English booking Thai booking

Precestovali sme Bangkok a Mjanmarsko za 3 týždne: 3. časť

31. august 2017

Prekoná vôbec ešte niečo Bagan?

Precestovali sme Bangkok a Mjanmarsko za 3 týždne: 3. časť

Nebudeme klamať, Rangún nám pripravil šok. Napriek tomu môžeme toto mesto odporúčať. Určite je dôvodom, prečo navštíviť Mjanmarsko. Tu totiž platí, že lepšie je raz vidieť, než stokrát čítať. Ale na vlastné oči. Pretože aj keď vidíš fotografie, tie ti nikdy nesprostredkujú zážitok, pri ktorom vznikli. Ale k veci. Zlom nastal na autobusovej stanici, kedy sme po prvýkrát stretli niekoho nám blízkeho. Amerických cestovateľov, milý to párik. Konečne! No vôbec sme netušili, čo máme očakávať od autobusu a cesty do Baganu. Tak sme radšej neočakávali nič. V čas odchodu prišiel ďalší šok. Tentokrát však v dobrom slova zmysle. Pristavil sa pri nás autobus, za aký by sa nemusel hanbiť žiadny dopravca západného sveta. Miesta habadej, sedadlá sa dali sklopiť takmer do vodorovnej polohy. Na sedadle sme si našli aj vankúšik, deku a tiež občerstvenie. Paráda!

Výhľad na pagody - Bagan - Mjanmarsko - EVA Air

Ako sa dostať z Rangúnu do Baganu? Je viacero možností. Napríklad cesta vlakom, ktorá je extrémne lacná, no tiež nepohodlná a dlhá. Môže trvať 24 hodín. Presný čas je priam nemožné vyrátať, keďže koľajová doprava je na veľmi chabej úrovni. Cesta vlakom by však určite mohla byť to, čo zažiť v Mjanmarsku. Na druhej strane, ak nemáš veľa času, sú tu lety. Miestnych letových dopravcov je veľa a vybrať si toho správneho dá zabrať. Mimochodom, k dispozícií je ich približne 20 a určite ich nenájdeš na bežných internetových stránkach. Ak si teda chceš kúpiť letenku, treba navštíviť turistické centrum, hotelovú recepciu, pobočku leteckej spoločnosti alebo ich internetovú stránku. A na letenku si priprav približne 100 Eur. My sme išli nočným autobusom. Zlatá stredná cesta. Ideš v noci, autobus je pohodlný a dobre sa vyspíš. Cena lístka? Okolo 15 až 20 Eur.

Thazin Garden Hotel - záhrada - Bagan - Mjanmarsko - EVA Air

Nočná cesta do Baganu

Máš už vo svojom zozname, čo vidieť v Mjanmarsku, zapísané výhľady z autobusu? Sklameme ťa. V noci toho veľa neuvidíš. My sme videli iba výjazd z mesta na širokú diaľnicu. Len tak medzi rečou, diaľnica bola vo veľmi slušnom stave. Pri prvej pagode, ktorá bola po ceste, sme zastavili a vodič aj so „závozníkom“ do nej bežali. Pravdepodobne išlo o akýsi rituál, o modlitbu, aby sme šťastne dorazili do cieľa. V ceste sme teda pokračovali a najbližšia zastávka bola až o tri hodiny. Vo vnútri autobusu bol samozrejmosťou film s Jackie Chan-om. Pochopili sme, že pre miestnych je to ten najväčší filmový hrdina. Po troch hodinách sme zastavili na odpočívadle. Doteraz netušíme, v akých končinách. Dôležité pravidlo je, že každé odpočívadlo vyzerá v Mjanmarsku rovnako. Otvorená reštaurácia, zopár voľne pohybujúcich sa psov a toalety. Zvykni si na klasické šľapáky.

Socha - Bagan - Mjanmarsko - EVA Air

Zvyšok cesty si nepamätáme. Na pohodlných sedadlách sme si sklopili opierky, prikryli sa teplými dekami a zaspali. Možno si práve vravíš, prečo teplá deka? Je pravda, že Mjanmarsko je horúca krajina. Aj v dažďovej sezóne. V noci sa ale vždy ochladí a v autobuse to budeš pociťovať dvojnásobne. Klíma je sviňa a po dvoch či troch hodinách ti tá teplá deka dá zmysel. Každopádne, keď zaspíš, ako my, je ti to jedno. Prebudili sme sa pár kilometrov od Baganu, pri východe slnka. Bol to krásny výhľad. Dorazili sme na autobusovú stanicu v dedinke Nyaung-U. Na taxikárov sme už boli pripravení. Ak je niečo, čo robiť v Mjanmarsku, a nikdy na to nesmieš zabudnúť, potom je to zjednávanie. Za odvoz do hotela najprv taxikári pýtali 20 000 Kyat. To je na Barmu veľa. Nakoniec sme to zjednali na 15 000 Kyat a to bola hranica, ktorú nechcel podliezť žiadny taxikár.

Autobusová zastávka - Bagan - Mjanmarsko - EVA Air

Kam to vlastne ideme?

Dovolíme si tvrdiť, že Bagan patrí medzi najlepšie atrakcie v Mjanmarsku. Dokonca si dovolíme tvrdiť, že Bagan je najlepšou atrakciou! A dovolíme si tiež tvrdiť, že toto miesto je unikát, ktorý na svete nemá obdobu. Exotické pláže, moderné veľkomestá, to uvidíš všade. Ale viac, než 2 500 pagod na ploche vyše 50 kilometrov štvorcových, na to musíš ísť do Mjanmarska. Až kým sme do Baganu neprišli, predstavovali sme si, ako to asi vyzerá. Posnažíme sa ti to opísať. Bagan je obrovská plocha, ktorú obkolesujú tri hlavné dedinky - Old Bagan, New Bagan a Nyaung-U. Z týchto dediniek je do Baganu veľmi dobrý prístup. My sme boli ubytovaní v dedinke New Bagan. Cesta taxíkom bola pre nás prekvapením. Pred vstupom na plochu Baganu, ktorú tvoria vlastne aj tie tri dedinky, je nutné zaplatiť. O tom sme nevedeli, ani sme sa to nikde nedočítali. Na ceste je niečo ako mýto, kde ti dajú kartičku s oficiálnym štemplom. Poplatok je 25 000 Kyat, čo nie je málo. Platia ho ale iba cudzinci a slúži na opravy Baganu po zemetrasení z augusta 2016.

Ranná scenéria - Bagan - Mjanmarsko - EVA Air

Celý Bagan je archeologická oblasť a aj tie cesty vyzerajú všelijako. Jama sem, jama tam. Chvíľami sme sa cítili, že sme na pravej slovenskej ceste. Po Rangúne to bola veľmi zaujímavá skúsenosť. Zrazu sme videli mjanmarské dedinky, v ktorých akoby zastal život. Na uliciach už nepobehovali deti, pretože nemajú kam ísť, ako v Rangúne. Aj keď cesta taxíkom od autobusovej stanice v Nyaung-U nebola dlhá, chvíľami sme mali pocit, že sme úplne stratení. Kam to vlastne ideme? A potom sme videli jednu pagodu, druhú pagodu, usmievajúcich sa ľudí, zveľadujúc si svoje skromné príbytky. Áno, ideme na to miesto a toto je ten pravý dôvod, prečo navštíviť Bagan. Uvideli sme tabuľku s názvom nášho hotela. Dlhá prašná cesta pomedzi drobné pagody viedla k bráne hotela. Vtedy sme si uvedomili, že je 7 hodín ráno. Hlavou nám prebleslo, ubytujú nás tak skoro?

Thazin Garden Hotel - pagoda - Bagan - Mjanmarsko - EVA Air

Ubytovanie v Bagane na jedničku

V Bangkoku a Rangúne sme mali ubytovanie rezervované ešte skôr, než sme odleteli zo Slovenska. Pre istotu. Na ďalších miestach, ktoré sme chceli navštíviť, sme si už nedovolili booknuť hotel skôr, než jeden deň pred príchodom. Niekto sa pýta prečo a niekto iný zasa chápe prečo. Predstav si, že sa ti zmení itinerár. Napríklad kvôli počasiu. V tom momente musíš rušiť všetky rezervované ubytovania, ktoré už možno máš aj zaplatené. To si radšej ani nechceš predstaviť, je tak? Ani my sme nechceli. Určite ti teraz prišlo na um, ako si vlastne dokážeš rezervovať ubytko deň dopredu. V podstate je to jednoduché. Každý hotel má Wi-Fi a aj ten hotel Lavender v Rangúne mal. Pripojíš sa s telefónom, nájdeš si hotel aký chceš a rezervuješ. Z toho, čo zažiť v Bagane, ale musíš vylúčiť stres, ktorý sme mali my. Hotel sme si síce rezervovali, ale na zlý termín. Fú, to boli nervy.

Thazin Garden Hotel - personál - Bagan - Mjanmarsko - EVA Air

My sme sa ubytovali v hoteli Thazin Garden. Lepší hotel sme už v celom Mjanmarsku nezažili. Mali sme chybu v rezervácii. Prišli sme, keď sa ručičky na ciferníku hodín zastavili na siedmej hodine rannej. Napriek tomu bol personál milý, usmievavý a izbu nám pripravil do 5 minút po príchode. Hotel sa nachádza kúsok od vchodu do areálu Bagan. Kúsok od najznámejšej pagody východu a západu slnka. Má skvelú reštauráciu s nesmierne snaživými čašníkmi a tým najchutnejším jedlom, aké sme v Mjanmarsku jedli. Ak sa pýtaš, čo vidieť v Bagane, je to fungovanie tohto hotela. Je až neuveriteľné, s akým entuziazmom nás personál hýčkal. A mal iba tri hviezdičky. My by sme mu dali päť! Slovami sa ani nedá opísať, ako dobre sme sa v ňom cítili. V domčeku sme mali jašteričky. Ihneď sme si zvykli. Nuž, exotika. Dnes nám chýbajú, veď boli zlaté a hmyz zmizol.

Thazin Garden Hotel - raňajky - Bagan - Mjanmarsko - EVA Air

Trojdňový itinerár pre začiatočníkov

Môže sa zdať, že na Bagan ti stačia aj dva dni. V jeden prídeš, pozrieš a na druhý odídeš. Ak si myslíš, že niet čo robiť v Bagane, mýliš sa! Dva dni ti nestačia, tri dni už áno. Keby sme si itinerár zostavovali ešte raz, v tejto mjanmarskej oáze by sme zotrvali aj jeden celý týždeň. Každopádne, viac, ako 50 kilometrov štvorcových s vyše 2 500 pagodami, to nie je sranda. Ak by bol záujem prejsť ich všetky, pravdepodobne by ti nestačil ani ten týždeň. Okrem toho, po asi piatej či šiestej pagode sa ti začnú zdať všetky rovnaké a pomaly prestaneš vnímať rozdiely. Príliš veľa času na prieskum teda bude opačný extrém. Ale späť k veci. Určite si budeš chcieť oddýchnuť pri luxusnom bazéne, ktorý v hoteli Thazin Garden nájdeš. Budeš sa chcieť poprechádzať po dedinke, možno nájsť a kúpiť nejaké suveníry. A všeobecne, vidieť to naj, čo Bagan ponúka. Vyhraď si tri dni.

Výhľad na Bagan - Mjanmarsko - EVA Air

Ako vyzerali naše tri dni? V prvý deň sme sa prebehli po Novom Bagan, naraňajkovali sa a osprchovali. Po tej ceste autobusom ti to padne dobre. Ale čo s načatým dňom? Vybrali sme sa spoznávať blízke pagody. Neskôr sme sa vrátili, užili si bazén a naplánovali druhý deň. Ešte večer sme sa na recepcii spýtali na sprievodcu a dopravné prostriedky, s ktorými by sme Bagan prešli. Ako sme zistili v Rangúne, na recepcii ti vybavia aj medzikontinentálnu raketu. Takže o 5.00 ráno nás na recepcii čakal sprievodca Ye Yan Aung s troma motorkami a mohli sme vyraziť na cestu. Za približne 45 € na celý deň nám ukázal východ slnka, tie najlepšie atrakcie v Bagane, najlepšiu reštauráciu a aj výhľad na rieku Irrawaddy. Západ slnka kvôli dažďu nevyšiel, no bol to skvelý deň. No a na tretí deň sme balili a okolo obeda sme odchádzali ďalej, do mesta Mandalay.

Dominika Matušiková a sprievodca Ye Yan Aung - Bagan - Mjanmarsko - EVA Air

Treba sa v Bagane niečoho báť?

Táto kapitola by sa dala odbiť jednou suchou vetou. Nie, v Bagane sa netreba ničoho báť. Avšak predsa len, treba mať to povestné cestovateľské srdiečko. Keď už ale prežiješ Bangkok a Rangún, Bagan pre teba bude vykúpením. Dobrodružstvom a oddychom zároveň. Samozrejme, aj v Bagane na teba čakajú svorky psov. Tých sa ale báť netreba. Na ľudí sú zvyknuté a my sme dokonca mali pocit, že sa usmievajú. Postupom času si na ne zvykneš tak, že si ich ani nebudeš všímať. Presne ako my. Druhá vec je doprava. Tá síce nie je taká hustá ako v bývalom hlavnom meste Mjanmarska, avšak tiež má niečo do seba. Či už je to New Bagan, Old Bagan alebo Nyaung-U, všade sú prašné cesty. Výnimkou je iba hlavná cesta, ktorá cez tieto tri dediny vedie a zároveň ich spája. Jedným mopedom sa odvezie aj štvorčlenná rodina s novorodencom. Nuž, treba dávať pozor.

Cesta k hotelu - Bagan - Mjanmarsko - EVA Air

Ľudí sa báť netreba. Bagan je totiž ako iný svet. Domáci sú tu tak neuveriteľne milí a nápomocní, že sa nám to veriť nechcelo. Stále sme za tým niečo hľadali. Nakoniec sme ale nenašli nič. Na vyjadrenie toho, ako dobre sme sa v Bagane cítili v spoločnosti domácich, nestačia žiadne slová. To treba zažiť. A hneď máš dôvod, prečo navštíviť Bagan. Z nebezpečenstiev nám napadá snáď len jedna vec. V podstate to ale ani nie je nebezpečenstvo. Ide o to, že v Bagane sa môžeš ľahko stratiť. Ak nemáš zmysel pre orientáciu, môže to byť poriadny extrém. Na druhej strane, vieme si predstaviť, že by to bolo zaujímavé dobrodružstvo. S odstupom času. Aby sa predišlo smrteľným stresovým stavom, odporúčame dve veci. Prvou je sprievodca. Druhou je offline mapa, ktorú sme ti odporučili už v prvom dieli. Neboj sa, nájde ťa aj medzi pagodami uprostred ničoho.

Roman Vlčák a sprievodca Ye Yan Aung - Bagan - Mjanmarsko - EVA Air

Dažďová sezóna? Najlepší čas!

Monzúnová či zelená sezóna, ako ju domáci nazývajú, nie je všade rovnaká. Vo všeobecnosti sa má za to, že v juhovýchodnej Ázii neustále prší. A tiež, že v tejto sezóne sa sem neoplatí cestovať. To nie je pravda. Ako sme ti už v prvej časti cestopisu naznačili, dažďová sezóna vyzerá všade inak. V Bangkoku za 4 dni spŕchlo dvakrát, a to na 5 až 10 minút. V Rangúne to bolo horšie. Lialo, a keď nelialo, mrholilo. Ako je na tom Bagan? Teploty okolo 35 °C, slnečno, sem-tam oblaky a sem-tam spŕchne. Okrem toho, všetko je rozkvitnuté, zelené. Dažďovú sezónu v Bagane by sme prirovnali k letu na Slovensku. Ak sa pýtaš, kedy cestovať do Baganu, my by sme odporúčali iba Green Season! Z rozprávania miestnych sme sa dozvedeli, že ak by sme prišli v hlavnej sezóne, bolo by aj 45 °C, sucho a túry po Bagane cez deň by pre mnohých boli priam nemožné.

Východ slnka - Bagan - Mjanmarsko - EVA Air

My sa vždy vymykáme priemeru. V Bagane sa počas celej dažďovej sezóny stane snáď iba raz, že prší poriadne, takmer počas celého dňa. Presne tento deň sme schytali my. A dokonca to bol ten deň, na ktorý sme mali naplánované prejdenie Baganu krížom-krážom so sprievodcom. Na motorkách. Našťastie, skoro ráno iba popŕchalo. Epický východ slnka nad Baganom sme síce nezachytili, no máme niečo epickejšie. Rozvidnievalo sa, stúpal opar a mrholilo. V pozadí hory a oblaky. Jednoducho, pohľad pre bohov. Neskôr už ale začalo pršať. Jazda na motorkách stála za to. Prach z ciest sa razom zmenil na poriadnu bačorinu. Najlepšie sú veľké mláky, pri ktorých nikdy nevieš, čo sa stane, ak do nich nabehneš. Prežili sme to, dážď nás nezastavil. Keď sme sa ale po celom dni vrátili do hotela, premočení sme boli až na spodné prádlo. Nepomohla ani bunda.

Fotografovanie scenérie - Bagan - Mjanmarsko - EVA Air

Cestovateľské typy a rady: Bagan

#1 Zotrvaj aspoň tri dni

Na Bagan sú dva dni málo. Na tomto mieste musíš ostať aspoň dve noci, tri dni. Jeden deň obetuješ spoznávaniu dedinky, v ktorej sa ubytuješ, spoznávaniu priľahlých pamiatok či vymožeností hotela. Druhý deň obetuješ top miestam v Bagane, cez ktoré ťa sprievodca prevedie. Iste chceš zažiť východ a západ slnka. Vedz, že tento deň bude úžasný, avšak maximálne ťa unaví. No a posledný deň bude vlastne taký polovičný. Musíš si zbaliť pakšamenty a pokračovať ďalej.

#2 Neboj sa dažďovej sezóny

Nenechaj sa odradiť rečami ľudí, ktorí v juhovýchodnej Ázii nikdy neboli. Dažďová sezóna vyzerá v každom kúte tejto časti sveta inak. Mjanmarsko je obrovské, a ak sa chystáš precestovať takmer celú krajinu, všade zažiješ iné počasie. Do Baganu by sme osobne v inej, než dažďovej sezóne nešli. Prečo aj? Teploty sú ideálne, počasie fantastické. A aj napriek tomu, že sme chytili práve ten jeden upršaný deň, svoje rozhodnutie by sme nezmenili. Green Season je správna voľba.

#3 Požičaj si dopravný prostriedok

Viac, ako 50 kilometrov štvorcových. Viac, ako 2 500 pagod. To po svojich asi nedáš. Čo ti ale môžeme odporučiť, je požičať si nejaký dopravný prostriedok. Na výber je toho viac. Tak napríklad, môžeš si požičať bicykel. Síce je to lepšie, než využívať pešibus, no má to svoje muchy. Požičať si tiež môžeš klasický skúter alebo e-bike (čo je elektrický skúter). Potom je tu ešte jedna možnosť, a tou je celodenný taxi, ktorý by sme ale neodporúčali. Ideálnou voľbou je e-bike.

#4 Vyhľadaj dobrého sprievodcu

Naším tipom nad zlato je dobrý sprievodca. Najmä, ak máš málo času. Dobrý sprievodca ťa vezme na východ a západ slnka k tej správnej pagode. Vezme ťa k tým najpodstatnejším pagodám a čo-to ti o nich porozpráva. Aj ty budeš mať z toho lepší pocit. Dozvieš sa vždy niečo viac, než z článkov na internete. My odporúčame sprievodcu Ye Yan Aung. Jeho e-mail je yeyanaung910@gmail.com. Ak si aj budeš sprievodcu vybavovať na hotelovej recepcii, určite si pýtaj jeho!

#5 Nesnaž sa stihnúť všetko

Základom v Bagane je nesnažiť sa stihnúť všetko. Nie je to, jednoducho, možné. Budeme sa už x-tý raz opakovať, ale 2 500 pagod, to nedáš. A ako sme ti už vyššie spomínali, po pár pagodách sa ti bude zdať každá rovnaká. Aj preto je lepšie mať sprievodcu, ktorý ťa prevedie cez to najlepšie, čo v Bagane je. Ak sa budeš snažiť stihnúť všetko, nedopadne to dobre. Nepodarí sa ti to, a potom sa dostavia výčitky. Vykašli sa na to. Raz sa tam možno vrátiš a stihneš aj to ďalšie.

#6 Nezabudni sa usmievať

Túto radu sme ti už raz dali. Dnes ju zopakujeme a viac ti ju už pripomínať nebudeme. V Mjanmarsku by to mala byť totiž automatika. Najmä v Bagane, kde sú ľudia absolútne milí. Budú sa na teba usmievať v jednom kuse. A všetci. Vychutnávaj si to, pokiaľ sa z tejto krajiny nestane druhé Thajsko. Sľúbili sme si, že o desať rokov sa do Mjanmarska vrátime. Pôjdeme do Baganu a uvidíme, ako sa zmenil. Ak ho chceš vidieť ešte nepoškvrnený, treba ísť rýchlo. Začni baliť kufre!

#7 Rozprávaj sa s domácimi

Tým, že v Bagane sú takí milí ľudia, oplatí sa s nimi prehodiť pár slov. Nehraj sa na arogantného turistu, ktorý opovrhuje všetkým a všade. Úsmev je základ a príjemný, kamarátsky rozhovor tiež. Domáci ti poradia azda vo všetkom, čo ti len napadne. Odporučia ti pivo, povedia ti, kde sa najesť a aké jedlá skúsiť. Prezradia ti, čo sa oplatí navštíviť. Chalanisko menom Min Min Ko z hotela Thazin Garden nám poradil asi vo všetkom. Keď tam budeš, ozvy sa mu, s radosťou poradí aj tebe. No a keď sa aj neubytuješ práve v tomto hoteli, napíš mu mail - minminko256313@gmail.com. Určite sa veľmi poteší a povie ti všetko, čo budeš chcieť vedieť. Nielen o Bagane.

#8 Vychutnaj si miestne jedlo

Turizmus začína v Bagane pomaly, ale isto kvitnúť. To bolo jasné, už keď sme tam prišli. Street food tu nečakaj. Jedlo si budeš môcť vychutnať iba v hotelových reštauráciách alebo reštauráciach v dedinkách New Bagan, Old Bagan či Nyaung-U. Všetky sú tourist friendly a pripravujú kadečo, ale najlepšie je aj tak miestne jedlo. Odporučiť môžeme to originálne baganské - dusená ryža s kuracím mäsom na omáčke z čiernych sójových bôbov. Tieto bôby rastú iba v Bagane. Neuveriteľné!

Z Baganu do Mandalay autobusom

Keď sme sa rozhodovali, ako pocestujeme do Mandalay, najlepšie z toho vyšiel autobus. Predsa len, vzdialenosť medzi Baganom a mestom Mandalay nie je taká hrozná. Tradične sme išli naše rozhodnutie zvestovať na recepciu hotela. Už sme akosi tušili, že nám vybavia autobus aj s odvozom z hotela, full servis. A tak aj bolo. Jedinou nevýhodou bol fakt, že z Baganu do Mandalay nepremáva nočný autobus. Na druhej strane, cesta nie je taká dlhá a trvá približne 5 až 6 hodín. Dozvedeli sme sa však, že denný autobus nie je taký pohodlný, ako ten nočný. Aj cena bola akási nižšia. Presne si to už nepamätáme, ale bolo to okolo 15 Eur, avšak pre oboch. Nuž, iná možnosť nebola, a aj keď sme tušili, že to nebude to pravé orechové, šli sme do toho. Na tretí deň pre nás k hotelu prišlo auto s otvorenou korbou, na ktorú sme vysadli a plní očakávaní sa viezli k autobusu.

Pozrite si krátke video z našej cesty!