English booking Thai booking

Precestovali sme Bangkok a Mjanmarsko za 3 týždne: 1. časť

18. august 2017

Bangkok ako z filmov?

Precestovali sme Bangkok a Mjanmarsko za 3 týždne: 1. časť

Možno ti práve napadne: „Čo má Bangkok s Mjanmarskom? Chcem si prečítať niečo o Mjanmarsku. Napríklad nejaké typy či rady, pretože aj ja sa tam chystám“. No, Bangkok ťa možno nezaujíma, ale mal by. Je to totiž ten najdostupnejší bod, z ktorého sa do Mjanmarska dostaneš. Ak sa ti doteraz snívalo o tom, že do tejto krajiny existuje priamy let, vedz, že neexistuje. Teda nie z našich končín. A hneď máš dôvod, prečo navštíviť Bangkok. Vieme, ako sa cítiš a nebudeme klamať, cítili sme sa rovnako. Veď je to Bangkok, mesto hriechu! Mesto, ktoré má o 3 milióny viac obyvateľov, než celé Slovensko. Mesto, ktoré preslávil film Vo štvorici po opici. Mesto, v ktorom ťa zavrú na doživotie za drogy, pretože ti ich niekto podstrčí už na letisku. Pokiaľ už začínaš prijímať realitu, že Bangkoku sa s najväčšou pravdepodobnosťou nevyhneš, pozývame ťa na jedinečnú cestu plnú zážitkov.

Bangkok vs. paranoické filmy o drogách

„Čo keď mi na letisku podstrčia drogy a bude to moja posledná cesta v živote?“ Túto paranoickú otázku máš dovolené klásť iba pred prvou cestou do Bangkoku. Áno, aj my sme sa toho báli, avšak tieto pomýlené predstavy prišli, ohriali sa ešte tak 5 minút po prílete a ihneď zmizli. Personál na medzinárodnom letisku Suvarnabhumi je natoľko milí, že skôr budeš mať pocit, akoby sa ti nemohlo vôbec nič stať. Je ale pravda, že v celom Thajsku sú za drogy veľmi prísne tresty. To sa vyvrátiť nedá. Thajskí domáci môžu dostať trest smrti, cudzinci, teda skôr turisti, doživotie. No a ak by ti našli čo i len trošičku marihuany, môžeš sa pripraviť na to, že najbližších 15 rokov stráviš v neslávnom thajskom väzení. Povedzme si ale na rovinu. Pokiaľ to výslovne nevyhľadávaš, nehrozí ti absolútne nič a nemusíš sa touto problematikou vôbec zaoberať. Všetky paranoje teda bokom.

Bangkok - budhistickí mnísi

Kladieš si otázku, prečo toľko o drogách? Vedz, že ak začneš svojim blízkym a známym rozprávať, ako sa chystáš do Bangkoku, minimálne každý z nich túto tému otvorí. Prečo? Pretože videli veľa filmov a dokumentov. No a čo ukazujú v telke, to je predsa svätá pravda! Dôležité je nebáť sa a nenechať sa odradiť. Nie je totiž všetko tak, ako to v tej telke ukazujú. Druhá vec je logika. Kto a prečo by ti vôbec chcel podstrčiť drogy? Drogy za niekoľko desiatok, stoviek či možno tisíciek Eur. Blbosť! Aby sa niečo také stalo, musíš sa najprv do niečoho zapliesť, však? Celú túto paranoju by sme zhrnuli asi takto: ak sa bojíš ísť do Bangkoku kvôli tomu, že ti tam niekto niečo len tak podstrčí, musíš sa báť aj toho, že vyjdeš z domu a len tak náhodne, bez dôvodu, ťa niekto tresne po hlave a už to nerozchodíš. Tým ale nechceme povedať, že pred Bangkokom netreba mať rešpekt.

Bangkok - Čínska štvrť

Organizácia letiska Suvarnabhumi

Prílet po prvýkrát na medzinárodné letisko v Bangkoku bol zážitok sám o sebe. A dokonca až tak veľký, že si zaslúži viac, než len jednu suchú vetu. V prvom rade, letisko Suvarnabhumi je veľké. Veľmi veľké! Veď predsa patrí medzi najväčšie letiská sveta. Vieme, že sa pravdepodobne opäť dostavil strach. Môžeš ho však pokojne odohnať preč, pretože organizácia na tomto letisku je totiž zvládnutá na jedničku. Všetko je označené, trasy v budove letiska sú maximálne logické, personál milý a skutočne sa môžeš spýtať kohokoľvek na čokoľvek. Informácie sú na každom kroku, a keď sa stratíš (nestrašíš, pretože nie je šanca), navedú ťa. Okrem toho, čaká ťa parádna architektúra, milión obchodov a možno sa budeš cítiť skôr ako v luxusnom nákupnom centre, než na letisku. No a na to, koľko ľudí sa cezeň premelie, všetky procesy fičia veľmi rýchlo.

Bangkok - letisko Suvarnabhumi

Skvelá organizácia však nevládne iba v budove letiska, ale aj vonku. Akonáhle prejdeš administratívou a vyjdeš jedným z hlavných východov von, uvidíš stanovisko taxíkov. Ale nie hocijaké! Stanovisko, na ktorom nájdeš toľko taxíkov, že ich ani nedokážeš zrátať. Poväčšine ti okamžite padnú do oka tie ružové a zeleno-žlté. O taxíkoch sa toho na internete môžeš dočítať veľa. Avšak, akokoľvek si budeš chcieť vybrať najväčšieho sympaťáka, sklamem ťa. Pred letiskom sú automaty na lístky. Stlačíš tlačítko, vyjde ti lístok s číslom, no a ty už len sleduješ digitálne tabule visiace nad autami. Tam, kde blikne tvoje číslo, to je tvoj odvoz. Možno sa ti bude zdať trochu čudné, že si nemôžeš vybrať, ale zamysli sa nad tým. Práve v tom tkvie dokonalá organizácia. Vieš si predstaviť, že sa tá celá masa ľudí, ktorá vyjde z letiska, nahrnie na taxikárov? Takto máš odvoz, prakticky, okamžite.

Bangkok - medzinárodné letisko Suvarnabhumi

V Bangkoku sme si žili kráľovsky

Kým sme sa vydali na celé dva týždne do krajiny zlatých pagod, štyri dni sme strávili v Bangkoku. Je to málo alebo veľa? Záleží od tvojej povahy a taktiež od toho, ako sa ti podarí naplánovať lety. My by sme to, každopádne, zhrnuli asi takto: ak ideš do Ázie po prvýkrát, tie štyri dni sú tak akurát. Vieš si totiž naplánovať tie najlepšie atrakcie v Bangkoku, teda tie, ktoré ťa najviac lákajú. No a po štyroch dňoch, v deň odletu do Mjanmarska, budeš mať pocit, že stačilo. Bangkok je obrovský moloch, v ktorom sa dokážeš stratiť hneď potom, ako vyjdeš z hotela. Ten, kto si myslí, že Bratislava či Viedeň je obrovské veľkomesto, musí sa pripraviť dvoj či trojnásobne. V Bangkoku teda doslovne platí nepísané pravidlo, že menej je niekedy viac. A ani finančne ťa to nezruinuje, pokiaľ si budeš chcieť dopriať luxusný hotel mrakodrapového typu s výhľadom na nezaplatenie.

Bangkok - výhľad z hotela

Hotelov v Bangkoku je toľko, že sa ti hlava zatočí. Všetko záleží od priorít a od toho, ako hlboko máš do vrecka. Ak chceš byť v centre diania, potom ti odporúčame ubytovanie čo najbližšie k ulici Khao San Road. Naopak, ak si chceš po náročnom cestovateľskom dni oddýchnuť, hľadaj hotel v modernej štvrti Sukhumvit. Bangkok má lacné, ale aj drahé hotely. Vieš sa ubytovať aj za menej, než 10 € na noc, a to aj s raňajkami. My sme hľadaniu hotela v Bangkoku obetovali asi týždeň a vsadili sme na luxus. Rozhodli sme sa pre Novotel Bangkok Sukhumvit 20. Vysoký hotel s parádnym výhľadom z izby, s parádnym výhľadom z bazéna na 9. poschodí a s brutálnym výhľadom zo Sky Baru na 25. poschodí. A keby sme sa mali do Bangkoku vrátiť, ubytovali by sme sa v tomto hoteli znova! A koľko nás to vyšlo? Približne toľko, ako hocaký wellness víkend cez zľavový portál.

Bangkok - Sky Bar výhľad

Štvordňový itinerár pre začiatočníkov

Let do Bangkoku s EVA Air má 3 výhody, ktoré si uvedomíš až po prílete. Po prvé, EVA Air letí z Viedne do Bangkoku vždy priamo, bez medzipristátia. Tým pádom trvá cesta iba približne 10 hodín. Po druhé, EVA Air odlieta z Viedne o 19.35 a do Bangkoku prilieta o 11.00. No a po tretie, každá trieda je natoľko pohodlná, že sa príjemne vyspíš. Oh, skoro sme zabudli, večera a raňajky sú samozrejmosť! Už tomu začínaš rozumieť? Vďaka tomu, že odlietaš večer a priletíš doobeda, v noci sa pohodlne vyspíš a po prílete nevnímaš absolútne žiadny časový posun a funguješ úplne normálne. Tak máš teda celého pol dňa k dobru. Môžeš sa ubytovať a začať spoznávať hlavné mesto Thajska! Ak chceš, môžeš si spraviť itinerár, ale aj nemusíš. My sme si itinerár nerobili, chodili sme viac-menej na slepo a videli sme toho naozaj dosť. Čo robiť v Bangkoku? Každému podľa chuti.

Let s EVA Air

Čo sme za štyri dni stihli my? Vyskúšali sme všetko, čo ponúkal hotel. Teda spomínaný bazén a Sky Bar, a stálo to za to. A aj keď sa neubytuješ v takom hoteli ako my, Sky Bar či reštauráciu na x-tom poschodí s brutálnym výhľadom nájdeš takmer v každom výškovom hoteli v Bangkoku. A tiež nemusíš mať ubytovanie v danom hoteli. Bary a reštaurácie sú verejné. Okrem toho sme len tak na blind pochodili Sukhumvit, nákupné centrum Terminal 21 a baštu nočného života, Soi Cowboy. Najkrajšia žena na tomto mieste bude pravdepodobne muž, bez srandy! Čo by to bola za návšteva Bangkoku, ak by sme sa neprešli najznámejšou ulicou v celom meste - Khao San Road? Na blind sme prešli takmer celú čínsku štvrť, v ktorej nájdeš väčšinu Bangkokských atrakcií. No a chrámy, to musíš. My sme sa rozhodli pre Wat Arun a neoľutovali sme, aj keď bol práve v rekonštrukcii.

Bangkok - Wat Arun

Treba sa megalomanského Bangkoku báť?

Treba mať rešpekt. Báť sa ale netreba, jedine ak toho, že sa stratíš. Ale ani to nie je žiadna katastrofa. Bangkok je organizovaný rovnako dobre, ako aj jeho letisko. Jednoducho, ak nebudeš vedieť, kde si, chytíš taxi alebo aj tuk-tuk a odvezieš sa, kam len chceš. A za naozaj dobrú cenu. Ľudia sú milí, zhovorčiví a zhovorčiví sú dokonca aj tí, ktorí nevedia po anglicky. Úsmevu a reči zvukov, nôh a rúk rozumie snáď každý. Z dorozumievaním problém mať nebudeš, neklameme. A aj keď nebudeš rozumieť, spýtaj sa. Pokojne aj dvadsaťkrát a sleduj, ako ti nikto neodvrkne, ale poradí a s úsmevom. Podaktorí by sa mohli báť navštíviť Soi Cowboy a dúfame, že to nie je práve tvoj prípad. Ak je, vedz, že sa poriadne ochudobníš. Nie príliš dlhá ulica plná barov, sporo odetých slečien, ktoré sa narodili s opačným pohlavím a ruch, ruch, ruch… Nezabudni však, že cez deň to nemá šťavu.

Bangkok - street food

Keď sme sa dozvedeli, že letíme do Bangkoku, báli sme sa všetkého. Strach je ale na to, aby sa prekonával. Nakoniec zistíš, že sa niet čoho báť a toho, čo zažiť v Bangkoku, je veľa. Bežným cestovateľom, ktorí nevyhľadávajú problémy, sa tu nemá čo stať. Ani cez deň, ani v noci. Veľakrát sme si robili srandičky, že na hoteli musíme byť pred zotmením, inak nás Bangkok pohltí. Tak, ako to bolo vo filme Vo štvorici po opici. V skutočnosti to ale nie je pravda. Ani zďaleka. Bangkok ťa nepohltí ani cez deň, ani v noci, pokiaľ teda zrovna nevyhľadávaš práve to, čo štyria chlapci vo filme. V noci sme sa v hlavnom meste Thajska cítili dokonca bezpečnejšie, než cez deň. Mesto sa, ako keby, po zotmení prebúdza do ruchu ešte viac, než ráno. Treba to ale merať podľa zaplnenia ulíc ľuďmi. Keby sme to mali merať dopravou, na nič neprídeme. Zápcha je konštantná, 24 hodín denne.

Bangkok - street drink

Dažďová sezóna? Vynikajúci nápad!

Juhovýchodná Ázia je známa svojou dažďovou (monzúnovou) sezónou. Tá je spravidla vtedy, keď my máme leto. V každej krajine tejto oblasti je dažďová sezóna braná ako turisticky neprijateľná, pretože stále leje. My dnes tento mýtus zbúrame! Za celé štyri dni v Bangkoku lialo, teda pršalo, iba dvakrát. Prvýkrát to bola celkom príjemná, poobedná, cca 10 minútová spŕška po naozaj horúcom dni. Druhýkrát sme zasa zažili rannú spŕšku, ktorá sa tvárila, že nás neopustí a bude nás po Bangkoku sprevádzať celý deň, ale nakoniec to s nami vzdala po 5 minútach. Leje teda každý deň a v jednom kuse? Ani omylom! Mesto anjelov je aj v dažďovej sezóne horúce a preplnené turistami zo všetkých kútov sveta. My by sme dažďovú sezónu dokonca odporúčali. Síce je horúco a vlhko, ale pre Európana bez zvyku je to ešte vždy o čosi znesiteľnejšie počasie, než v hlavnej sezóne.

Bangkok - dažďová sezóna - Wat Arun

Neboj, v hotelovom bazéne s výhľadom si budeš môcť spraviť parádne fotky. A keďže je počas dažďovej sezóny skoro stále jemne zatiahnuté a sem-tam vykukne slnečný lúč, možno sa ti podarí spraviť ešte krajšie fotky, než v hlavnej sezóne. Okrem toho, garantujeme ti, že v hlavnej sezóne bude pri tom bazéne sedieť všetkých dvadsaťtisíc hotelových hostí. Čo ti ale môžeme odporučiť, vezmi si do batožiny niečo nepremokavé. Úplne tenučkú bundu zo športového obchodu, ktorú zbalíš do jednej malej kapsičky. Nám sa síce v Bangkoku príliš neosvedčila, keďže nie sme z cukru a tých 10 minút je priam osviežujúcich, ale kto vie. Možno sa ti hodí. A ak aj nie v Bangkoku, v Mjanmarsku sa ti zíde určite. Predovšetkým v bývalom hlavnom meste, Rangún. Ale o tom až v ďalšom pokračovaní nášho cestopisu. Uzavrieme to takto: že je dažďová sezóna, na to ani nemysli.

Bangkok - dažďová sezóna

Cestovateľské typy a rady: Bangkok

Každý má rád typy a rady. Kto by aj nemal, všakže? Najmä pred xy dňami, ktoré najbližšie stráviš veľmi ďaleko od domova. Najmä pred xy dňami, ktoré stráviš v Bangkoku. No a tak sme si povedali, že zopár cenných rád o Bangkoku ti radi poskytneme. Koniec-koncov, sami sme pred cestou do tohto megalomanského mesta hľadali čo možno najviac informácií, ktoré by sme mohli využiť. Našli sme? Áno, našli. Tiež môžeš nájsť na internete celé kvantum informácií, tak ako my, avšak treba vedieť vyberať. Nakoniec zistíš, že nie všetko, čo sa hovorí a píše, je pravda. Napríklad ako s tými paranojami o drogách. Typy a rady, ktoré ti teraz poskytneme, sme nadobudli sami, počas troch nocí a štyroch dní strávených v Bangkoku. Od príletu, až po odlet do mjanmarského Rangúnu. Dúfame, že ti pomôžu zbaviť sa stresu a užiť si Bangkok čo najviac. Takže, enjoy!

#1 Plán letiska Suvarnabhumi, ak je treba

Medzinárodné letisko v Bangkoku je naozaj obrovské, no tiež špičkovo organizované. Po prílete je zrazu všetko tak jednoduché, až sa budeš čudovať. Ale ak si neveriaci Tomáš, navštív webovú stránku letiska, kde nájdeš návod „čo po prílete“ a tiež návod na odlet.

#2 Arrival/Departure Card si vyplň už v lietadle

My sme s tým napríklad skúsenosť nemali. Počas letu do Bangkoku budú letušky určite rozdávať Arrival/Departure Card. Vezmi si ju od nich a vyplň už v lietadle. Budeš mať čas všetko si skontrolovať a predídeš tak stresujúcim momentom na letisku Suvarnabhumi.

#3 Kde sa v Bangkoku ubytovať?

Ako sme už písali, my sme výberu hotela obetovali týždeň a vyplatilo sa. Novotel Bangkok Sukhumvit 20 môžeme odporučiť. Ale každému podľa chuti. Čítaj si recenzie a hodnotenia. Ak chceš nočný pokoj, štvrť Sukhumvit, ak chceš ruch, čínska štvrť a okolie Khao San Road.

#4 Ako sa pohybovať po Bangkoku?

Na internete sa môžeš o doprave v meste anjelov dočítať veľa. Napríklad, že sa vyplatí cestovať nadzemkou. Tá nemá zápchy. Alebo že tuk-tuk povieš častejšie, než „dobrý deň“. Po prvýkrát v Bangkoku odporúčame iba taxi. V pomere cena/výkon je to top!

#5 Akým taxíkom cestovať v Bangkoku?

My sme videli červené, modré, zeleno-žlté a ružové. Je ich milión a doslovne možno aj viac. Naša skúsenosť je takáto: zeleno-žlté používajú taxameter a ružové ho majú iba namontované a nezapínajú ho, čo znamená, že na cene sa ihneď dohaduješ. Pri všetkých ale platí jedno, konečná cena je vecou dohody. Jazda podľa taxametra môže byť lacnejšia, než cena, na ktorej by ste sa dohodli. Treba skúšať. Tak či onak, taxíky sú lacné a dostaneš sa nimi všade a pohodlne.

#6 Pešibusom spoznáš najviac

V Bangkoku sa oplatí nechať sa odviezť do štvrte, v ktorej ťa toho najviac zaujíma a celý deň chodiť. Len tak, na blind a môžeš nám veriť, spoznáš toho najviac. Budeš stále v centre diania, v uliciach Bangkoku. Usmievaš sa na ľudí a oni zasa na teba.

#7 Google Maps? Máme pre teba alternatívu!

Blind je pekný, ale niekedy chceš vedieť aspoň to, aká dlhá trasa vedie na miesto, ktoré chceš navštíviť. Alebo do hotela. Aby bolo možné zjednávať cenu taxíka. Otvoríš si Google Maps? Zabudni! Odradí ťa 10 € za 1 MB prenesených dát. Môžeš si síce kúpiť thajskú SIM-kartu, ale mám pre teba lepšiu alternatívu. Stiahni si na svoj smartfón Sygic! Základná verzia je zadarmo a funguje offline, pretože si dopredu môžeš stiahnuť mapy, aké len chceš. Stiahni si teda Thajsko a Mjanmarsko. Veľakrát ti to pomôže. Napríklad aj vtedy, keď taxikár netuší, kde sa nachádza tvoj hotel. Jednoducho mu zapneš navigáciu a všetko je vyriešené.

#8 Čo jesť v Bangkoku?

Street food je jednoznačnou voľbou. Pad Thai za 50 Baht je skoro zadarmo a navyše vynikajúce. Nie každý je ale so street food ihneď uzrozumený, najmä, keď ešte nebola koštovka. Neboj sa jesť v reštauráciách, na hoteli a neboj sa jesť ani Európsku kuchyňu. Nemusíš za každú cenu jesť iba na ulici a iba thajské jedlo. Vôbec sa za to nemusíš hanbiť. Čo sa týka trávenia, to už je individuálne. My sme sa dali na street food, vyskúšali sme reštaurácie s Thajskou kuchyňou a aj jednu európsku reštauráciu, keďže sme dostali chuť na poriadny šnicel. Nebol síce taký ako doma, ale bol dobrý a zle nám z neho nebolo. Toš naše skúsenosti s jedlom.

#9 Nenechaj sa obtiahnuť

V Bangkoku sa ti môže veľmi ľahko stať, že ťa bude chcieť niekto obtiahnuť. Všetci sú milí, všetci sú nápomocní, všetci sa usmievajú. Ale sú aj výnimky. Takže, ak pôjdeš do akéhokoľvek chrámu, never ľuďom, ktorí postávajú pred vchodom a pýtajú peniaze za vstup. Skúšajú, či niečo zarobia. V každom chráme je za vstupom kasa, kde ti oficiálne predajú vstupenky. Nenechaj sa obtiahnuť ani pri street foode. Nám sa stalo, že sme zaplatili a po spapaní chutného Pad Thai na nás teta začala kričať, že sme nezaplatili. Zbehla sa tam celá ulica, ale tvrdili sme si svoje, až kým si „nespomenula“, že sme jej zaplatili asi 5 minút dozadu.

#10 Odchod na letisko

Ak pôjdeš späť na letisko Suvarnabhumi taxíkom (čo určite odporúčame), povedz taxikárovi, akou leteckou spoločnosťou letíš. Ak ešte nemáš chceck-in, odvezie ťa priamo ku vchodu, kde sa nachádza letecká spoločnosť, ktorú mu povieš. Vybavené! Nemusíš nič hľadať.

Odlet z Bangkoku do Rangúnu

Keďže sme išli zo štvrte Sukhumvit a letisko Suvarnabhumi nie je za rohom, šli sme s poriadnym predstihom. Navigácia ti môže prezradiť čas presunu cca 30 minút. Prirátaj čas na raňajky, zjednávanie ceny taxíka, čas na naladenie správneho rádia, nikdy nekončiacu zápchu, a samozrejme, čas potrebný na check-in. My sme z Bangkoku do Rangúnu leteli s Bangkok Airways, pričom táto letecká spoločnosť lieta medzi týmito dvoma mestami pravidelne. Čím viac ľudí, tým viac chcek-inov. Prirátaj teda ďalší čas. V našom prípade to nakoniec dopadlo tak, že všetko sme stihli v predstihu, avšak let bol odložený. Kvôli zlému počasiu. Kvôli búrke. Pretože dažďovú sezónu síce v Bangkoku netreba riešiť, ale v Mjanmarsku, teda v Rangúne je to už úplne iná káva. No a ako dopadol náš let? Zistíš v ďalšom pokračovaní.