English booking Thai booking

7 vecí, ktoré musíš v Queenslande zažiť!

7. máj 2017

Stihneš ich všetky?

7 vecí, ktoré musíš v Queenslande zažiť!

#1 Vidieť Veľkú koralovú bariéru

Keď sa povie Austrália, predstavíš si kengury, buš, surferov, žraloky… a Veľkú koralovú bariéru. Pretože si spomínaš na hodiny zemepisu, ako ti pani učiteľka vysvetľovala, čo to tá bariéra vlastne je. A bolo ti to (aj tvojim spolužiakom) jedno. Hlavne, že ste ju vedeli ukázať na slepej mape. A áno, nachádza sa práve v Queenslande. Pokiaľ sa sem chystáš, musí to byť number one na zozname, čo vidieť v Queenslande. Nakoniec, je pokladaná za najväčšie prírodné bohatstvo. Teraz sa podrž! Nielen samotnej Austrálie, ale celého sveta!

Veľká koralová bariéra - Queensland

#2 Vyšplhať sa do výšin

Myslíš si, že v úvodzovkách? Nie, aj keď reč bude o meste Brisbane. Hlavnom meste Queenslandu, treťom najväčšom meste Austrálie. Brutálne modernom meste s obrovskou životnou úrovňou, centre turizmu. No ale dosť bolo, asi som ťa už totálne zmiatol. Vráťme sa radšej k šplhaniu. Medzi najväčšie atrakcie v Queenslande totiž patrí Story Bridge, na ktorý sa môžeš vyštverať. Legálne! A tak sa môžeš skutočne vyšplhať do výšin mesta Brisbane, po moste, na ktorom je to povolené, ako na jedinom moste na svete. To je adrenalín, čo?

Story Bridge - Brisbane - Queensland

#3 Zažiť vidiek Queenslandu

Ach, austrálsky vidiek je fascinujúci. Obzvlášť ten v časti Queensland. Je plný farieb, spoločenských podujatí pre všetky vekové aj záujmové kategórie. Z toho, čo zažiť v Queenslande, teda na jeho vidieku, nevynechaj nič. Najmä nie pravé austrálske ródeo, jazdu na koni a spoznávanie priateľských ľudí. Je tu toho až až, až sa ti hlava zatočí. Nebudeš vedieť, čo skôr. Skús zažiť všetko, čo sa bude dať. Na konci dňa budeš zaspávať s príjemným pocitom, že si spoznal aj kus pravej austrálskej kultúry, bez pozlátka mrakodrapov veľkomiest.

Austrálsky vidiek - Queensland

#4 Spoznať austrálsku históriu

Keď sa ťa spýtam na históriu Európy či Ázie, niečo sa dá vystrúhať. A čo tak história Ameriky? Aspoň to, že ju objavil starý známy Krištof. Ale čo o histórii Austrálie? Ostalo ti niečo v pamäti z hodín dejepisu o histórii Austrálie? Mne teda nie, a ak ani tebe, o to zaujímavejšie bude jej spoznávanie. A rovno v Queenslande. Navštív napríklad Australian Stockman’s Hall of Fame alebo Qantas Founders Museum. A ak sa ešte pýtaš, prečo navštíviť Queensland, dobrý dôvod je pôvodná poštová cesta medzi Longreach a Windorah.

História Austrálie - Queensland

#5 Objaviť korene surfovania

Surfovanie nebude práve celonárodným športom našej domoviny. More nemáme a na Váhu či Ipli toho človek veľa nenasurfuje. No keď už sa raz rozhodneš stráviť dovolenku v Austrálii, jednou z vecí, čo robiť v Queenslande je surfovanie. Nakoniec, Austrália je jednou z najznámejších surferských destinácií na svete. Práve Austrália je domovom známej surferskej značky Quicksilver Pro. A práve Austrália je domovom najslávnejších surferov, ako Joel „Parko“ Parkinskon alebo Michael „MP“ Peterson. Vezmi dosku a choď do toho!

Surfovanie - Queensland

#6 Potápať sa s veľrybami

V Austrálii nájdeš celú kopu parádnych miest, akým je aj spomínaný Brisbane. No pre pravého cestovateľa by mala byť Austrália najmä o prírodnom bohatstve. Zmienil som sa ti už o Veľkej koralovej bariére. To, čo bude teraz nasledovať, s ňou súvisí. Môžeš tu totiž naďabiť na jeden z top zážitkov, ktoré patria na zoznam, prečo navštíviť Queensland. Je ním potápanie sa s veľrybami Minke. Ale pozor, to si môžeš užiť iba 6 týždňov v roku, v júni a júli. Len smelo do toho, veď takú podmorskú selfie s veľrybou si nespravíš každý deň.

Veľryba Minke - Queensland

#7 Plaviť sa ostrovmi Whitsundays

To, čo sa dá zažiť na ostrovoch Whitsundays, sa ani nedá popísať. Počas dovolenky v Austrálii nestihneš oboplávať všetkých 74 ostrovov Whitsundays. No môže to byť celkom dobrým námetom na ďalší trip. Len si to predstav, krištáľovo-čistá voda, palmy, vánok. Luxusná jachta či obyčajná loďka, na ktorej sa môžeš so svojou polovičkou plaviť v ústrety západu slnka. No až mám zimomriavky. Poviem ti radšej ešte jednu pikošku, čo vidieť v Queenslande. Pláže Whitsundays! Každý deň totiž zažiješ inú pláž, nikdy sa nevrátiš na tú istú.

Ostrovy Whitsundays - Queensland

Rada EVA Air

Letenka do Queenslandu ťa nemusí vyjsť draho. Letecká spoločnosť EVA Air ponúka letenky do Austrálie za fantastické ceny! Na letenke pritom môžeš teraz ušetriť vďaka špeciálnym ponukám EVA Air ešte viac. Okrem toho, vyberieš si hotel, aký ti vyhovuje a dovolenku v Queenslande si tak viac užiješ.