúbenú hudbu? Alebo keď ti, s prepáčením, vysuší zadok? No a poznáš tie bizarné, avšak tak zvláštne návykové videoklipy so snáď ešte návykovejšou pop hudbou? Všetko je animované a potraviny z plastu nie sú žiadny vtip. Načo sú im štvorcové melóny? Toľko nezodpovedaných otázok, tak zvláštna krajina. Jedna otázka však zodpovedaná je - prečo letieť do Japonska.

Anime billboardy v Japonsku

#7 Efektívna doprava

Dovolím si tvrdiť, že nikde na svete neexistuje tak efektívna a časovo presná doprava, ako v Japonsku. Ale to musíš vidieť, pretože to je dôvod, prečo navštíviť Japonsko. Je pravda, že mestá trpia zápchami, ale čo sa stým dá robiť? Pri tejto otázka sa zvyčajne všetci vzdajú, pretože to tak jednoducho je a sami s tým nevedia pohnúť. Japonci ale nie. Tak napríklad vlak. Rýchly, presný, pohodlný. Ak má odchod zo stanice napríklad o 09.45, na stanicu dochádza o 9.44, aby mohol presne o 9.45 odísť. Nikdy nemešká, niky!

Efektívna doprava v Japonsku

#8 Výborné jedlo

Ak je niečo, čo zažiť v Japonsku a ešte som to nespomenul, je to jedlo. V krajine vychádzajúceho slnka pravdepodobne ochutnáš to najlepšie Sushi, Donburi či Sashimi. A tiež ten najlepší Ramen a Udon. Nemá pritom význam, aby som ti odporúčal nejakú reštauráciu. Nech totiž pôjdeš do akejkoľvek, všade ochutnáš to najlepšie jedlo japonskej kuchyne. Dokonca aj obchody ponúkajú len tie najkvalitnejšie potraviny. Mimochodom, vieš, že práve v Japonsku sa nachádza najviac trojhviezdičkových Michelin reštaurácii?

Jedlo v Japonsku

#9 Všetko je milé

Krajina vychádzajúceho slnka má tzv. kultúru kawaii. Tá nedá inak, než sa správať milo. A ak sa dá ešte milšie, treba to skúsiť. Týmto heslom sa riadia milí obyvatelia tejto krajiny. Ich kultúra by sa pokojne dala zaradiť medzi najlepšie atrakcie v Japonsku. Napríklad, tie najväčšie firmy majú svojho milého maskota. Dokonca japonská polícia má svojho vlastného maskota. Názor sociológov praví, že je to únik z každodennej reality. Pravda je však iná - japonci jednoducho majú radi milých ľudí, milý personál. Kto by nemal?

Japonská kultúra Kawaii

#10 Bezpečnosť

Pri otázke, čo robiť v Japonsku sa nemusíš vôbec pozastavovať nad bezpečnosťou. Japonsko totiž patrí medzi najbezpečnejšie krajiny sveta. Dokonca mu patrí prvenstvo v Ázii. Nech sa teda rozhodneš robiť čokoľvek, môžeš sa pritom cítiť absolútne bezpečne. Neboj sa zažiť žúrku v Tokiu ani sa prejsť zašitou uličkou, ktorú máš kdekoľvek v Európe tendenciu obchádzať už zdiaľky. Tu ti nehrozí nič. Nakoniec, iba 1,4 % populácie sa stáva obeťou zločinu. Nuž, starý kontinent či Amerika sa má čo učiť. Tak čo, už sa tešíš do Japonska?

Bezpečnosť v Japonsku

Rada EVA Air

Letenka do Japonska ťa nemusí vyjsť draho. Letecká spoločnosť EVA Air ponúka letenky do Japonska za fantastické ceny! Na letenke pritom môžeš teraz ušetriť vďaka špeciálnym ponukám EVA Air ešte viac. Okrem toho, vyberieš si hotel, aký ti vyhovuje a dovolenku v Japonsku si tak viac užiješ.