English booking Thai booking

Precestovali sme Bangkok a Mjanmarsko za 3 týždne: 4. časť

8. september 2017

Atmosférou nabitý Mandalay

Precestovali sme Bangkok a Mjanmarsko za 3 týždne: 4. časť

Poznáš také tie malé dodávky s kabínou pre dvoch a korbou? Presne takto vyzerajú väčšie taxíky v Mjanmarsku. Logicky, takéto boli aj v Bagane. A rovnaké mali k dispozícií aj niektoré autobusové spoločnosti, ktoré zvážali ľudí na zastávku. Zadarmo! Toto je to, prečo navštíviť Mjanmarsko. Po prvýkrát sme sa s takýmto autíčkom dostali do kontaktu práve v Bagane, keď sme pri hoteli čakali na odvoz. A potom to prišlo, malá dodávka s korbou, na ktorú sme museli vyliezť a prežiť asi 15 až 20 minút k zastávke autobusu. Cez prašné, hrboľaté cesty. Každopádne, takýto odvoz sme chceli už dlhšie absolvovať, a tak sme sa vlastne tešili. Ako sme už spomínali v predošlej časti, z Baganu do Mandalay nočný autobus nepremáva. Šli sme teda denným, ktorý mal byť nepohodlnejší. Boli sme zvedaví, k akému autobusu to vlastne prídeme. Aj cena lístka bola polovičná. A potom sme to uvideli.

Autobusová stanica Bagan - Mjanmarsko

Áno, denný, mennej pohodlný autobus za polovičnú cenu nočného autobusu znamená minibus. Teda skôr štandardnú dodávku s oknami a pár sedadlami. A takmer miliónovým nájazdom kilometrov. Každopádne, pokiaľ nechceš míňať na letenky, je to tá najlepšia voľba. Dávaj si však pozor, aby ťa neusadili rovno za vodiča. Tak, ako nás. Nieže by nebolo super vidieť priamo na cestu, ale v Mjanmarsku sa autobusy využívajú nielen na osobnú prepravu ľudí z bodu A do bodu B. Vodič naberie všetko to, čo si ľudia navzájom posielajú (asi je to lacnejšie, než pošta). No a miesto, ktoré máš na nohy, už zrazu nemáš. Pretože ti zavadzajú krabice, pivo pre muža, ktorý pracuje o štyri mestá ďalej a podobne. Na druhej strane, z toho, čo zažiť v Mjanmarsku, originálna autobusová tlačenica nemusí byť na zahodenia. Aspoň spoznáš každodenný život miestnych a reálne podmienky cestovania.

Autobus z Baganu do Mandalay - Mjanmarsko

Denná cesta do Mandalay

Jediná obrovská diaľnica, ktorú v Mjanmarsku uvidíš, je tá z Rangúnu do Mandalay. My sme síce išli do Mandalay, avšak z Baganu tam vedie iba bočná cesta. Cez krajinku, dedinky, polia. Môžeš si aspoň vynahradiť výhľad, ktorý sa ti v nočnom autobuse nenaskytol. Cesta trvá približne 5 až 6 hodín a dá sa to vydržať. Keď sme odchádzali z Baganu, ktorý patrí medzi najlepšie atrakcie v Mjanmarsku, zo všetkých strán sa na nás valili rozostavané hotely. Ktovie, ako to tu bude vyzerať o pár rokov. Počas celej cesty je iba jedna zastávka na odpočinok šoféra, na jedlo a na wc. Klasické odpočívadlo, ničím sa neodlišovalo od ostatných v celej krajine. Je to približne v strede cesty, kde široko-ďaleko nie je nič. Ale aj tam, uprostred ničoho, nájdeš zopár miestnych z ďalekých dediniek, pasúc vychudnuté kravy. Alebo aj celé rodiny, pracujúc na poliach. Prežiješ zvyšok cesty a víta ťa Mandalay!

Najlepšie atrakcie - Mandalay - vonkajší okruh - Mjanmarsko

Patrí sa spomenúť, akou autobusovou spoločnosťou sme šli. Spoločnosť O.K. Bus. Kritizovať ale nemôžeme, pretože za tú cenu, s tými službami, ťa neodvezie len tak, hockto. Späť k tým službám. Nielenže samotné lístky na tento minibus sú extrémne lacné, ale ešte ušetríš aj na taxíku, ktorý by ťa mal odviezť z autobusovej stanice k hotelu. Tento autobus ťa totiž zavezie priamo k hotelovým bránam. Zadarmo! Poradíme ti teraz jednu veľmi dôležitú vec, čo robiť v Mjanmarsku, predovšetkým, ak cestuješ tak, ako my. Napíš si názov hotela na papierik alebo si ho zapíš do telefónu. Vodič autobusu si ho totiž ľahko zmýli. Náš sa nazýval Yadanarpon Dynasty Hotel. Nuž, vodič autobusu nás odviezol k hotelu Yadanarbon a chvíľu sme si aj mysleli, že je to ten správny hotel. Našťastie sme si ale pozreli obrázky hotela a po dlhšej vysvetlovačke nás odviezol tam, kam bolo treba.

Trh za mestom Mandalay - Mjanmarsko

Ubytovanie s pozlátkom

Do hotela sme sa nakoniec dostali. Yadanarpon Dynasty Hotel je umiestnený v tichej lokalite mesta Mandalay. Povedali by sme, že v luxusnej štvrti, odkiaľ je výhľad priamo na známe vrchy. Nádhera! No a luxusne vyzeral aj samotný hotel. Ako zvonku, tak i zvnútra. Na to, že každý hotel má svojho pikolíka, ktorý ti ihneď berie batožinu, sme si už zvykli. V Mjanmarsku je to štandard. Po prvýkrát sme ale mali pocit, že správanie hotelového personálu je už tak trochu cez. Všetci sa usmievajú, všetci sú úslužní, ale predsa len. V Rangúne či v Bagane sme zažili úprimnú snahu. V tomto prípade tiež, avšak bola až prílišná. Dokonca až natoľko, že vyzerala, akoby bola nasilu. Toto ale určite nie je to, čo vidieť v Mjanmarsku. Na druhej strane, môže to byť iba náš subjektívny pocit, ktorý budeš mať ty úplne iný. Vieš ako to chodí. Každopádne, tento hotel môžeme odporúčať, kvalita je prvotriedna!

Roman Vlčák v Mandalay - vonkajší okruh - Mjanmarsko

Yadarpon Dynasty Hotel nás však v nedobrom zaujal vo veci platby. V Rangúne, v hoteli Lavender, sme platili v domácej mene. V Bagane, v hoteli Thazin Garden, sme platili dokonca euráčmi. No a čuduj sa svete, tento mandalayský hotel bral iba americké doláče. Eurá mu nevoňali a ani domáca mena, čo nám osobne prišlo maximálne čudné. No a tak sme museli ísť do zmenárne. V momente, keď sme išli zaplatiť na recepcií, zmenáreň sme museli ísť navštíviť druhýkrát. Na jednom zelenom papieriku bola totiž malá čiarka od pera, ktorú sme si nevšimli. Ale teta na recepcií si všimla, pretože tak dôkladne, ako si každý jeden dolárpapier prezrela ona, si ešte nikto nikdy neprezrel. Takéto situácie určite nie sú dôvodom, prečo navštíviť Mandalay. No ale nakoniec všetko dobre dopadlo, keďže v zmenárni nenamietali a doláre nám bez namietania vymenili za iné doláre. Menší adrenalín však neuškodí.

Trh v Mandalay - Mjanmarsko

Trojdňový itinerár pre začiatočníkov

Tri dni ti na Mandalay úplne stačia. Aj keď je veľa atrakcií vo vnútri mesta, a azda ešte viac za mestom, tri dni sú akurát. Jeden deň prídeš, a to už bude večer. Ak na teba nedoľahne únava, môžeš si ísť hneď pozrieť večerné mesto. Báť sa pritom určite nemusíš, nehrozí ti vôbec nič. Tak, ako v Bangkoku a v Rangúne, večer vychádza do ulíc viac ľudí, než cez deň. A takýto dvojhodinový výletík určite patrí medzi to, čo zažiť v Mandalay. Druhý deň môžeš ráno opäť vyraziť do ulíc a začať hľadať taxi, čo určite nebude žiadny problém. No a to, čo bude nasledovať, záleží už iba na tebe. Môžeš si dať hneď vnútorný okruh v rámci mesta alebo naopak. Môžeš si dať vonkajší okruh mimo mesta a mesto si dať na druhý deň. Pokiaľ však budeš chcieť absolvovať cestu podobnú tej našej, rátaj s tým, že na tretí deň budeš odchádzať. A ty už asi tušíš, čo to znamená. Presne! Bude treba stihnúť nočný autobus.

Doprava v Mandalay - Mjanmarsko

Náš plán vyzeral tak, ako sme to popísali vyššie, aj keď s určitými odchýlkami. Ako sa vraví, po vojne je každý generál. A tak sa aj nám lepšie hodnotí a radí takto od počítača, keď vieme, čo by sme urobili inak. Ale späť k veci. V prvý deň na nás akosi doľahla únava. Jednak z tripu v Bagane a z cesty minibusom do Mandalay. Predsa len, mať 5 - 6 hodín nohy v tej istej polohe nie je najpohodlnejšie. V prvý deň sme teda večer prišli, a keďže sme boli hladní a nechcelo sa nám hľadať a skúšať, otestovali sme hotelovú reštauráciu. Neskôr sme sa ešte poprechádzali v okolí hotela, nakúpili si na druhý deň a šli spať. A druhý deň to začalo. Šli sme na vonkajší okruh taxíkom, zažiť tie najlepšie atrakcie v Mandalay. Respektíve za mestom. Taxi na celý deň stojí asi 40 000 Kyat, čo je cena prijateľná. Prešli sme takmer všetko, čo mal taxikár v pláne. No a na druhý deň sme prešli mesto, prakticky na blind.

pagoda-mingold-mandalay-vonkajsi-okruh-mjanmarsko

V Mandalay kvitne turizmus

Mesto Mandalay je svojím spôsobom podobné Rangúnu. V prvom rade, je to veľké mesto. Tomu zodpovedá všetko, čo s tým súvisí. No a toho, čo robiť v Mandalay, je skutočne veľa. Napriek tomu, že Rangún, bývalé hlavné mesto Mjanmarska, by malo byť ekonomickým a turistickým centrom, nemali sme z neho ten pocit. Avšak dostavil sa práve v Mandalay. Mali sme pocit, že práve toto mesto je turistickým a ekonomickým centrom krajiny zlatých pagod. Mali sme pocit, že práve toto je to mesto, ktoré zažíva turistický boom. Mali sme pocit, že práve toto je to mesto, kde sú domáci na turistov zvyknutí. A začali sme si myslieť, že práve toto je to mesto, ktoré využívajú cestovatelia ako východiskový bod na trip po Mjanmarsku. To, že v v tomto meste kvitne turizmus jedna radosť je cítiť na každom kroku a v každej situácií. Zhodnotili by sme to asi tak, že Mandalay si začína zvykať.

Dominika Matušiková v Mandalay - Mjanmarsko

Koniec-koncov uvidíš, keď toto mesto navštíviš. Uvidíš v ňom viac turistov, než v Rangúne a Bagane dokopy. To je taký prvý point, vďaka ktorému si uvedomíš, že turisticky to s Mandalay ide dobrým smerom. Na druhú stranu, už ani miestni sa k tebe nesprávajú tak, ako keby iných cestovateľov v Mjanmarsku nebolo. Nuž, ak asi ale začínaš predstavovať druhý Bangkok, to ťa sklameme. Tým Mandalay zatiaľ nie je ani zďaleka. To je však dobre. Práve teraz je ten čas, kedy môžeš vnímať rozvoj turizmu na vlastnej koži. Z toho, čo vidieť v Mjanmarsku na vlastné oči, patrí rast turizmu a zvykanie si na popredné miesta. Bolo to cítiť v hoteli, bolo to cítiť na službách, v reštauráciách či obchodoch. V meste Mandalay si miestni veľmi dobre uvedomujú svoj potenciál a snažia sa ho využiť čo možno najviac. A my to vlastne kvitujeme, pretože celé Mjanmarsko potrebuje turizmus ako soľ.

Mandalay - vonkajší okruh - taxi - Mjanmarsko

Dažďová sezóna? Nezaprší…

V juhovýchodnej Ázii vyzerá dažďová sezóna inak. Aj keď veľa ľudí si myslí, že iba prší. To nie je pravda. A v meste Mandalay vôbec nie. Práve naopak, boli sme prekvapení, aké horúco tu je. Nikde ani obláčik, počasie na internete hlásilo 32 °C, ale realita bola iná. Na slnku bolo aj 40 °C. Áno, v dažďovej sezóne a nie, nepomýlili sme sa. V jednom kuse sme museli niečo piť. Mimochodom, dodržiavať pitný režim v takomto počasí je nesmierne dôležité. Rovnako dôležité je, a možno ti to bude znieť naozaj čudne, mať opaľovací krém. V Mandalay sa totiž dokážeš spáliť v priebehu 15 minút. A tak, že ťa to začne okamžite štípať. No a nezabudni na nejaké pokrievku hlavy. Ideálne šiltovku. No a keď budeš čakať, že začne pršať, načakáš sa. Ak sa pýtaš, prečo navštíviť Mjanmarsko v dažďovej sezóne, potom je to počasie. Nechceme si totiž ani predstaviť, ako vyzerá barmské leto.

Roman Vlčák v Mandalay - Mjanmarsko

Napriek horúcemu počasiu, dažďová sezóna o sebe dala vedieť. Pritom, ako nás taxikár viezol za mesto, videli sme rieku. Človek by si myslel, že jej hladina má byť tak vysoko, ako sme ju videli my. Avšak nie je to pravda. Až keď sme sa začali zhovárať so šoférom, rozpovedal nám, že každoročne počas dažďovej sezóny sa hladina dvihne o niekoľko metrov. Nuž rieka Irravadi o sebe dáva vedieť v celom Mjanmarsku. Pod jej hladinou skočili príbytky mnohých domácich, ktorí si postavili nové, slamené, dočasné príbytky priamo pri ceste. Toto je niečo, čo ťa zasiahne. Nuž, nie je to práve to, čo zažiť v Mjanmarsku, ale je to tamojšia realita. Takto sa to opakuje každý rok. Rovnako to vyzerá pri jednej z najväčších atrakcií mesta Mandalay, mosta U-Bein, na jazere Taung Tha Man. Hladina je veľmi vysoko, skoro až pri vrchu samotného mosta. Vidieť vytŕčajúce strechy. Veľmi silný moment.

Most U-Bein - záplava - Mandalay - Mjanmarsko

Cestovateľské typy a rady: Mandalay

#1 Potrebuješ aspoň tri dni

Na mesto, akým je Mandalay, potrebuješ minimálne tri dni. Musíš si uvedomiť, že sú tu až dva okruhy atrakcií. Vnútorní, ktorí tvoria atrakcie v meste, a vonkajší, ktorý tvoria trakcie za mestom. Druhá vec je, že z Baganu odchádza autobus okolo obeda, čo znamená, že do Mandalay prídeš až podvečer. Môžeš sa najesť, ísť si niečo nakúpiť a spať. Druhý deň ti bude stačiť na vonkajší okruh a tretí deň, kým neodídeš, prejdeš vnútorní okruh. Ten zvládneš aj po vlastných.

#2 Zahoď plány a vezmi taxi

Na mesto Mandalay vlastne nepotrebuješ itinerár. Stačí ti dopredu pozrieť, čo približne chceš vidieť a odchytiť taxi na ulici. Skoro každý vodič ponúka už spomínané okruhy za nejakú cenu. Nepamätáme si, koľko pýtal za vnútorný, mestský okruh. My sme s taxíkom šli iba vonkajší a ten nás vyšiel 40 000 Kyat, čo je približne 27 Eur. Výborná cena na to, že taxi máš k dispozícií až do západu slnka, všade ťa počká toľko, koľko chceš a na konci ťa vezme do hotela.

#3 Natri sa opaľovacím krémom

Nech to znie akokoľvek hlúpo, najmä v Green Season, je to tak. Nezbláznili sme sa. V meste Mandalay je horúco. Veľmi horúco a veľmi ľahko sa dokážeš spáliť. Možno zaprší a ochladí sa, ale až v noci. Cez deň sa musíš chrániť najviac, ako to len ide. Kúp si dobrý opaľovací krém, pred tým, než vyjdeš z hotela sa natri a vydaj sa v pred oproti dažďovej sezóne a hľadaj tie najlepšie atrakcie v Mandalay. My vieme, že túto radu podceníš. Aj my sme ju podcenili.

#5 Dávaj pozor na premávku

Opäť raz apelujeme na dopravu. Ako sme už spomínali, Mjanmarsko je absolútne atypické. Jazdí sa totiž napravo ako u nás. Akurát že mjanmarské autá majú aj volant napravo. Okrem toho, dopravné značky takmer neexistujú, policajtov a semafory na križovatkách domáci nerešpektujú. Všade sú motorky, autá. Okrem toho, Mandalay má premávku celkom hustú. Osobne sa nám zdalo, že viac, než Rangún. Treba si teda dávať pozor a obzrieť sa aj viackrát.

#6 Navštív turistické centrum

Tentokrát nám v hoteli znova vybavili všetko, čo sme potrebovali. Predsa len to však nebolo to pravé orechové. Nebolo to to, čo sme zažili v Rangúne a v Bagane. V Mandalay by sme ti predsa len odporúčali navštíviť skôr turistické centrum. My sme ho navštívili a cítili sme sa v ňom skvele. Otváracím hodinám síce netreba dôverovať na sto percent, ale ľudia, ktorí v ňom pracujú ti to vynahradia. Sú milí, vedia toho veľa vybaviť a tiež ti vo všetkom poradia.

Z Mandalay na jazero Inle autobusom

Náš itinerár hovoril jasnou rečou. Po meste Mandalay nasledovala cesta k jazeru Inle. Opäť sme si vybrali presun nočným autobusom. A opäť sme si lístky vybavili na recepcii hotela aj s odvozom na autobusovú stanicu. Záleží, v akom hoteli budeš bývať, ale ak v tom, čo my, odporúčame zájsť vybaviť tieto veci do turistického centra. Večer pre nás prišiel taxi, vzal nás na autobusovú stanicu. Samozrejmosťou bolo, že nás vzal priamo k autobusu. Stanica totiž bola rovnaký extrém, ako v Rangúne. Po angličtine ani chýru, ani slychu a na ploche hodnej malého mesta xy autobusových dopravcov. To nenájdeš, nemáš šancu. Jednoducho, musí byť s tebou niekto miestny. Napríklad ten taxikár. Na všetko sme už boli pripravení, keďže išlo o rovnaký scenár ako v bývalom hlavnom meste Mjanmarska. Iba cesty sme sa obávali. Približne 240 km malo trvať 10 hodín. Ako teda môže vyzerať tá cesta?

Pozrite si krátke video z našej cesty!