English booking Thai booking

Precestovali sme Bangkok a Mjanmarsko za 3 týždne: 6. časť

24. september 2017

Tá pravá exotika na pláži Ngapali

Precestovali sme Bangkok a Mjanmarsko za 3 týždne: 6. časť

Prejdime si spolu všetky možnosti dopravy v Mjanmarsku. K dispozícií máš autobusovú, vlakovú a leteckú dopravu. Okrem toho, z bodu A do bodu B si môžeš vziať aj taxi, prípadne si prenajať auto. Teraz nasleduje vylučovacia metóda. Vlak je lacný, ale veľmi pomalý a nepohodlný. Pre niektorých je to však dôvod, prečo navštíviť Mjanmarsko. O leteckej doprave sa vraví, že je najbezpečnejšia na svete. K tomu, či to platí aj v Mjanmarsku sa nebudeme vyjadrovať. Každopádne, jednosmerné lety vnútroštátnymi aerolíniami nie sú najlacnejšie. V priemere vychádza letenka na 100 €, avšak má to aj svoje výhody. Tam, kam chceš, sa dopravíš veľmi rýchlo. Vzhľadom k tomu, že v krajine zlatých pagod sa jazdí na pravo a volanty sú tiež na pravo, prenajať si auto je len pre silné žalúdky. Okrem toho, autá tu nie sú práve v najlepšej kondícii. Cesta taxíkom stojí ako letenka a trvá ako autobusom.

Miestne lovkyne perál na pláži Ngapali - Mjanmarsko

Čo z toho teda vychádza najlepšie? Jednoznačne autobus. Ideálne nočný. Nepremárniš deň cestou, v autobuse sa vyspíš a cena lístka je asi 15 € na osobu. Odkiaľkoľvek, kamkoľvek. Teda, iba čo sa ceny týka. Zatiaľ sme boli s autobusmi veľmi spokojní. Z Rangúnu do Baganu a z Mandalay na jazero Inle sme cestovali nočným autobusom, ktorý bol veľmi pohodlný. Vo vnútri kopec miesta (nie ako v autobusoch v Európe), občerstvenie v podobe koláčika a vody, vrátane plechovky známeho nápoja. Čistá deka a vankúšik je samozrejmosťou na každom sedadle. Skoro ako v lietadle! Vieme, že teraz tomu neveríš, a preto by sme ti aspoň jednu cestu nočným autobusom radi zaradili na zoznam, čo zažiť v Mjanmarsku. Z Baganu do Mandalay sme zasa šli denným minibusom, ktorý bol o poznanie nepohodlnejší, ale stále to bola najlepšia voľba. Čo ale v prípade, ak autobus z bodu A do bodu B nepremáva?

Lovkyňa perál na pláži Ngapali v dažďovej sezóne - Mjanmarsko

Komplikovaná cesta na pláž Ngapali

Práve cesta z jazera Inle na pláž Ngapali je tým prípadom, v ktorom autobus nepremáva. Je to z dôvodu, že cesta je príliš dlhá a vraj aj nebezpečná. Nočný autobus by ju nezvládol. Teraz nám napadá otázka, kde je vlastne mjanmarská hranica bezpečnosti, keď cesta cez serpentíny k jazeru Inle bola vraj bezpečná. Ale nie o tom sme chceli. Keď sme si uvedomili, že pre autobus je to cesta taká dlhá, že by ju cez noc nedal, ako dlho by sme šli vlakom? A tak sme už nad tým viac nepremýšľali. Rozhodnutie bolo jasné. Poďme na pláž Ngapali letecky. Aspoň tam budeme rýchlo a budeme si môcť užiť zaslúžený oddych. Avšak nie je to také jednoduché. Pláž Ngapali síce patrí medzi najlepšie atrakcie v Mjanmarsku, no dostať sa na ňu odinakiaľ, než z Rangúnu, je hotový pôrod. Ehm, teda v dažďovej sezóne. Z letiska Heho, neďaleko jazera Inle, jednoducho, v dažďovej sezóne lietadlo do Thandwe (na pláž) neletí!

Dvojvrtuľové lietadlo ATR z pláže Ngapali do Rangúnu - Mjanmarsko

No super, a čo teraz? Rozhodli sme sa pre tú azda najkomplikovanejšiu cestu. V pomere cena/výkon si však dovolíme tvrdiť, že išlo o najlepšie riešenie. Za tým si stojíme. Z jazera Inle, teda z dedinky Nyaung Shwe, sme sa vydali nočným autobusom do Rangúnu. Na nočné autobusy sme už boli zvyknutí, nemalo nás čo prekvapiť. Aspoň sme si to mysleli. No stevarda, ktorý hlási pokyny cestujúcim ako v lietadle, to sme ešte naozaj nevideli. Autobus šiel na autobusovú stanicu v Rangúne. My sme ale chceli ísť na letisko. Tak sme vysadli ešte pred Rangúnom, kde čakal iný autobus. Ten mal ísť k letisku. Ale nešiel. Vraj je to kúsok, no pešo sme o siedmej ráno šli cez mesto. Pršalo tak, ako sme ešte nezažili. Voda na ceste skoro po členky. Takže, čo robiť v Mjanmarsku? Šliapať cez Rangún v polopotope hodinu a pol na letisko, napriek tomu, že taxík by ťa vyšiel tak 3 €. Ale nakoniec sme uvideli budovu letiska. Vyhrali sme!

Domáci na pláži Ngaplai - Mjanmarsko

Aký bol prílet na letisko Thandwe?

Čo sa týka lístka na autobus či letenky, to všetko nám zabezpečili na recepcii hotela na jazere Inle. Keď sme konečne dorazili v Rangúne na letisko, nevedeli sme, či sa máme smiať, a či plakať. Tak si to predstav. Vo vychladenom autobuse ťa okolo piatej - šiestej ráno zobudia a preženú ťa do druhého autobusu. V nádeji, že prídeš priamo na letisko ťa vyhodia na akejsi zastávke, ktorá má byť k letisku najbližšia a povedia ti, že to je už len kúsok. Tak sa vydáš pešo, len tak podľa tabúľ, že však letí ti to aj tak až na obed. V tom začne liať ako ešte nikdy a ty dávaš pozor, aby ti nepremokla zrkadlovka cez nepremokavý vak, ktorý v tomto počasí aj tak nemá šancu. Keď sme prišli na letisko, boli sme maximálne vyčerpaní a jediné, na čo sme sa zmohli bolo nájsť v ruksaku aspoň ako-tak suché oblečenie a prezliecť sa na toaletách. Takéto zmoknuté myši asi nie je to, čo vidieť v Mjanmarsku, aj keď... asi sa tomu nevyhneš.

Čakanie na odlet z pláže Ngapali do Rangúnu - Mjanmarsko

Na letisku sme prešli všetkou nevyhnutnou administratívou. Dali sme si nejakú mňamku a išli sme sa pozrieť na to, za akých podmienok vlastne letíme. Počasie nevyzeralo veľmi sľubne. Ešte stále lialo a dokonca tak silno, že sme nevideli pristávať a vzlietať lietadlá. Iba sme ich počuli. To si nevieš predstaviť. Aj keď to nie je práve to, prečo navštíviť Rangún, oplatí sa to zažiť. Potom to prišlo, odlietame! Videli sme pár odparkovaných lietadiel a my sme tušili, ktorým budeme letieť. Všetky totiž boli rovnaké. Pred malým, dvojvrtuľovým ATR-kom leteckej spoločnosti Air KBZ sme mali rešpekt. Vo vnútri ale všetko vyzeralo novo. Let trval približne 45 minút a my sme sa už nevedeli dočkať, kedy pristaneme. Keď pilot nad Bengálskym zálivom oznámil, že pristávame, potešili sme sa. Žiadnu pristávaciu dráhu sme však nevideli. Iba akýsi útes. Veľmi sme sa balí, no zacítili sme zatrasenie a už sme boli na zemi.

Pristávacia dráha na letisku Thandwe - pláž Ngapali - Mjanmarsko

Exotický hotel ako z katalógu

Keď sme vystúpili z lietadla, uvedomili sme si, prečo sme nevideli žiadnu pristávaciu dráhu. Pretože bola krátka, ihneď za útesom. A postarané o ňu bolo asi tak, že splývala s exotickým okolím. Nuž, toto je ten pravý dôvod, prečo navštíviť pláž Ngapali. Letisko bola veľmi malá dvojposchodová budova, v ktorej sa administratíva vlastne ani neriešila. Tak sme iba vyšli von, vzali jediný taxík, ktorý stál pred vchodom a nechali sme sa zviesť. Hotel nebol ďaleko, približne 15 minút jazdy. Paráda, exotické chamajdy v prostredí medzi palmami a široko ďaleko nič, iba pláž. Áno, presne takto sme si to predstavovali. Určite si to nejako takto predstavuješ aj ty. No a ak sa sem vyberieš, tvoje predstavy budú naplnené. Vyzeralo to ako na tých pekný prikrášlených obrázkoch, ktoré môžeš nájsť na internete. Mimochodom, toto nie je Karibik a ani Thajsko. Takže si budeš môcť užiť aj to vytúžené súkromie.

Vyprázdnená pláž Ngapali v dažďovej sezóne - Mjanmarsko

Aby sme sa konečne dostali k tomu hotelu, prezradíme ti, že sme sa ubytovali v hoteli Thande Beach. Čo sa luxusu týka, bol luxusný. Napriek tomu, myslíme si, že hotel v Bagane bol luxusnejší. Síce nie svojím vybavením, ale prístupom personálu. Thande Beach hotel bol však najdrahší hotel, aký sme v celom Mjanmarsku navštívili. Všeobecne, ubytovanie na pláži Ngapali je drahé. Teda na mjanmarské pomery. No a niet sa čo čudovať. Veď je to must see destinácia tejto krajiny. Každopádne, cítili sme sa tu dobre, ako v bavlnke. Dokonca, splnia ti tu všetky priania, ktoré budeš mať. Tak napríklad, my sme chceli kokosový orech so slamkou. Chápeš, kvôli pravej exotickej fotke. Síce bola dažďová sezóna a kokosy boli zlé, ale o pár hodín nám priviezli tri krásne, zrelé. So slamkou. Pokračujeme ďalej. Na večeru sme chceli kraba. Mjanmarský mačo nám ho šiel uloviť na pláž. Toto je to, čo zažiť na pláži Ngapali.

Pláž pred hotelom Thande Beach - Mjanmarsko

Štvordňový itinerár pre začiatočníkov

Pravdepodobne sme v tebe už vypestovali zvyk. O všetkom sme písali veľa, kvôli predstavivosti. V tomto prípade to ale bude o čosi kratšie. Pôvodne sme plánovali na pláži Ngapali ostať tri dni a dve noci. Kvôli dažďovej sezóne sme to ale museli o jednu noc a jeden deň predĺžiť. O tom ale neskôr. Medzi to, čo vidieť na pláži Ngapali, patrí dlhá exotická pláž, palmy, hotelový luxus. No a to je všetko. Užívaj si to plnými dúškami. Oddych je presne to, čo na konci trojtýždňového tripu potrebuješ. No a kde inde si oddýchneš lepšie, než na pravej exotickej pláži? Nemusíš odpoveď. To bola iba taká básnická otázka. Užívaj si pláž, užívaj si scenériu, užívaj si palmy. Užívaj si jedlo, bazén a slniečko, izbu, kokosy ale aj dážď. Možno to teraz vyznie nie veľmi lákavo, ale nič iné sa tu robiť nedá. No ale nie je ten oddych práve o tom? Nie je ten oddych práve o leňošení a ničnerobení? Opäť nemusíš odpovedať.

Dominika Matušiková na pláž Ngapali - Mjanmarsko

Dažďová sezóna? Len pre fajnšmekrov!

Dostávame sa k hlavnej téme dnešného dňa. Pláž Ngapali a dažďová sezóna. Všade na internete sa môžeš dočítať, že akákoľvek pláž v Mjanmarsku a dažďová sezóna k sebe nemajú blízko. Vraj je to veľmi nebezpečné, leje 24 hodín denne, 7 dní v týždni, respektíve každý boží deň dažďovej sezóny. Po prečítaní týchto informácií sme sa obávali toho, že sa na pláž ani nedostaneme. Že bude tsunami, no absolútna apokalypsa! Dokonca sme sa báli, že by sme mohli byť v ohrození života. Nuž, to určite nie je dôvod, prečo navštíviť pláž Ngapali. Nás to ale nakoniec neodradilo a napriek všetkému, čo sme sa dočítali, sme sa rozhodli pláž navštíviť. Veď čo ak už nikdy nebude príležitosť? Čo ak sa sem už viac nedostaneme? Že sem sa rozhodli správne sme zistili už na letisku v Rangúne. Do Thandwe, respektíve na pláž Ngapali cestovalo viac ľudí, než kdekoľvek inde v Mjanmarsku.

Dažďová sezóna na pláži Ngapali - Mjanmarsko

Keď sme dorazili, nepršalo. Bolo síce zatiahnuté, no cez mraky sa tlačilo slniečko. Ani ten Bengálsky záliv nevyzeral tak hrôzostrašne, ako sme si predstavovali. Keď sme dorazili na hotel, dostali sme inštrukcie, čo robiť, ak by sa záliv predsa len rozbúril. Hotel totiž nemal 24 hodinovú recepciu. Dokonca sme dostali telefónne číslo. Vraj emergency call. Začali sme sa báť a v noci sme skoro oka nezažmúrili. Nakoniec to dopadlo tak, že počas štyroch dní pršalo iba dvakrát. Prvý raz pršalo od rána do večera. Druhý raz pršalo asi 15 minút. Vtedy to ale vyzeralo ako apokalypsa a premýšľali sme, čo bude s nami. Toto je to, čo zažiť na pláži Ngapali. Ale nie je to pre slabšie povahy. Ak sa bojíš, že by sa naozaj mohlo niečo stať (a môže sa, táto možnosť totiž nie je vylúčená, možnože sme mali iba šťastie) cestuj sem radšej v hlavnej sezóne. Vyhneš sa stresujúcim scenériám oblohy.

Mraky nad plážou Ngapali v dažďovej sezóne - Mjanmarsko

Cestovateľské typy a rady: jazero Inle

#1 Dobre si naplánuj cestu

Naša prvá, azda najdôležitejšia rada znie: dobre si naplánuj cestu. Ak totiž na pláž Ngapali cestuješ z akéhokoľvek kúta Mjanmarska, vyjmúc Rangún, doprava je o hubu. Je veľmi zložité sa sem dostať, najmä počas dažďovej sezóny. Ideálnym riešením je v tomto prípade vždy lietadlo. Z Rangúnu na pláž Ngapali síce premáva aj nočný autobus, avšak je to nebezpečné. To je informácia z prvej ruky, od miestnych. Autobus ide cez kopce, kde nastáva zosun pôdy. Inak povedané, ako turistu si ťa na zodpovednosť nevezmú a tak ti odmietnu predať lístok.

#2 Priplať si za luxusný hotel

Ak sa niekde oplatí priplatiť si za luxusný hotel, tak je to práve pláž Ngapali. Nielenže konečne vyskúšaš na vlastnej koži to, čo vidíš na internetových obrázkoch, ale si aj naozaj užiješ. Po prvé, budeš priamo na pláži. Okolo teba iba palmy. Pravdepodobne budeš bývať v exotickom domčeku, čo značí maximálne súkromie. Výhľad na Bengálsky záliv je fascinujúci. Okrem toho, v luxusnom hoteli máš k dispozícií všetko, na čo si len spomenieš. A aj to, čo k dispozícií nemáš, je hotelový personál ochotný splniť. Čerstvý kokos? Nie je problém.

#3 Neboj sa dažďovej sezóny

Túto radu ber s rezervou. Možno sme mali iba šťastie. My by sme sa ale dažďovej sezóny na pláži Ngapali už nebáli. Vôbec to totiž nebolo tak, ako sme sa dočítali na internete. Nepršalo 24 hodín vkuse a už vôbec nie 7 dní v týždni. Dokonca sme mali aj slniečko a mohli sme sa opaľovať. Rešpekt sme napriek tomu mali. Stojíme za tvrdením, že treba dôverovať miestnym. Keď ti miestni povedia, že v tomto momente ísť na pláž neodporúčajú, sú to informácie z prvej ruky. Treba sa držať ich rád a netváriť sa, že vieš všetko. Ak ti tvoju cestu schvália, máš vyhrané.

Tak, a je to za nami…

Žiaľbohu alebo konečne? Náš trip je za nami. Na pláži Ngapali sme mali pôvodne ostať iba dva noci a tretiu noc sme mali stráviť v Rangúne. Keď nám však domáci na pláži Ngapali povedali, že jediným spojením s Rangúnom je v tomto momente lietadlo, náš pobyt sme si o jednu noc predĺžili. Z letiska Thandwe sme odleteli do Rangúnu. Z Rangúnu zasa do Bangkoku, kde sme už čakali na náš let s EVA Air do Viedne. Žiaľ, let sme si tentokrát ani neužili, pretože v parádnej triede Elite Class leteckej spoločnosti EVA Air sme po vyčerpávajúcej ceste z pláže Ngapali do Bangkoku okamžite zaspali. Nebudeme ťa napínať, prebudili sme sa až pri pristávaní na letisku vo Viedni. Vtedy sme si uvedomili, že úžasné tri týždne sú za nami. Nám ostávajú už len nezabudnuteľné zážitky na skvelých, usmievavých ľudí a na neuveriteľné miesta. A skvelý pocit, že sme to zvládli, každý iba s jedným malým ruksakom. Snáď to nebola posledná cesta.

Pozrite si krátke video z našej cesty!